Válogatott: Rossi kész meghívni Ádám Martint és Callum Stylest

Vágólapra másolva!
2022.02.12. 06:00
null
Marco Rossi sajtóbeszélgetés keretében válaszolt az újságírók kérdéseire (Fotó: MLSZ/ Baricsa Gábor)
Marco Rossi szövetségi kapitány évindító sajtóbeszélgetésen nyilatkozott a Nemzeti Sportnak is, és kiderült, két-három újonc is meghívót kaphat a következő kerethirdetéskor.

 

You can read the interview in English here!

– Az NB I-es góllövőlistát vezető paksi csatár, Ádám Martin számíthat a válogatott meghívóra?
– Biztos, hogy Ádám Martin közelebb van a nemzeti csapathoz, mint eddig bármikor – mondta Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a péntek délelőtti, Telkiben tartott sajtóbeszélgetésen. – Megfogadta azokat a személyes tanácsokat, amelyeket az utóbbi időben kapott, többet fut, gyorsabb, dinamikusabb és fittebb, mint valaha. A télen Ciprusra szerződő Novothny Somát is figyeljük, Németország után ott több lehetőséghez juthat, de a meghívó szempontjából jelenleg a Paks csatára van jobb helyzetben.

– Valóban elvárás volt Ádám Martintól, hogy adjon le néhány kilót?
Ebbe nem szeretnék ennyire részletesen belemenni, de az biztos, hogy a válogatottban pályára lépő játékosok a teljes magyar labdarúgást képviselik a világban. Fontosnak tartom, hogy a nemzetközi futballban is a profizmust lássák, ha a magyar játékosokra néznek. A csatárral a napokban személyesen is beszélek, ha a következő hetekben is ilyen teljesítményt nyújt, vélhetően behívjuk a következő összetartásra. Kíváncsi vagyok, hogyan illeszkedik a közösségbe és a csapatba.

– A válogatottnál szóba jöhetők szempontjából hogyan értékeli a téli átigazolási időszakot?
– Schäfer András és a Young Boyshoz szerződő Varga Kevin is előrelépett, és figyelemre méltó Bognár István Ciprusra szerződése is. Minden játékosra odafigyelünk, aki az NB I-nél erősebb bajnokságba kerül, és új kihívással kell megküzdenie.

– Mikor hirdet keretet a Szerbia és az Észak-Írország elleni felkészülési meccsekre?
– Március tizennegyedikén.

– Akad-e olyan fiatal játékos – akár az U21-es vagy az U19-es válogatottból –, akit mindenképp szeretne kipróbálni a soron következő két meccsen?
– Minden szóba jöhető játékos képben van, de a tehetség önmagában kevés. Az is fontos, hogy a megfelelő időben dobjuk be a játékosokat a mély vízbe, mert senkinek sem használ, ha megégetjük. Ami a konkrétumokat illeti, tisztában vagyok vele, hogy Vancsa Zalánt a City Football Group vásárolta meg, de ha a felnőttfutballban kapott játékperceit nézem, egyelőre nem aktuális a meghívó. Ha nem tévedek, tavasszal még az MTK U19-es csapatában kap szerepet, ez a szint messze van a nemzetközi felnőttlabdarúgástól, így még nem indokolt a meghívó, de mindenképpen a jövő egyik fontos játékosa lehet, ha keményen dolgozik. Az U21-es válogatottban Németh András is jó teljesítménnyel rukkolt ki, gólokat szerzett, de a Genkben nem kapott elég játékpercet ahhoz, hogy most számoljak vele, és Kerkez Milos sem nyújtott eddig olyan teljesítményt, ami meghívóért kiáltana. Nekünk nincsenek olyan fiataljaink, mint például Gavi a Barcelonában, aki tizenhét évesen alapemberré vált a klubjában. Amikor elérkezik a pillanat, igyekszünk megadni a lehetőséget az arra érdemes fiataloknak, ősszel Kiss Tamás és Balogh Botond is bizonyíthatott, de a meghívót mindenkinek ki kell érdemelni. Maradjunk annyiban, hogy a következő kerethirdetésénél vélhetően két-három újoncra lehet számítani. Bár tanácsból nincs hiány...

– Mire gondol?
Arra, hogy amióta szövetségi kapitányként dolgozom, egyszer sem kritizáltam a kollégáimat. Ehhez képest olykor azt olvasom, hogy a klubedzők a sajtóban ajánlanak nekem futballistát vagy éppen nem értik, hogy jó formában lévő játékosuk miért nem kap meghívót. Ezúton jelezném, ha valaki fel szeretné hívni a figyelmem egy játékosára, bármikor elérhető vagyok telefonon minden kollégának, de semmiképp sem a médián keresztül szeretnék ötleteket kapni.

Callum Styles (Fotó: Getty, Iamges, archív)
Callum Styles (Fotó: Getty, Iamges, archív)

– Mekkora realitása van Corbu Marius honosításának?
– A vonatkozó nemzetközi szabályok szerint erre egyelőre nincs lehetőség, mert a felmenői bár magyarok, nem Magyarországon születtek, és még nincs öt éve, hogy ebben az országban futballozik. Egyébként a nagyszülei révén magyar származású Callum Stylest is figyeljük. Nagyon jól illeszkedne a válogatottba, sok pozícióban használható a középpályán, erőssége a bal lába. Jól lát a pályán és még csak huszonegy esztendős, kész vagyok meghívót küldeni neki, ha a szabályok ezt lehetővé teszik.

– Melyik poszt jelenti a legnagyobb problémát?
Korábban biztosan a bal oldalt mondtam volna, ám Nagy Zsolt az utóbbi meccseken jó teljesítményt nyújtott ezen a poszton. A Puskás Akadémiában rendszeresen pályára lép, és a válogatottban is hozta, amit vártam tőle. Úgyhogy most a középcsatárposzton vagyunk bajban. Szalai Ádám az operációja után megfelelő állapotban van, továbbra is ő a kapitány, az első számú center, de már harmincnégy esztendős, nem tudom, meddig játszik még, és ha kiesik, nincs olyan futballista a mezőnyben, aki képes lenne megtartani és lekészíteni a felívelt labdákat. Sallai Roland és Schön Szabolcs más típusú játékos, a korábban említett Ádám Martin pedig még sosem szerepelt a válogatottban, így egyelőre kérdőjel.

– Az Újpestre szerződő Kádár Tamásnak lehet visszaút?
– Az életkora alapján igen, az ötvenhét válogatott meccs sem véletlen, de annak idején saját magát zárta ki a válogatottból. Ugyanakkor megfelelő teljesítmény esetén bárki előtt megnyílhat az ajtó.

– A legerősebb csapatot tervezi pályára küldeni a márciusi meccsekre?
– Igen, az összes Bundesligában szereplő játékosnak küldünk meghívót, aztán meglátjuk, a klubjuk hogy áll a kérdéshez. Megtörtént már, hogy az egyesület igyekezett nyomást helyezni a játékosra, és nem szívesen engedte el. Ennek kapcsán annyit mondhatok, hogy tiszteljük a klubokat, a korrekt viszony fenntartására törekszünk, de cserében elvárjuk, hogy ők is így álljanak hozzánk. A jogainkkal és a lehetőségeinkkel is tisztában vagyunk. Ha azt akarják, hogy az adott futballista ne lépjen pályára Szerbia és Észak-Írország ellen, akkor ezt ne a játékoson keresztül, hanem közvetlenül velünk közöljék.

– Apropó, mire számít a Szerbia és az Észak-Írország elleni meccsen?
Egyelőre csak a szerbek ellenire figyelek. Azzal a csapattal találkozunk, amely a vb-selejtezőn legyőzte Portugáliát, a szurkolók pedig csak a kezdő sípszóig tekintenek erre a találkozóra barátságos meccsként. Papíron benne van, hogy három-négy góllal kikaphatunk, és ha ne adj' isten így történik, senkit sem érdekel majd, hogy tét nélküli volt. Az elvárások miatt nekünk nemigen van „csak” barátságos meccsünk, edzőként egyébként sem érdemes túl messzire tekinteni. Ha jól érzem, az utóbbi évek eredményei miatt most a szurkolók, a szakma és a média nagy része is mögöttünk áll, de elég két-három gyengébb meccs, és máris a távozásomat követelnék. Az edzőnek mindig fel kell készülnie arra, hogy bármelyik meccs az utolsó lehet.

– Az NB I létszámának bővítése és a fiatalszabály ismételt bevezetése növelné a merítési lehetőséget?
– Ami a létszámot illeti, először azt kellene megvizsgálni, van-e tizenhat olyan csapat Magyarországon, amely az élvonalban versenyképes lenne. Úgy nincs értelme bővíteni, hogy öt-hat csapat a mezőnytől jelentősen leszakadva egymás között harcol a bennmaradásért. A fiatalokkal kapcsolatban csak annyit mondanék, hogy amikor a Honvéddal bajnokságot nyertünk, az egyetlen olyan klub voltunk, amely az idény elejétől a végéig betartotta a fiatalokra vonatkozó ajánlást. Vagyis nem kell megijedni attól, ha valaki fiatal. Én is szeretnék például húsz évvel fiatalabb lenni.

A MAGYAR VÁLOGATOTT IDEI PROGRAMJA – SZEPTEMBERIG

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Március 24.

MAGYARORSZÁG–Szerbia (Puskás Aréna)
Március 29.
20.45: Észak–Írország–MAGYARORSZÁG (Belfast, Windsor Park)

NEMZETEK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-LIGA 3. CSOPORT
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA
Június 4., 18.00:
MAGYARORSZÁG–Anglia
Június 7., 20.45: Olaszország–MAGYARORSZÁG
Június 11., 20.45: MAGYARORSZÁG–Németország
Június 14., 20.45: Anglia–MAGYARORSZÁG
Szeptember 23., 20.45:
Németország–MAGYARORSZÁG
Szeptember 26., 20.45: MAGYARORSZÁG–Olaszország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik