Ez pokoli selejtező lehet

VINCZE ANDRÁSVINCZE ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.03.24. 20:48
Címkék
Annyi szent, izgalmas pillanat lesz, amikor március 29-én 20 órakor a chorzówi stadionban (ez pokoli katlan!) útjára indul a labda. Az olasz játékvezető, Massimo de Santis pályafutása során minden bizonnyal látott már szikrázó, kemény, férfias csatákat, de ez a mostani& Ez is emlékezetes lehet majd.
Urbán Flórián most is elszánt, és ha kell, akkor kifulladásig küzd majd a sikerért
Urbán Flórián most is elszánt, és ha kell, akkor kifulladásig küzd majd a sikerért
Urbán Flórián most is elszánt, és ha kell, akkor kifulladásig küzd majd a sikerért
Urbán Flórián most is elszánt, és ha kell, akkor kifulladásig küzd majd a sikerért
Urbán Flórián most is elszánt, és ha kell, akkor kifulladásig küzd majd a sikerért
Urbán Flórián most is elszánt, és ha kell, akkor kifulladásig küzd majd a sikerért
Kis túlzással mondva ugyanis ezen a szombati estén Lengyelország labdarúgó-válogatottja a becsületéért (a világbajnokságon is szerepelt csapat ősszel a második Európa-bajnoki selejtezőjén meglepetésre odahaza 1–0-ra kikapott Lettországtól), míg a vendégségbe érkező magyar nemzeti csapat a továbbjutási reményeinek életben tartásáért küzd majd (a mieink a svédekkel Stockholmban 1–1-et játszottak, San Marinót pedig 3–0-ra verték a Megyeri úton).
Szóval nagy meccs lesz, és tudja ezt Gellei Imre szövetségi kapitány, aki a hétfő délelőtti, budapesti sajtótájékoztatóján azzal kezdte a mondandóját: "… szombaton este mindenkinek, játékosnak, edzőnek egyaránt fel kell nőnie egy nagy feladathoz”. És bár a szakember a chorzówi Eb-selejtezőmérkőzés végeredményére nem jósol – azt ráhagyja a szurkolókra –, az elszánt mondat azért feltételezi: Gellei Imre nagy sikerre készül, vagy legalábbis elfogadható eredménynek tartaná az idegenbeli döntetlent.
A lényeg azonban az: nem lesz könynyű meccs.
Főleg annak tükrében nem lesz az, amiről a sajtótájékoztatón is sok szó esett: több hiányzója van a válogatott keretnek, a két fradista, Gyepes Gábor és Gera Zoltán, valamint a Benfica légiósa, Fehér Miklós sérült. E három labdarúgó közül Gyepes kiesése a nagyobb gond, lévén a védelem veszítette el egyik alapemberét, és Gellei Imrének a bal oldali emberfogó posztjának betöltése okoz komolyabb fejtörést; itt az amúgy standard kerettag Juhár Tamás, illetve a most újrafelfedezett és a DVSC– MegaForce együttesében jól játszó, a legutóbbi bajnokin, a Kispest ellen gólt is szerző Szekeres Tamás verseng a kezdő tizenegybe kerülésért. Szekeres beválogatása és esetleges szerepeltetése amúgy jó ómen lehet, hiszen a kapitány által alkalmazott visszahívás – avagy ahogy Gellei Imre szokta mondani: egy-egy rutinos játékos válogatottbéli reaktiválása – eddig bejött: a svédek elleni Eb-selejtező főpróbájának szánt Izland–Magyarország (0–2) meccsen Lipcsei Péter és Urbán Flórián is jól játszott, majd e két labdarúgó Stockholmban is a csapat kiemelhető teljesítményt nyújtó futballistái közé soroltatott. Az egy kényszerű változtatáson kívül a szakember azonban aligha forgatja fel az ősszel jól teljesítő nemzeti együttest, és bár a tervezett kezdő-összeállítás hétpecsétes titok (a neveket Gellei Imre majd a péntek esti, chorzówi edzés után sorolja el a sajtónak), a magunk jóslata úgy szólhat, a Király Gábor – Urbán Flórián, Dragóner Attila, Szekeres Tamás vagy Juhár Tamás – Fehér Csaba, Lisztes Krisztián, Lipcsei Péter, Dárdai Pál, Lőw Zsolt – Kenesei Krisztián, Tököli Attila tizenegynek lehet (hangsúlyozandó: lehet!) esélye a pályára lépésre.
No, most ezek a játékosok felkészülhetnek a legrosszabbra – mármint arra, hogy az ellenfél mint egy tank ráront majd a csapatra, hiszen Pawel Janas (a kapitányi poszton ő váltotta az öltözői belvillongások miatt lemondott Zbigniew Bonieket) minden bizonnyal totális támadófutballra ösztökéli játékosait, akik közül az UEFA-kupában a nyolcaddöntőben a Lazio ellen kiesett Wisla Karków labdarúgói (Marcin Baszczynski, Maciej Stolarczyk, Kamil Kosowski, Miroslav Szymkowiak, Marcin Kuzba és Maciej Zurawski) kaphatnak főszerepet. Az ellenfélről mindenesetre sokat tud a magyar szakmai stáb, ugyanis kapitányi megbízásból Csongrádi Ferenc az elmúlt fél évben alaposan feltérképezhette a lengyeleket. Gellei Imre (érthetően) részletekbe nem bocsátkozott, így a várható meccskoreográfiát illetően is diplomatikus megjegyzést tett, úgymint: minden bizonnyal zsúfolásig telik majd a chorzówi aréna (tegyük hozzá: a rengeteg lengyel drukker között ott lesz kétezer magyar is), éppen ezért a taktikai képzésen túl a mentális ráhangolásra is hangsúlyt kell fektetni.

A lengyel válogatott játékoskerete

Kapusok: Jerzy Dudek (Liverpool), Mariusz Liberda (Groclin), Jaroslaw Tkocz (Dospel Katowice) Védôk: Jacek Bak (RC Lens), Marcin Baszczynski, Maciej Stolarczyk (Wisla Kraków), Miroslaw Sznaucner (Dospel Katowice), Jacek Zielinski (Legia Warszawa), Marcin Wasilewski (Wisla Plock) Középpályások: Jacek Krzynówek (FC Nürnberg), Radoslaw Kaluzny (Leverkusen), Bartosz Karwan (Hertha), Arkadiusz Radomski (Heerenveen), Piotr Swierczewski (Birmingham), Kamil Kosowski, Miroslaw Szymkowiak (Wisla Kraków), Tomasz Dawidowski (Amica Wronki) Csatárok: Emmanuel Olisadebe (Panathinaikos), Marcin Kuzba, Maciej Zurawski (Wisla Kraków), Marcin Zajac (Groclin)
Feltéve ha egy profi esetében erre egyáltalán szükség van.
A Puskás Ferenc-stadionban rendezett sajtótájékoztatón ott ült Urbán Flórián is a válogatott játékosok képviseletében, és ha valaki, akkor ő aztán képes felpörgetni magát egy meccsre. Az ő beszámolója szerint az elszántsággal most sincs baj, az pedig – mint a ZTE védője mondta – pluszmotivációt jelent mindegyikük számára, hogy a kapitány, Gellei Imre éppen szombaton ünnepli az 53. születésnapját, és ezt jó játékkal és annál is jobb eredménnyel próbálják emlékezetessé tenni. Urbánt azért feltüzeltük kicsinykét, emlékeztetve arra, hogy néhány éve, amikor még Belgiumban légióskodott, a Germinal Ekeren együttesénél bizonyos Stanislaw Gzil volt az edzője, aki (megcáfolva a hajdan oly sokat emlegetett lengyel–magyar barátságot) nem kedvelte a hátvédet, alig játszatta, avagy ha másért nem, hát a legutóbbi, 1997-es varsói 1–0-s vereségért – amelyen éppenséggel a mai gárda tagjai közül Urbánon kívül Lipcsei Péter és Dragóner Attila is szerepelt – is van miért törlesztenie.
Persze, azért csínján az indulatokkal.
S ha már a feltüzelt lélekállapotról esik szó, tegyünk kis kitérőt az utánpótlás irányába. A sajtótájékoztatón részt vett az U21-es válogatott szövetségi edzője, Róth Antal is. A korábbi kitűnő pécsi labdarúgó irányításával a fiatalok már gőzerővel készülnek a pénteken 16 órakor, Opoléban kezdődő Eb- és egyben olimpiai selejtezőmérkőzésre. Arra nem lehet panasz, hogy az ifjak ne akarnának küzdeni, amit jelez: három meccsen is (Spanyoloroszág ellen, Izlandon és Svédországban) kiállítások miatt került nehéz helyzetbe a csapat. Róth Antal ezzel kapcsolatban elmondta: a hevesebb vérmérsékletű futballistákkal külön is beszélget, de a szakvezető ehhez bölcsen hozzátette, hogy egy fiatal, a profikarrierjét épphogy csak elkezdő labdarúgó esetében a táborozást nem lehet ledorongolással kezdeni, ám a ráhangolás során nyomatékosan figyelmezteti a játékosait: a csapat sorsdöntő két selejtező előtt áll, amelynek sikere nagyban függ a taktikai fegyelmezettségtől, attól, hogy mennyire lesz egységes a csapat.
No lám, most minden szál összefut, hiszen ahogyan az utánpótlás, úgy a nagyválogatott is kemény lengyelországi erőpróba előtt áll, amelyen csakis jól felkészülve, érett futballal lehet megfelelni. És a megpróbáltatásoknak ezzel még nem lesz vége, mert szerdán következik a ráadás: meccs a svédek ellen. És remélhetőleg a ma érvényes tétel alig több, mint egy hét múlva is érvényes marad: megmarad az esély az Eb-döntőbe kerülésre…

Képernyőn a meccs

A Lengyelországban rendezendő U21-es Eb- és egyben olimpiai válogatott selejtezőmérkőzés második félidejéről, valamint a nagyválogatott Eb-selejtezőjéről a Magyar Rádió ad közvetítést, és a szombati találkozót az M2 élőben közvetíti (noha még nem dőlt el, de valószínű, hogy az április 2-ai magyar–svéd meccset is az M2 sugározza). Az U21-es válogatott mérkőzésére pénteken 16 órától Opoléban kerül sor (játékvezető az osztrák Gerald Lehner), az A-válogatottak összecsapását szombaton 20 órától Chorzówban rendezik (játékvezető az olasz Massimo de Santis).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik