Ha nincs szív, nincs siker sem

PAJOR GYULAI LÁSZLÓPAJOR GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2005.02.10. 23:19
Címkék
Érdemes volt figyelni a mérkőzés után Lothar Matthäust. A magyar válogatott szövetségi kapitánya cseppet sem látszott megtört embernek, igaz, a boldogság szobrát sem lehetett volna megformázni róla. A vesztes profi mosolya - alighanem ez illet rá a leginkább, azaz készségesen mosolygott, de látszott, rajta, hogy ez csak a nyilvánosságnak szól.
Gondterhelten nézhet a jövôbe Lothar Matthäus: nincs kész csapata(Fotók: Meggyesi Bálint)
Gondterhelten nézhet a jövôbe Lothar Matthäus: nincs kész csapata(Fotók: Meggyesi Bálint)
Gondterhelten nézhet a jövôbe Lothar Matthäus: nincs kész csapata(Fotók: Meggyesi Bálint)
Gondterhelten nézhet a jövôbe Lothar Matthäus: nincs kész csapata(Fotók: Meggyesi Bálint)
Gondterhelten nézhet a jövôbe Lothar Matthäus: nincs kész csapata(Fotók: Meggyesi Bálint)
Gondterhelten nézhet a jövôbe Lothar Matthäus: nincs kész csapata(Fotók: Meggyesi Bálint)

Ahogy illik, megtartotta a sajtótájékoztatót a walesi újságíróknak - bár kiválóan beszél angolul, németül válaszolt a kérdésekre, és egy tolmács fordította a szavait -, majd abban maradt a magyar újságírókkal, hogy velünk a gépen beszélget, a két és fél órás úton lesz időnk mindent alaposan átbeszélni.
- Vágjunk a közepébe: miért nem támadtunk bátrabban a meglehetősen gyenge walesi csapat ellen?
- Azt kell mondanom, hogy a játékosok zöme nem azt nyújtotta a mérkőzésen, amit az edzések alapján vártam tőlük, és ellentétben a házigazdákkal, nem is tettek meg mindent a jó eredményért.
- Tehát, ha visszamehetne az időben, még egyszer egyetlen csatárral kezdene?
- Nem hiszem, hogy ez lényeges kérdés lenne, hiszen nem is volt más lehetőségem, mert a többi csatár jelenleg nincs igazán bevethető állapotban. Sokkal fontosabb az, hogy milyen elképzeléssel küldtem a pályára a csapatot, mit kértem a szélsőktől, és abból mi valósult meg. Az utolsó három napban nagyon sokat beszéltünk arról a játékosokkal, magabiztosan játsszanak előre, ám ebből semmit nem láttam viszont. Márpedig, ha képtelenek vagyunk önbizalommal futballozni, akkor másodlagos kérdés, hogy egy, kettő vagy éppen három csatár szerepel-e a csapatban. A németeket ugyanezzel a szisztémával győztük le Kaiserslauternben, és akkor senki sem kifogásolta a támadók számát. Wales ma csak egy területen volt jobb, de ez döntőnek bizonyult: a játékosai nagyobb szívvel játszottak.

A nagy probléma: nincs önbizalom

Lothar Matthäus, és a háttérben Peter Pellady
Lothar Matthäus, és a háttérben Peter Pellady
Lothar Matthäus, és a háttérben Peter Pellady
- Mindez azt jelenti, hogy a labdarúgói nem tartották be a taktikai utasításait?
- A felállást tekintve azt tették, amit mondtam, de még egyszer mondom, hiányzott belőlük az önbizalom ahhoz, hogy a kérésemnek megfelelően támadjanak. Ha azt nézzük, hogy mi tizenháromszor lőttünk kapura, az ellenfél pedig csak kilencszer, és a labdát is mi birtokoltuk többet, akkor láthatjuk, hogy cseppet sem játszottunk alárendelt szerepet. A vereség okait másutt kell keresnünk, és ez az ok, mint említettem, az ellenfél nagyobb akarata volt, ráadásul most is éreztette a hatását az a tény, hogy sok játékos a felkészülés közepén tart, messze van az igazi formájától. Nem szeretném, ha félreértenének: a statisztika említésével nem azt akarom mondani, hogy jobbak voltunk, és el is kell ismernem, nem úgy teljesítettünk, ahogyan azt előtte elképzeltük.
- Új volt a védelem, hiszen Dragóner Attila hosszú idő után tért vissza a válogatottba. Vele és az ugyancsak visszatérő Korsós Györgygyel mennyire elégedett?
- Dragóner Attila összességében jól játszott, a feladatát megoldotta, bár bizonyos helyzetekben több nyugalomra lenne szüksége. Korsós György pedig nagyon szorgalmas volt, sokat futott, de rajta is érződött a mérkőzések hiánya. Rájuk és a többiekre is igaz, hogy sokkal többet lehet kihozni belőlük.

Nem a kapust kell okolni a vereségért

- Egy hete Isztambulban Szűcs Lajos parádézott, most Király Gábornak komoly szerepe volt a vereségben.
- Ha arra céloz, hogy kárhoztatom-e Király Gábort, és megingott-e benne a bizalmam, akkor határozottan nem a válaszom. Hibázott, de egyetlen mérkőzés miatt nem kérdőjelezhetem meg azt a munkát és azt a teljesítményt, amelyet tőle az utóbbi egy évben láttam. Ráadásul ez a kudarc nem varrható kizárólag az ő nyakába, mint már beszéltünk róla, a többiek sem játszottak jól, csak éppen a hiba a kapus esetében mindig látványosabb és jóvátehetetlenebb.

Azért tudunk mi jobban is játszani

- Azt tudja már, hogy március végén a világbajnoki selejtezőn Bulgária ellen ki helyettesíti majd Gera Zoltánt, aki akkor ugyebár az eltiltása miatt nem játszhat?
- Akkor más szisztéma szerint játszunk majd, és mert Gera Zoltánból csak egy van, nem az ő pótlása a cél, ugyanakkor nagyon fontos, hogy valaki vagy valakik átvegyék a vezéregyéniség szerepét. Még csak véletlenül sem szeretnék azon siránkozni, hogy Lisztes Krisztián és Böőr Zoltán sem lehet majd velünk. Inkább reménykedem, hogy Kenesei Krisztián és Vincze Ottó addigra kifogástalan állapotban lesz, és velük bővül a mozgásterem.
- Mi az, amiben a legtöbbet kell tenni a bolgárok elleni meccsig, és mi az, ami biztató lehet a március végi selejtezőre tekintve?
- Minden területen rengeteg lenne a teendő, de sajnos legközelebb csak hat hét múlva találkozhatunk. A cardiffi mérkőzésből kiindulva pedig sok pozitívumot nem említhetek. Talán csak az lehet biztató, hogy ezek a játékosok a most mutatottnál sokkal jobban tudnak futballozni… ---- A ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik