Postafordultával – Thury Gábor     jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2021.04.12. 23:09

Az NB II 32. fordulója után élre állt a Vasas. Nincs ebben semmi különös, a 2018-ban az első osztálytól búcsúzó, idén centenáriumát ünneplő fővárosi egyesület ismét azzal a szándékkal vágott neki a másodosztályú bajnokságnak, hogy visszajut a legjobbak közé. Az álmoskönyvek szerint ezt postafordultával kellett volna megtennie, mert különben az NB II-ben ragadhat a csapat – ahogyan ez a korábban a második vonalba száműzött Ferencvárossal is megesett...

A Vasas Ajka elleni 2–1-es győzelmét követően a piros-kékeknek gólt szerző és gólpasszt adó 23 éves Hinora Kristóf nem tagadta, a Fáy utcában bajnokként akarják kivívni az NB I-et. A Vasas sorozatban három mérkőzést nyert meg, ám ahhoz, hogy az első helyről várja a hátralévő hat fordulót, az is kellett, hogy a DVSC otthon 1–1-es döntetlent játsszon a Nyíregyházával. Ám gyanítható, Győrben nem a Loki pontvesztésén keseregnek, hanem a Gyirmótén. Történt, hogy a múlt szerdán idegenben a Kaposvárt 5–1-re legyőző Gyirmót a 32. körben hazai pályán 3–3-as döntetlent játszott a Péccsel úgy, hogy a vendégek fél óra elteltével 3–0-ra vezettek.

Ezek után ne mondja senki, hogy nem izgalmas a másodosztályú bajnokság, bár a Gyirmótnak éppen ezzel az iksszel csappant meg a feljutási esélye. Ha azt nézzük, a Debrecen az azonnali visszakerülés reményével vágott az idénynek, s most úgy néz ki, a Kondás Elemért váltó Toldi Gábor, Huszti Szabolcs duóval postafordultával visszajut az együttes. A Gyirmót hátránya a Vasassal szemben öt, a DVSC-től négy pont, a felzárkózásra talán az utolsó szalmaszálat az jelentheti, ha a következő fordulóban idegenben megveri a Soroksárt, s „földije”, az ETO elkapja a Debrecent.

Ha már Gyirmót és az ETO FC: nagyon úgy néz ki, a Győr a következő évadra is első osztályú futball nélkül marad, s ezzel az egykori neves futballvárosok közül nincs egyedül. Kozma Mihály egykori egyesülete, a Szeged tizenkettedik, a legendás Pásztor József klubja, a Békéscsaba tizennegyedik, Bene Ferenc Újpesti Dózsát megelőző csapata, a DVSC-vel 2020-ban búcsúzó Kaposvár tizenhetedik. Vörösmarty Mihállyal szólva Pécsen is kérdezhetnék: „Régi dicsőségünk, hol késel az éji homályban?” Ám a Pécsi MFC – ha feljutási esélye már jelentősen csökkent is – legalább negyedik a tabellán, a Haladás viszont csupán nyolcadik.

Ám az ősszel nyilván nem a középcsapat státuszért indulnak neki a következő idénynek.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik