Itt van Amerika
THURY GÁBOR
2023.04.22 11:17 Frissítve: 2023.04.22 11:17

Népsport: persze, hogy a bírók hibáztak

A korabeli hagyományoknak megfelelően 1963-ban is rendeztek labdarúgó Húsvéti Tornát a bécsi Austria és Rapid, valamint az Újpesti Dózsa és a Ferencváros részvételével. Nagyszombaton Bécsben, húsvéthétfőn Budapesten lépetek pályára a csapatok. A magyar együttesek a szokásossal ellentétben a négy találkozó közül egyet sem tudtak megnyerni.

A Fradi egy pontot szerezve is a legjobb magyar csapat lett a tornán, Acél László kapusra nem lehetett panasz (Fotó: Képes Sport)

A klasszikus osztrák-magyar húsvéti tornát 1934-ben rendezték meg először és majd' 30 évig nagy népszerűség övezte. A két ötletgazda Fischer Mór az MLSZ akkori elnöke és az osztrák szövetségi kapitány Hugo Meisl volt. A tornákon a két ország két-két élcsapata vett részt, osztrák részről általában a lila-fehér Austria és a zöld-fehér Rapid, míg magyar oldalról az ugyancsak lila-fehér Újpest és a zöld-fehér Ferencváros. Nagyszombaton az egyik, míg húsvét hétfőjén a másik fővárosban játszottak a csapatok.

Az 1963-as torna előtt a Fradi és az Újpesti Dózsa is lejátszotta az NB I 17. fordulójának bajnokiját, a zöld-fehérek az Üllői úton 1:1-re végeztek a Doroggal, míg a lilák Hungária körúton 2:1-re kikaptak az MTK-tól. A tabella élén az FTC jobb gólkülönbségével előzte meg az MTK-t, az Újpest a harmadik helyen állt egy ponttal lemaradva.

A torna magyar klubjai még itthon sajtótájékoztatót tartottak, bejelentették, hogy hétfőre kétezer osztrák turista jelezte érkezését. Szombaton Rapid–Újpest és Austria–Ferencváros találkozót rendeztek a Práterben, szerdán az osztrákok két legnépszerűbb együttesének kupamérkőzésén az Austria Horst Nemec góljával jutott tovább. Más kérdés, hogy helyi sajtó azt emelte ki, noha a két bécsi csapat csatársorában válogatottak egész sora lépett pályára, de csupán egy gól született... Szűcs Gyula, az újpestiek edzője azon kesergett, hogy az MTK-tól Káposzta Benő öngóljával kaptak ki, kollégája, Mészáros József úgy döntött, a Dorog elleni sovány, 1:1-es döntetlen ellenére nem változtat az összeállításon, végül Dalnoki Jenő sérülése következtében Havasi Sándor került a védelem bal oldalára.

Mintegy 20 ezer néző jött össze, de a hangulat nem hágott a tetőfokára, mert „a Práter első mérkőzése nem tudta tűzbe hozni az osztrák labdarúgás rajongóit, nem láttak jó játékot ezen a találkozón. A döntetlen jobban megfelelt volna a játék képének.” Az Újpest 1:0-s félidei vezetés után 2:1-re kapott ki a Rapidtól, öngól döntött a hazaiak javára, Rajna Károly a saját kapujába lőtte a labdát, szegény újpestieket nemcsak a Hungária körúton, Bécsben is húzta az ág, sőt, a csapat sorozatban a harmadik találkozóját vesztette el öngóllal... Más kérdés, hogy a Népsport szerint ennek ellenére a középhátvéd oszlopa volt a védelemnek, viszont „a csatársor tagjai nagy csalódást keltettek, különösen Göröcs”. A lap így summázott: „Kevés jó egyéni teljesítmény.” Az egyik bécsi lap a következő szalagcímmel került utcára: „Rajna lőtte a Rapid győztes gólját.”

A magyaroknak a másik mérkőzésben sem volt sok örömük: Austria–Ferencváros 3:1. „Megérdemelten győzött az Austria. (...) A mérkőzés színvonala magasan felülmúlta ez előmérkőzés színvonalát.” A hazaiak 3:1-es vezetésénél Fenyvesi Máté felvágásáért nem ítélt 11-est a játékvezető, majd egy gólt is lőtt a szélső, de ezt Albert lesállása miatt nem adta meg.   „Elöl Nemecet sokszor nem tudták tartani a ferencvárosi védők, (…) „a hátvédek közül csak Novákot lehet dicsérni.” Az értékelésben a Népsport nem felejtette el megjegyezni: „Helytelen volt, hogy az évek óta bevált gyakorlattól eltérően most osztrák játékvezetők működtek Bécsben.”     

De a magyar futballistákat is kritizálta: „Szomorú, hogy éppen azokból hiányzott leginkább a lelkesedés, a harci kedv, akik a legnagyobb tudás, a legjobb adottságok fölött rendelkeznek.” A Neues Österreich sem kímélte a mieinket: „Minden tekintetben kiábrándított az Újpesti Dózsa, Benében és Göröcsben kevés volt az átütő erő.” Albertről pedig megjegyezte, hogy feltűnően kedvetlenül játszott... Az Arbeiter Zeitung kiemelte: „Ez már majdnem a régi Austria volt, nem a tologatós, oldalpasszos, »szép« bécsi futball”. Az optimistább bécsi szurkolók a két győzelem után feltették a kérdést: „Lehet, hogy megtanultunk futballozni?” A borúlátóbbak visszakérdeztek: „Vagy a magyarok felejtettek el?” Az utóbbiban talán több igazság volt...

A tornagyőztes Austria hátvédje, Karl Stotz (jobbra) ezúttal is szereli Göröcs „Titit

A hétfői Ú. Dózsa–Austria (0:2) találkozóról mindent elmond a Népsport véleménye: „Azok csalódtak leginkább, akik magyar győzelmet reméltek, akik arra számítottak, hogy az Újpesti Dózsa az Austria legyőzésével megteremti a lehetőséget arra, hogy az idei Húsvéti Torna első helyzettje ne osztrák csapat legyen.” Nem ment a játék az Újpesti Dózsának – csupán 14 szögletben mutatkozott meg a hazaiak fölénye... A kapusok közül Gernot Fraydl „biztos kézzel őrizte a hálót”, míg Borbély László „ludas volt a gólokban”. A csatárok közül Nemec volt a legjobb, Ernst Fiala és Hans Buzek is jól játszott, ellenben az Újpestben „csak Göröcs és Kuharszky jelentett némi gólveszélyt Fraydl kapujára”.

A Fradi legalább nem kapott ki: Ferencváros–Rapid 3:3. A Népsport így látta: „Mindkét csapat sok helyzetet hagyott ki, a döntetlen igazságos.” A mérkőzés legszebb jelenete Albert nevéhez fűződik: az 52. percben a kapunak háttal állva elpörgette a labdát Walter Glechner mellett, miközben a másik oldalon megkerülte a védőt, és 14 méterről 2:1-es ferencvárosi vezetést szerzett. Addig nem csinált semmit, vagy ahogyan Peterdi Pál a Képes Sport hasábjain megírta: „Flóri belül őgyeleg. Egy ideig még csak rendben van. Mondjuk, hogy el akarja altatni a védők gyanúját. Fél óra elteltével már aggódunk, hogy esetleg ő is elalszik.”

Nem született magyar győzelem a „nem magas színvonalú, de jó iramú, eseményekben bővelkedő mérkőzésen”. A Népsport leszögezte: „Fenntartás nélkül senkit sem lehet dicsérni.” Annak ellenére Glechner volt az ellenfél védelmének legjobbja, hogy Albert a góljánál túljárt az eszén, a bécsiek csatársorából „a rendkívül mozgékony Seitl és Schmidt jelentett állandó veszélyt a hazaiak kapujára. A szünetben a balfedezet Kocsis György helyére Szántai László állt be (aztán a megsérülő Havasi helyére visszajött Kocsis, és Szántai lett a középhátvéd). „Élete első nagyobb jelentőségű nemzetközi mérkőzésén megállta a helyét.” A fedezet csupán az 1962–1963-as idényben futballozott a zöld-fehéreknél, s ugyan egyetlen NB I-es meccsen, az áprilisban az MTK ellen 1:1-es döntetlenre végződőn lépett pályára, bajnoknak mondhatta magát. Rákosi „az első félidőben nagyon igyekezett”, Albertnek      „volt néhány szép megmozdulása”, Fenyvesit „elsősorban szép gólja dicséri”.

Az Austria lett a tornagyőztes, magyar részről megvolt a magyarázat, a Népsport ezt írta (újra):      „Helytelen volt, hogy az évek óta bevált gyakorlattól eltérően most osztrák játékvezetők működtek Bécsben.” Tény, a Rapid–Dózsa találkozón Schiller „néhány hibát vétett, s ebben partjelzői is ludasak”. Az Austria–FTC meccsen Tittl „igyekezett tárgyilagosan bíráskodni, de Fenyvesi dr. góljának meg nem adásával súlyos hibát követett el”.

Peterdi Pál így merengett: „Gyors számvetést csinálsz. Kisül, hogy két élvonalbeli csapatunk négy meccsből egyet sem tudott megnyerni a szomszédok ellenében. Ilyen talán még sosem volt. Mélán konstatálod, hogy Pesten ledőlt egy bűvös határ, így van ez már.” Keserűen állapította meg: „Pedig az osztrák labdarúgás nem is a világ legjobb labdarúgása.”

 EMLÉKEZTETŐ
Húsvéti Torna, 1963. április 13–15.
Rapid–Újpesti Dózsa 2:1 (0:1)
Práter Stadion, 20 ezer
néző, vezette: Schiller (osztrák)
Gólok: Flögel (60.), Rajna (64. – öngól), illetve Várhidi (24.)
Austria–Ferencváros 3:1 (1:0)
Práter Stadion, 20 ezer
néző, vezette:      Tittl (osztrák)
Gólok: Schleger dr. (7.), Jacare (47.), Nemec (62. – 11-esből), illetve Paproth (55. – öngól)
Újpesti Dózsa–Austria 0:2 (0:2)
Népstadion, 20 ezer
néző, vezette: Soós (magyar)
Gólok: Schleger dr. (19.), Buzek (22.)
Ferencváros–Rapid 3:3 (1:1)
Népstadion, 25 ezer
néző, vezette: Aranyosi (magyar)
Gólok: Fenyvesi dr. (43.), Albert (52.), Novák (74. – 11-esből), illetve Schmidt (20., 77. – 11-esből), Seitl (60.)
2023.12.04 22:31:40

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Nem kérdés, az elvakult futballőrület éppoly veszélyes, mint a közéleti sértettségtől vezérelt, zsigeri futballgyűlölet. Furcsán hangzik esetleg, de a magyar válogatott kínálta közös élmény attól egyedülálló, hogy még a politikai harcok ellenében is képes egységet teremteni, különbözőségeket feledtetni, a szétszabdalt társadalomnak szívmelengető összetartozás-érzést nyújtani.

2023.12.03 23:56:29

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az Újpest ellen is csak honfitársaink léptek pályára.

2023.12.03 16:31:16

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Már szerdán javíthatja újabb botlását a Ferencváros, hiszen Mezőkövesden újra összecsapnak a felek.

2023.12.03 12:12:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Mim Gergely duplázott, a ZTE a második félidőben nagy csapást mért a DVTK-ra.

2023.12.03 12:12:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az újpestiek nagyon gyorsan válaszoltak a Paks első találatára, de a folytatásban nem bírták a tempót.