Gera Zoltán: Ugyanaz a srác vagyok, aki voltam

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2005.05.23. 14:10
Címkék
Már a csak a boxgáláknál a bevonuláskor használt füstfelhő hiányzott a tökéletes körítéshez, amely a magyar válogatott csapatkapitányának színre lépését kísérte Gera Zoltán és a Pepsi üdítőitalgyártó cég közös sajtótájékoztatóján. A budapesti MOM Park egyik mozitermében ma jelentették be a nyilvánosságnak, hogy Gera helyet kapott a Pepsi sztárcsapatában, amelyet rajta kívül olyan klasszisok alkotnak, mint David Beckham, Ronaldinho, Roberto Carlos vagy Raúl.
Gólöröm Gera Zoltán-módra. A magyar futballista hatszor köszönt be az ellenfeleknek a 2004–2005-ös szezonban
Gólöröm Gera Zoltán-módra. A magyar futballista hatszor köszönt be az ellenfeleknek a 2004–2005-ös szezonban
Gólöröm Gera Zoltán-módra. A magyar futballista hatszor köszönt be az ellenfeleknek a 2004–2005-ös szezonban
Gólöröm Gera Zoltán-módra. A magyar futballista hatszor köszönt be az ellenfeleknek a 2004–2005-ös szezonban
Gólöröm Gera Zoltán-módra. A magyar futballista hatszor köszönt be az ellenfeleknek a 2004–2005-ös szezonban
Gólöröm Gera Zoltán-módra. A magyar futballista hatszor köszönt be az ellenfeleknek a 2004–2005-ös szezonban

Gera Zoltán statisztikái a Premiership 2004–2005-ös idényében

Bajnoki mérkőzések: 38 (ebből hétszer csere)
Gól bajnoki mérkőzésen: 6
Sárga lap bajnoki mérkőzésen: 4
Kiállítva bajnoki mérkőzésen: –
FA-kupa-mérkőzések: 3
Gól FA-kupa-mérkőzésen: –
Ligakupa-mérkőzések: 1
Gól Ligakupa-mérkőzésen: –

Forrás: West Bromwich Albion
A West Bromwich Albion támadó középpályása átvehette a Pepsi-sztárcsapat 11-es számú számú mezét, majd tréfásan megjegyezte: "Nagy megtiszteltetés számomra ez a szerződés, és az, hogy olyan sztárokkal kerültem egy társaságba, mint Beckham vagy Ronaldinho. Meg is kérdeztem, hogy ebben a névsorban ki lehet a kakukktojás, de persze tudtam, hogy egyelőre én vagyok. Azért azt megígérem, hogy igyekszem majd kitartó munkával felnőni az ő tudásukhoz."

Arra a kérdésre, hogy az üdítőitalgyártó mamutvállalat szponzoráltjai közül David Beckhammel vagy Jennifer Lopezzel szerepelne-e szívesebben közös reklámfilmben, Gera így válaszolt:

"Jennifer Lopezzel azért nem, mert feleségem van, és szeretem őt, szóval inkább egy futballistával. Közülük is legszívesebben talán Ronaldinhóval, akitől így elleshetnék pár trükköt."

A legtöbben természetesen a válogatott futballista angliai pályafutására és jövőjére voltak kíváncsiak, így ő is erről beszélt a legtöbbet.

"Egy évvel ezelőtt úgy érkeztem meg a Premiershipbe, hogy tudtam, ez életem lehetősége. Nem is volt honvágyam, teljesen a feladatra összpontosítottam, és pontosan tudtam, miért jöttem - kezdte Gera Zoltán. - Nagyon örülök, hogy minden meccsen pályára léptem, dacára annak, hogy a West Brom akkori menedzsere, Gary Megson még azt mondta nekem, amikor megérkeztem: nyugodjak meg és legyek türelmes, mert két-három hónapig valószínűleg keveset játszom majd a nyelvi nehézségek miatt, és azért, mert idő kell, hogy alkalmazkodjam az angol bajnokság ritmusához."

"Aztán az történt, hogy a vártnál gyorsabban sikerült felvennem a fordulatszámot, de azért azt megint el kell mondanom: ennél még több van bennem, közel sem mutattam meg mindent abból, amire érzésem szerint képes vagyok. Remélem, ezt az ősztől sikerül bizonyítanom."

Az utóbbi időben a szigetországi és a magyar sajtó - közöttük a Nemzeti Sport Online - többször cikkezett azokról a híresztelésekről, hogy Gera Zoltánt több angol klub (például a Tottenham és az Aston Villa) is leigazolná, ő azonban leszögezte:

"Engem senki nem keresett meg, hogy elvinne más csapathoz. Nincs menedzserem, nincs senki, aki az átigazolásommal foglalkozna, ezért most engem sem foglalkoztat ez a kérdés."

Kérdésünkre, hogy a hírek szerint Martin Jol, a Tottenham menedzsere elkérte az ő számát egy magyar játékostól (mint kiderült, nem Fülöp Mártonról van szó), a 26 éves futballista így válaszolt:

"Ha el is kérte volna a számomat Martin Jol, az biztosan nem került volna nyilvánosságra. Angliában az a szabály, hogy érvényes szerződéssel bíró játékosnál az érdeklődőknek először kötelezően a klubot kell megkeresniük, ha nem így történik, akkor azzal megsértik a szabályokat. Nem is olyan régi történet az arsenalos Ashley Cole esete, akit a hírek szerint a Chelsea illegálisan környékezett meg. A szabályokat be kell tartani, és mi betartjuk a szabályokat."

"Ezzel együtt még egyszer hangsúlyozom - folytatta Gera -, hogy a klubunk elnöke sem említett senkit, aki megkereste volna, és engem sem hívott föl senki ebben az ügyben. Amikor Angliába jöttem, Vladan Filipovics intézte az átigazolásomat, de most nincs szerződésem senkivel, vele sem, így nincsen menedzserem."

"Hogy mennyit érek? Hát nem érek húszmillió fontot, az azonban, hogy Bryan Robson, a csapat vezetőedzője ennyiben határozta meg az átigazolási díjamat, azt mutatja, hogy nagyon ragaszkodik hozzám. De ez fordítva is így van, nagyon jól érzem magam Birminghamben, és nagyon hálás lehetek a klubomnak a lehetőségért és a támogatásért."

Gera Zoltán több kérdést is kapott arra vonatkozóan, hogy a sikerek mennyiben változtatták meg a személyiségét, illetve kik azok, akiknek mindezt köszönheti.

"Egy játékosnak nincs joga ahhoz, hogy elszálljon magától, és az én szemléletmódom sem változott meg, hiszen tudom, hogy vannak nálam sokkal jobbak. Amikor például kikapunk egy olyan sztárcsapattól, mint mondjuk a Manchester United vagy az Arsenal, akkor megy el a legjobban a kedvem az egésztől, mert úgy lépek pályára, hogy bizonyítani szeretnék az igazán nagy játékosok ellen, és kiderül, hogy sehol nem vagyok hozzájuk képest."

"Óriási meglepetés volt számomra, hogy a soccernet.com beválasztott az év csapatába - tette hozzá Gera. - Az egyik barátom írt egy sms-t, és azt hittem, tényleg azt hittem, hogy szórakozik. Valóban nagyon örülök neki, de úgy gondolom, hogy ez egyfajta megelőlegezett bizalom, mert azon a poszton, ahol játszom, vannak nálam jobb játékosok a Premier League-ben."

"Istenben hiszek, és úgy érzem, neki köszönhetem a legtöbbet. Ő volt az, aki megváltoztatott engem, ő volt a forrás, amelytől elindultam. Erről mindig megemlékezem magamban, amikor kifutok a pályára egy olyan nagy stadionban, mint mondjuk az Old Trafford. Ma is sokszor eszembe jutnak még a harkányi évek, amikor a magyar labdarúgás ötödik vonalában futballoztam. Azt hiszem, ugyanaz a harkányi srác vagyok, aki akkor voltam, és nagyon hálás vagyok mindazoknak a barátaimnak, a társaimnak a gyülekezetben, akik hittek bennem és segítettek nekem."

Gera Zoltán kezén nem lehetett nem észrevenni a vastag kötést, amely jelezte, hogy nem egészen egy héttel ezelőtt a bal kézfejét megoperálták. Az NS Online kérdésére a játékos elmondta:

"Egy lemezzel rögzítették a csontokat a múlt héten. Az orvosaim úgy végezték el az operációt, és a rehabilitációm is annak tudatában történik, hogy a hónap végén, a jövő hónap elején van még két fontos válogatott mérkőzés, amelyen játszanom kellene. Úgy érzem, ennek nem lesz akadálya. Noha a kezem még fáj, remélem, hogy minden rendben lesz."
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik