„Nem esik nehezemre betonozni” – Lendvai Miklós messze került a futballtól

SINKOVICS GÁBORSINKOVICS GÁBOR
Vágólapra másolva!
2018.01.15. 16:19
null
Lendvai Miklós az építőiparban érvényesülne, holott korábban az edzői pályán is próbát tett (Fotó: ztefc.hu)
A nagy munkabírású korábbi középpályás, Lendvai Miklós hátat fordított a labdarúgásnak, téglát pakol és sódert lapátol, mert így még mindig több öröm éri, mint a szerinte sajátos hazai futballközegben.

 

– Kubikus lett?
– Nem szégyen az, ha az ember keményen dolgozik – mondta a korábbi 23-szoros válogatott Lendvai Miklós. – Amúgy sem voltam grófi gyerek, így nem esik nehezemre téglát pakolni, maltert keverni, sódert, homokot lapátolni vagy betonozni.

– Ennyire messzire került a futballtól?
– A lehető legmesszebbre. Nagyjából másfél évvel ezelőtt hagytam abba az edzősködést, és akkor azt mondtam, új célokat kell magam elé kitűznöm, új értelmet kell találnom az életemben. Szerencsére apósom, aki egyben a legjobb barátom is, hívott, és azt mondta, van egy építőipari vállalkozása, dolgozzak vele, s vigyem tovább, amit ő elkezdett. Én meg olyan vagyok, hogy ha embereket kell irányítanom, akkor az a minimum, hogy ugyanarra vagyok képes, mint ők. Ezért aztán beálltam dolgozni, akár itthon, akár külföldön sikerült melót szereznünk.

Ezek szerint virágzik a vállalkozás?
– Naiv voltam, amikor azt gondoltam, az ismertségem, a kapcsolataim révén majd sorra jönnek a felkérések, és elárasztanak bennünket munkával. Tévedtem. Az építőipar olyan, mint a magyar futballban az edzői kispad, le vannak osztva a szerepek. Csakis akkor férsz oda, ha csókos vagy, ha jól helyezkedsz, és ha beállsz a sorba. Természetesen a megfelelő sorba. Az ilyen öntörvényű, szókimondó palikkal, mint én, óvatosan bánnak. De sohasem hagytam magam eltiporni, így aztán szereztünk munkát, dolgoztunk Bécsben, Svájcban, a világhírű divattervező, Tommy Hilfiger székházát csináltuk, és persze itthon is lehetőséghez jutottunk.

Nem jutott eszébe betonozás közben, hogy a munkabírását, a fanatizmusát egy kispadon, edzőként is kamatoztathatná?
– Sokszor eszembe jut a múltam, a válogatott meccseim, a Zalaegerszegen és a Fradiban eltöltött időszak, és persze a külföldön, idegenlégiósként szerzett élmények. De ha egyszer nem kellettem ennek a futballközegnek, ha Zalaegerszegen is könnyű szívvel lemondtak rólam – és a tulajdonos nem is tagadta, hogy nem érdekli a múlt –, akkor én minek görcsöljek és ragaszkodjak a labdarúgáshoz? Új feladatokat kerestem.

LENDVAI MIKLÓS – NÉVJEGY
Született: 1975. április 7., Zalaegerszeg

Válogatottság/gól: 23/–

Klubjai játékosként: Zalaegerszeg (1991–1996), Bordeaux (francia, 1996–1997), FC Lugano (svájci, 1997–1998), Ferencváros (1998–1999), Verbroedering Geel (belga, 1999–2000), Beerschot (belga, 2000–2001), Charleroi (belga, 2001–2003), Arisz Limassol (ciprusi, 2004), Győri ETO (2004–2005), Zalaegerszeg (2006–2007), Soproni VSE (2007), Andráshida LSC (2007–2008), Tapolcai IAC-Honvéd (2009 tavasz), Ságod LSC (2009 ősz), Z. Becsali Tungsram LSE (2010–2011), Alibánfa (2016)

Klubjai edzőként: Soproni VSE (játékos-edző, 2007), Andráshida (játékos-edző, 2007–2008), Zalaegerszeg (utánpótlás-edző, 2010–2013), Zalaegerszeg (2013–2015), Hévíz (2015–2016)

A betonozást?
– Elhiheti, hogy a futballon kívül is érheti sikerélmény az embert. Addig nem nyugszom, amíg olyan céget nem irányítok, amely valóban működik. Mert sok kisebb-nagyobb cégről beszélhetünk Magyarországon, de a legtöbbjük csak van, és nem működik. Szeretnénk nyereséget termelni, szeretnék olyan főnök lenni, aki már csak a háttérből irányít. Az építőiparban is a maximumot kell nyújtani, csakúgy, mint a futballpályán. Jelenleg huszonöt emberem van, és büszkén mondhatom, egyelőre valamennyien megtalálták nálunk a számításukat.

Érdekli még egyáltalán a futball? Néz meccset a tévében vagy élőben?
– Tavaly egyszer voltam Zalaegerszeg-meccsen. A tévében pedig nem kapcsolom be a futballközvetítéseket.

Azt mondják majd önről, hogy sértett ember, azért fordított hátat a sportágnak.
– Nem érdekel, ki mit mond. Annál fontosabb, hogy végre harmóniát, sőt boldogságot érzek a hétköznapokban. A családom a legfontosabb, tőlük kapom a legnagyobb támogatást, és szerencsére jut időm rájuk. Nem akarok beleszólni, miről írjon cikket, de javaslom, kérdezze végig az úgynevezett profi edzőket Magyarországon, hogy milyen a családi életük. A többség bizonyára elmondja majd, hogy köszöni szépen, harmonikus, de ne higgye el nekik. Olyanok, mint a vándormuzsikusok. Tudom, hogy lesz, aki ezért neheztel majd rám, de legfeljebb beírhat az „üzenőfüzetembe”.

Csupán negyvenkét esztendős, edzőként a lehető legjobb korban van, nem hiszem el, hogy feladta és kukába dobta az egészet.
– Pedig még a megszerzett bizonyítványaimat, az edzői diplomámat is bárkinek odaadnám. Vicces volt, hogy korábban a fejemre olvasták, csak B-licencem van. Kevesellték a tudásomat, kevesellték a papírt az életemből. Nem az volt a fontos, ami a fejemben és a lelkemben van, az a sok-sok tapasztalat, amelyet összegyűjtöttem a pályafutásom során. Ugyan már, ezután kellene sóvárognom?!

A gyerekeit sem érdekli már a labda?
– A legnagyobb fiam szereti a Zetét, és persze a futballt is, de már inkább bokszol, a középső birkózik, a legkisebb még mindig tereli a lasztit, de benne sem érzem azt, hogy valóban labdarúgónak készülne.

Nem bánja?
– Tudja, elnézem én ezeket az ifjú futballistákat, akik sok pénzt keresnek a semmilyen játékukkal, és úgy öltöznek, mint a… Most majdnem mondtam egy jelzőt, amelyet nem írt volna le, ezért inkább maradjunk a lányos stílusnál. Szőrmegalléros kabátot hordanak a fiaink, és olyanok, mint a nők. Úgy is játszanak. A tények makacs dolgok, a számok nem hazudnak, az eredményjelző tábla mindig a valóságot mutatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik