Ma választ vár az MLSZ a FIFA-tól Gera ügyében

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2005.10.04. 16:04
Címkék
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a sportág nemzetközi szervezetéhez, a FIFA-hoz fordult, állásfoglalást kérve aról, hogy a szabályok szerint a West Bromwich Albion az MLSZ kérésére köteles-e elengedni Gera Zoltánt Magyarországra, hogy csatlakozzon a bolgárok elleni vb-selejtezőre készülő kerethez. Ezt Bozóky Imre, az MLSZ elnöke jelentette be a válogatott mai, a Petneházy Clubban tartott sajtótájékoztatóján.
Lothar Matthäus szövetségi kapitány szerint a West Bromwich Albion nem tesz eleget a kötelezettségeinek azzal, hogy sérülésre hivatkozva eddig nem engedte el Gera Zoltánt, a válogatott csapatkapitányát Magyarországra. A német szakember ezt a mai hivatalos sajtótájékoztatón jelentette ki, hozzátéve, hogy az angol klub sok esetben indokolatlanul gátolja a nemzeti csapatnál folyó munkát.

Mint megírtuk, Gera Zoltán nem utazott el Birminghamből azzal a reggeli - 9 óra 20 perckor induló - repülőgéppel, amelyre az MLSZ jegyet foglaltatott neki. A WBA hivatalos internetes oldalán azt írta, Gera nem játszik a Bulgária elleni vb-selejtezőn, mert krónikus ágyéksérülése van, amelyet Birminghamben kezeltetnie kell.

A Magyar Labdarúgó-szövetség és Lothar Matthäus szövetségi kapitány ezt nem fogadja el, és az MLSz ma hivatalosan a FIFA-hoz fordult állásfoglalásért. Ha a nemzetközi szövetség válasza magyar szempontból pozitív lesz, Hrutka János, a válogatott menedzsere szerint Gera legkorábban holnap reggel kelhet útra.

Lothar Matthäus ezúttal sem válogatta meg a szavait: ami a szívén, az a száján
Lothar Matthäus ezúttal sem válogatta meg a szavait: ami a szívén, az a száján

"Ragaszkodom ahhoz, hogy Gera Zoltán elutazzon Magyarországra, és ahhoz is, hogy a mi orvosi stábunk dönthesse el, játszhat-e szombaton vagy sem - mondta Lothar Matthäus. - Ha valóban olyan súlyos a sérülése, a West Bromwich nem csinálna gondot abból, hogy két napra hazajöjjön, és itt megvizsgáltassa magát."

"A magam részéről abból indulok ki, hogy a West Bromnál eléggé nehéz a helyzet, Gera Zoltán fontos játékos, de úgy gondolom, hogy a betegségéről szóló hírek nem feltétlenül igazak, és mi szeretnénk meggyőződni arról, valóban ilyen súlyos-e a sérülése - folytatta a német szakember. - Az, hogy hazajön-e vagy sem, a FIFA döntésétől függ, de én bízom benne, hogy a FIFA tartja magát a saját szabályaihoz."

"Minden ország labdarúgó-szövetsége jogosult arra, hogy a saját orvosi csapata döntsön ilyen esetekben. Őszintén szólva ebben az ügyben valami bűzlik, és ezt a bűzt el kellene oszlatni. Ezért kellene látnunk Zoltánt."

Csiki Zoltán, a válogatott orvosa a Nemzeti Sport Online kérdésére elmondta: megkapta a West Bromwich Albiontól annak a mágneses rezonancia-vizsgálatnak (MRI) az eredményét, amely szerint Gera szeméremcsontjánál valóban látható elváltozás, de nem áll rendelkezésére az összes dokumentum, és a felvételeket sem látta.

"Ezek hiányában én nem tudom eldönteni, hogy ez az elváltozás összefüggésben van-e azzal a korábbi gyulladással, amit a kezén lévő seb okozott a szervezetében - mondta Csiki. - A West Brom a kérésünk ellenére szteroid-injekciót adott Gerának. Azért érdekes ez az egész, mert egy egyszerű kézközépcsont-törésről van szó, amelyet még májusban szenvedett el a játékos, és amelynek már régen meg kellett volna gyógyulnia. A sebét jelenleg nyitottan kezelik, de a baktériumfertőzés talán már nem áll fenn. Az injekciókúráról még annyit, hogy bizonyos szteroidok befecskendezéséről a klub orvosának értesítenie kell a nemzetközi szövetséget."

Lothar Matthäus Gera kapcsán azt is elmondta: beszélt a játékossal, aki azt mondta, kisebb fájdalmat érez.

Ha mindenki, aki kisebb fájdalmat érez, emiatt kimaradna a csapatból, akkor nem lenne válogatott - jelentette ki. - Gera Zoltánnak el kell gondolkodnia azon is, hogy mit köszönhet a válogatottnak, amely nélkül most nem profiskodna Angliában. Azt is meg kell fontolnia, hogy ki segített neki annak idején, és hogy nem csak a kenyéradójának tartozik felelősséggel, hanem a magyar szurkolóknak is. Csapatkapitányként példát kell mutatnia, és neki is jelentkeznie kellene, hogy jönni szeretne. Csalódott volnék, ha végül mégsem utazna haza, ám a döntését tiszteletben tartjuk majd, és a mostani esetnek semmiféle következménye nem lesz a jövőre nézve."

Gera Zoltán nagyon kellemetlenül érzi ebben a helyzetben, hiszen két tűz közé került
Gera Zoltán nagyon kellemetlenül érzi ebben a helyzetben, hiszen két tűz közé került

Gera Zoltán eközben úgy érzi, két tűz közé került, és arra vár, hogy a feje fölött eldöntsék, mit kell tennie, illetve arra vár, hogy Birminghamben engedélyezzék a hazautazását. "Mindenki tudja rólam, hogy szeretek a pályán lenni és játszani, és soha nem vontam ki magam semmilyen kötelezettség alól, amennyiben azt a szervezetem megengedte" - nyilatkozta a távirati irodának Gera, aki azt is elmondta, már a teljesítményére is kihatnak egészségügyi problémái, amelyeknek szeretne végére járni. Orvosai is ezt tanácsolják neki.

A válogatottban egyébként Csiki Zoltán tájékoztatása szerint Gerán kívül heten bajlódnak valamilyen sérüléssel, néhányan közülük biztosan nem szerepelhetnek a szombati meccsen.

Takács Ákost ma megoperálták a térdén, és előreláthatólag legalább hat hétig nem léphet pályára. Priskin Tamás a bokájával kínlódik, de Balog Zoltán, Éger László, Gyepes Gábor, Vanczák Vilmos és Nikolov Balázs sem egészséges.

Lothar Matthäus elmondta, hogy a korábban az U21-es csapathoz irányított Vadócz Krisztiánt és Máté Pétert emiatt ismét számításba kell vennie majd.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik