Légiósok: „A világ egyik legjobb 10-esévé válhat” – edzője Szoboszlairól

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2020.11.30. 11:08
null
Szoboszlai Dominik kiemelkedik az osztrák élvonalból (Fotó: Imago Images/GEPA Pictures)
Edzője, Jesse Marsch szerint Szoboszlai Dominik a világ egyik legjobb tízesévé válhat, ha kész javítani gyengeségein. 

 

Huszonhét mérkőzés, tizenhat gól, húsz gólpassz.

Amióta a koronavírus-járvány első hulláma lecsengett és a futballélet Ausztriában újraindult, Szoboszlai Dominik parádés mérleggel büszkélkedhet. Szombaton a Salzburg St. Pölten ellen aratott 8–2-es győzelméből mesterhármassal vette ki részét a pályán töltött 75 perce alatt. A nemzetközi sajtóban ismét elindult a találgatás, hogy az Arsenal, a Bayern München, a Leipzig vagy a Milan ajánlatát választja-e a téli átigazolási időszakban.

De tényleg megállná a helyét ezeknél a csapatoknál?

A The Athletic hosszú szakmai cikkben elemzi a tizenkétszeres magyar válogatott középpályás játékát, pró és kontra felsorolva futballjának jellegzetességeit. Egyértelműen az erősségei között említik a rúgótechnikáját, amivel már jelenleg is a világ élvonalához tartozik, ehhez társul a gyorsasága és az állóképessége, ezt bizonyítja a válogatottban Izland ellen szerzett győztes gólja is, amelyet hosszú sprintet követően a hosszabbításban szerzett.

„A legnagyobb erénye kétségtelenül a jobb lába, oda rúgja vele a labdát, ahová akarja   – mondta a portálnak Szoboszlai Dominikról  Jesse Marsch,    a Salz­burg vezetőedzője. – A sebessége és a munkabírása kiemelkedő, valamint dolgozunk rajta, hogy minél jobban ki tudja használni   a fizikai adottságait. Még bátrabban vállalja fel a párharcokat, mozogjon többet labda nélkül, legyen agresszívabb és kiszámíthatatlanabb a kapu előtt! Ez az ő eltökéltségén múlik. Ha nem elégszik meg azzal, hogy jobbal kiválóan lő és passzol, hanem a játéka egyéb elemeiben is folyamatosan fejlődni akar, kétségem sincs afelől, hogy a világ egyik legjobb tízesévé válhat.”

A The Athletic szerint Szoboszlai Dominik másik fő erénye, hogy nagy számban alakít ki helyzeteket csapattársainak, ebben a tekintetben már most a Premier League elitjének szintjét képviseli. A fbref.com adatai szerint a Bajnokok Ligája csoportkörében a vonatkozó rangsor második helyén áll (23), csak Lionel Messi (34) előzi meg. Játékának ugyanakkor akadnak gyengeségei. Egy az egyben nem cselez kiválóan, kevés párharcot nyer meg, és védekezésben is elkövet hibákat.

„Szeretném, ha nagyobb nyomást helyezne az ellenfélre, és több labdát szerezne, de ezen a téren is rengeteget fejlődött, amióta együtt dolgozunk   – folytatta Jesse Marsch.  – Összességében kiváló játékos. Tele van energiával, állandóan mosolyog, mindig keményen dolgozik. A legnagyobb kihívásoktól sem ijed meg, bátran elébük megy, keresi őket. Ezzel a mentalitással még sokra viheti.”

ÚJABB ÉRDEKLŐDŐ OLASZORSZÁGBÓL
Giovanni Costantino, Marco Rossi szövetségi kapitány segítője az fcinternews.it-nek adott hosszabb nyilatkozatot, amelyben úgy fogalmazott, Szoboszlai iránt Spanyolországból, Angliából, Németországból és Olaszországból is van érdeklődés, valamint megerősítette, hogy tudomása szerint már az Inter listáján is szerepel a magyar tehetség neve. Costantino emellett azt is elárulta, hogy Szoboszlai a válogatott összetartások alatt már kérdezgette a Serie A-ról, de szerinte ez egy ilyen helyzetben teljesen természetes, nyilvánvalóan más bajnokságokkal kapcsolatban is felméri előre a terepet.
Emellett Olaszországban továbbra is tartja magát az a hír, hogy az AC Milan sem tett még Szoboszlai Dominikról, és januárban újra harcba szállhat a játékjogának megszerzéséért folytatott harcban.
H. D.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik