Csütörtökön zöld jelzést kaphat a Puskás-alapítvány

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2005.10.11. 15:49
Címkék
A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége csütörtökön adhatja áldását annak az alapítványnak a létrehozására, amelynek feladata elsődlegesen a súlyosan beteg Puskás Ferenc gyógykezelésének finanszírozása, indulásként abból a 22,5 millió forintból, amelyet a Real Madrid augusztusi, budapesti vendégszereplésének szervezői ajánlottak fel. (lásd még: )
Puskás Ferenc
Puskás Ferenc
Puskás Ferenc
Puskás Ferenc
Az ügynek különös aktualitást ad, hogy a Daily Telegraph című világszerte ismert brit újság ma publikált írása szerint Puskás Ferenc felesége mindössze 2,5 millió forintot kapott a Real Madrid augusztusi vendégjátékának bevételéből. A cikk erősen dehonesztáló a mérkőzés szervezőire nézve, ami elsősorban abból adódik, hogy a szerző nem beszélt sem a Magyar Labdarúgó-szövetség, sem a Trendsport Kft., sem a Trigránit Rt. vezetőivel.

Az üzleti brutalitás történetének nevezi a Daily Telegraph cikkírója, Gareth A. Davies a Real Madrid augusztusi, magyarországi fellépését. Davies – aki a helyszínen tájékozódott az ügyben – oknyomozó riportjában kifejti: "Az álarc, amelyet ez a csodálatos játék visel, a budapesti éjszakában lehullott, és megmutatkozott a labdarúgás csúnya oldala".

"Puskás feleségét ott hagyták a nyomorúságban és anélkül a megígért alapítvány nélkül, amely a férje gyógykezelését fizette volna – írja a Daily Telegraph. – A cég, amely a mérkőzést szervezte, a homokba dugja a fejét, miközben a Real Madrid azt állítja, hogy ők semmiről sem tudnak."

Davies cikke szerint a szervező Trendsport Kft. a mérkőzés óta nem lépett kapcsolatba Puskás Ferenc családjával. A riporter múlt szombaton a Krisztinavárosban találkozott és ebédelt együtt Puskás feleségével, aki elmondta: még nem kaptak további pénzbeli hozzájárulást a legendás futballista különleges gyógykezelésére.

Puskás Erzsébet nem bírálta a Real Madridot, de Davies szerint majdnem elsírta magát, amikor arról beszélt, hogy a jótékonysági mérkőzés óta senki még csak szóra sem méltatta a szervezők közül.

"Van úgy, hogy azt kívánom, bár ne került volna sor erre a meccsre soha – idézi Puskás Ferencnét a Daily Telegraph. – Belebetegedtem. Öt éve minden pénzemet a férjemre költöm. Különleges orvosi ellátásra, masszázsra, fizioterápiára, bármire, amellyel komfortosabbá tehetem az életét."

"De vannak emberek, akik a tévében és a rádióban beszélik meg Pancho és az én pénzügyeimet. (…) Ez nevetséges és nagyon tisztességtelen. Hívtak engem is a televízióba és a rádióba, de én nem akarok lealacsonyodni erre a szintre."

A Daily Telegraph megkereste az ügyben José Luis Lopez Serranót, a Real Madrid külföldi kapcsolatokért felelős igazgatóját is, aki így nyilatkozott:

"Volt egy megbeszélés, amelyen több szereplő is részt vett: a magyar szövetség, Puskás Ferencné, a meccs szervezői és a Real Madrid elnöke. Abban állapodtunk meg, hogy ha a Real Madrid Budapestre jön, akkor létrehoznak egy olyan alapítványt, amely segítene fizetni az orvosi eszközöket és költségeket, illetve Puskás Ferencné is kapna valamilyen minimális összeget, amelyre azért van szükség, hogy egyáltalán eljusson a kórházba, mondjuk taxival."

A cikkíró szerint Puskás Ferencné azt mondta, hogy bár a Trendsportról azóta sem hallott, ezzel az üggyel nem akarta terhelni a Real Madrid vezetőit.

José Luis Lopez Serrano kijelentette: nem tudott arról, hogy a szervezők nem léptek kapcsolatba Puskás Ferenc feleségével.

A Real Madrid augusztusi vendégjátéka összesen majdnem 400 millió forintba került, és 22 millió forintos eredményt hozott
A Real Madrid augusztusi vendégjátéka összesen majdnem 400 millió forintba került, és 22 millió forintos eredményt hozott

"Én nem tudtam róla – mondta a sportvezető. – Azt gondoltam, megegyeztünk, és az a véleményem, most segítenünk kell, hogy az ígéretet, amely az említett találkozón elhangzott, be is tartsák."

A Nemzeti Sport Online megkereste Erdős Lászlót, a Trendsport Kft. vezetőjét, illetve Bozóky Imre MLSZ-elnököt és Berzi Sándor főtitkárt. Mindhárman közölték: a Puskás Ferencet segítő alapítvány alapító okiratát megszövegezték, és ha csütörtökön a szövetség elnöksége áldását adja a létrehozására, akkor a papírokat benyújtják a cégbíróságra.

"Ezt az egész kérdést gyorsan rövidre tudom zárni. A mi pénzünk és Demján úr pénze – összesen tizenegy plusz kilencmillió forint – két külön számlán elkülönítve arra vár, hogy az alapítvány számlaszámára átutalhassák – jelentette ki Erdős László. – Felvetődhet a kérdés, hogy miért tartott ilyen sokáig az alapítvány létrehozása, de ez nem az én felelősségem. Legutóbb a múlt héten érdeklődtem, és azt az információt kaptam, hogy már csak adószámra várnak."

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára lapunknak elmondta: az alapító okirat megszövegezve arra vár, hogy a szövetség elnöksége a csütörtöki ülésén áldását adja, és ha ez megtörtént, akkor azonnal benyújtják a szükséges dokumentumokat a cégbírósághoz. Berzi szerint ezzel párhuzamosan már megnyithatják az alapítvány bankszámláját, és ha a bíróság bejegyezte, a Trendsport és Demján Sándor 20 millió forintját át lehet utalni.

A főtitkár kérdésünkre azt is hozzátette: a szervezet kuratóriuma három tagú, a tagja lesz Éliás András, a Puskás család ügyvédje, valamint Bozóky Imre MLSZ-elnök és Ihász Kálmán.

Bozóky Imre megerősítette a fentieket, és kérdésünkre elmondta: ez egy nyílt alapítvány lesz, amelyhez bárki csatlakozhat, és a bevételeiből Puskás Ferencen kívül más idős futballistákat is támogathat.

"Hangsúlyozom azonban – fűzte hozzá az MLSZ első embere –, hogy Puskás Ferenc huszonkétmillió forintját más célra nem lehet felhasználni, erre Éliás András, a család ügyvédje és az én személyem a garancia."

A Daily Telegraph cikke itt: Insult to a legend
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik