DEÁK ZSIGMOND
2023.05.12 00:31 Frissítve: 2023.05.12 23:26

Meleg víz helyett – Deák Zsigmond jegyzete


Szénási Béla az AZ Alkmaar – Kerkez Milos holland klubja – futballakadémiájának vezető kapusedzője. Akinek kevésbé ismerős a neve a pályáról, ne csodálkozzon, hiszen saját bevallása szerint sincs jelentős játékosmúltja, ehhez képest 38 évesen eljutott az egyik szakmai kulcspozícióba az idei UEFA Ifjúsági Liga (közkeletűen az ifi BL) győztes csapatának utánpótlásképzésében. Bizton állíthatjuk tehát, minőségi munkát végez a hivatásában, érdemes adni a szavára. Ami érdekes – derül ki a vele készült interjúból –, az főképp az, hogy az élet ezen területén is felesleges feltalálni a meleg vizet. Mindenféle hókuszpókusz, idegen szavakkal való dobálózás helyett azt mondja tanítványairól: „Lássák, mennyi munkát kell belerakni abba, hogy valaki profi legyen, akár edzői szinten is, hiszen ha én nem teszek bele mindent, nem várhatom el a srácoktól, hogy teljes erőbedobással készüljenek.” Ugye milyen szimpatikus tréneri (tanári, mesteri, mentori, s folytathatjuk a jelzők sorát) hozzáállás? Példaadás, példamutatás, ha úgy tetszik.

Még néhány, szerintem megszívlelendő mondat, amelyekből kirajzolódik, milyen alapvetések szerint kellene működniük az utánpótlás-akadémiáknak, gyakorlatilag sportágtól és országtól függetlenül mindenhol. „Nemcsak mentálisan, játékstílusban is idomultunk az ellenfelekhez.” „Szép eredmény az ifi BL-győzelem, de a klub sikerének fokmérője az, hogy mennyi labdarúgót nevel az első keretnek, illetve a holland élvonalnak.” „Erős jellemek, megvan a felelősségérzetük, és tudják, hogy a pályafutásuk alakulásáért és a fejlődésükért nagy részben ők a felelősek.” „Abban hiszünk, hogy mindenki fejlődőképes.” „Mi egyáltalán nem adunk ki pénzt utánpótláskorúért.” „Óriási hangsúlyt fektetünk a családias légkörre (...), a srácok testközelből láthatják a már befutott felnőtt játékosokat.” „Növendékeink döntő többsége a régióból érkezik.” „Magasra rakom a mércét, ám mivel a srácok tanulnak, teret adok nekik a hibázáshoz.”

S az utolsó gondolat, ami aztán tényleg faék egyszerűségű, mégis mindennek a lényege: „Szeretem, amit csinálok – máskülönben nem tudnék ennyit dolgozni.” Szénási Béla egy magyar „self-made man” a földkerekség egyik legjobb futballakadémiájának vezető pozíciójában – legyünk nyugodtan büszkék rá, s esetleg fontoljuk meg, amit mond.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.09.28 21:59:50

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az angolok és a nagyvilág csak most kezdi felfedezni, hogy miket tud ez a fiú.

2023.09.02 23:29:32

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Jobban érdekel, mire viszi, mint akármelyik import a mi kis bajnokságunkban.

2023.09.01 23:18:36

Légiósok nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az edzők pedig, ha eleinte szólnak is, később belefásulnak, kerülik az ütközéseket. Úgy teszik a dolgukat, hogy munkájuk elnyerje a vezetők tetszését. Ha pedig beüt a mennykő, menniük kell – persze, hogy közös megegyezéssel.

2023.08.21 19:37:06

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A helyén van, és amit mutatott, az még csak a kezdet. A világklasszissá válás kezdete.