K. T. I.
2021.10.03 08:16 Frissítve: 2021.10.03 11:54

Patkányok között, iszonyatos nyomorban halt meg az Újpest ötszörös bajnoka

A magára hagyott futballgeneráció egy újabb tagjának tragikus sorsa és halála két napja foglalkoztat minden futball iránt érdeklődő embert. Pedig a legendás Újpesti Dózsa játékosa, Kolár Endre nem a napokban, hanem hét évvel ezelőtt, 2014. április 15-én halt meg a Fülöp-szigeteken – borzalmas körülmények között. A rettenetes történetre csak most derült fény, mert Dunai Ede könyvet írt Kolár Endre sorsáról. Az ötszörös magyar bajnok, a BEK elődöntőjét is megjárt labdarúgó életútját az Origo elevenítette fel.

 

Kolár Endre gyerekként csatárként kezdte

 

Kolár Endre az Újpesti Dózsa 1974–1975-ös bajnokcsapat tablóján (Fotó: Mirkó István)

1973. november 7-én, a Megyeri úton mintegy 30 ezer néző előtt rendezték meg az Újpesti Dózsa–Benfica labdarúgó BEK-meccset, amelynek a tétje a negyeddöntőbe, vagyis a legjobb nyolc közé jutás volt. Az első mérkőzésen, Lisszabonban a Dózsa 1–1-es döntetlent ért el, így kedvező helyzetben volt a visszavágó előtt. 

A Benficában ott volt a portugál válogatott és a lisszaboni csapat klasszisa, Eusébio is, de az Újpestet nem lehetett megállítani. Az első gólt Bene Ferenc szerezte, majd következett a 70. perc. 

Ekkor Kolár vezetett támadást a jobb oldalon, majd amikor látta, hogy senki nem támadja meg, 26 méterről lövésre szánta el magát, s jól eltalált labdája a jobb felső sarokba vágódott. „Sokszor gyakoroljuk edzéseken az ilyen felfutásokat, és általában onnan kell elrúgni a labdát, ahonnan most megcéloztam a kaput. Láttam, hogy mindenki átadást vár, Henrique is a hátvédeket rendezgeti, velük van elfoglalva. A szél is segített: a döntő pillanatban a kapus mögött lenyomta a labdát. Azt hiszem, kevés boldogabb ember volt nálam a stadionban” – mondta Kolár Endre.

Az Újpest tehát továbbjutott, sőt, a negyeddöntőt is sikerrel vette a csehszlovák Nagyszombat csapata ellen. A magyar bajnokcsapatot az elődöntőben csak a Bayern München tudta megállítani 1974 tavaszán. Ez volt mindmáig az utolsó alkalom, hogy egy magyar klubcsapat a legjobb négy közé jutott ebben a sorozatban.

Kolár Endréről ma már kevesen tudják, hogy csatárként kezdte el a pályafutását. Azt pedig még kevesebben, hogy gyerekkorában nem Újpest, hanem Vasas-szurkoló volt. És ott is szeretett volna játszani, de a sors másképpen rendelkezett…

A CIKK FOLYTATÁSA ITT OLVASHATÓ!

2023.06.03 00:11:45

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Hogy hogyan és ki miatt alakult így, azt nehéz szétszálazni.

2023.06.01 22:48:55

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Mindig van egy center, akire kijön a figura.

2023.05.31 19:26:42

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Honvédra jutó milliárdokból a már hajléktalanmentes akadémiára is támaszkodva, a csodálatos új Bozsik Arénában rendre viszonylag sok szurkoló előtt futballozva kellett volna egy olyan aprócska sikert elérni, mint a bennmaradás.

2023.05.30 12:18:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2023.05.29 22:43:27

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Megköszönhetik a döntést Vad II Istvánnak, hiszen így van kire mutogatni a kiesés okán, mert ugyebár nálunk ez a legfontosabb. Azért is, mert meggyőződésem, hogy ha összejön a kispesti vezetés, a Fehérvár szerez gólt a Fáy utcában. Hogy miért? Ne kérdezzék. Maradjunk annyiban, hogy biztos vagyok benne.

Ajánló beállításra vár