NB I: biztossá teszi bajnoki aranyát a Fradi? Az Újpest a derbin közbeszólhat...

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2021.04.20. 14:06
null
Ha zsinórban a 7. derbijét is megnyeri az FTC, akkor biztosan bajnok (Fotó: Szabó Miklós)
Az első Üllői úti zárt kapus Ferencváros–Újpest presztízscsata áll a labdarúgó NB I 30. körének fókuszában. A zöld-fehérek aranyérmük bebiztosításáért, a IV. kerületiek a derbiken elszenvedett hatmeccses vereségsorozatuk és 501 perces góltalanságuk megszakításáért harcolnak. A kétnapos hétközi forduló, szintén kedden, a ZTE–Budafok alsóházi helyosztóval indul.  
t

 

A 30. forduló fő kérdése: sikerül-e bebiztosítania bajnoki aranyát a Ferencvárosnak? A zöld-fehérek 11 ponttal vezetnek a második Puskás Akadémia előtt, ezért ha nyernek az Újpest ellen, már nem vitás, hogy ők a bajnokok. Sigér Dávidéknak azonban egy döntetlen vagy akár egy vereség is elég lehet az elsőséghez, ehhez az kell, hogy a PAFC szerdán ne győzzön Diósgyőrben. Ebben a körben egyébként a Puskás Akadémia is véglegesítheti a második helyét.

LABDARÚGÓ NB I, 30. FORDULÓ

ZTE FC–BUDAFOKI MTE

♦ Az élvonalban csak kétszer csaptak össze, mindkétszer 3–1-re nyert a Budafok. Az újonc egyedül a zalaiak ellen százszázalékos még a mezőnyben. A párharc legeredményesebb gólszerzője Kovács Dávid, aki Egerszegen egyszer, a Promontor utcában kétszer talált be.

♦ A másodosztályban a 2017–2018-as és 2018–2019-es idényben lejátszott négy bajnokijukon viszont a Budafoknak nem volt sikerélménye (2 zalaegerszegi győzelem, 2 iksz). 2019 májusában a BMTE egy 4–1-es zakóba szaladt bele Zalában, mostanáig ez a kék-fehérek utolsó sikere a fővárosiak ellen.

♦ A legutóbbi négy egymás elleni összecsapásukon mindig legalább négy gól esett.

♦ A Budafok háromszor aratott kétgólos különbségű győzelmet a bajnokságban, a zalaiakon kívül ez csak a Kisvárda ellen (2–0) sikerült neki.

♦ A Zete az előző hét bajnokijából csupán egyet tudott megnyerni, a sereghajtó DVTK ellenit (2–0). Ezen kívül 2 iksz és 4 vereség áll a neve mellett.

♦ A ZTE az új vezetőedző, Waltner Róbert érkezése óta már nem játszik olyan nyílt játékot, mint korábban, ezt jelzi, hogy a legutóbbi három bajnokiján egyszer sem született két gólnál több, a mérlege ezeken 50 százalékos, 1–1–1.

♦ A Budafok az előző hat bajnokijából ötöt elvesztett, és ezeken a találkozókon mindig legalább két gólt kapott. Ebben az időszakban egyedül az MTK otthonában ért el egy 0–0-t. Jelenleg az NB I legrosszabb formában lévő csapata.

♦ A BMTE-nek a legpocsékabb a gólkülönbsége a bajnokságban (–22). Csizmadia Csaba gárdájánál (54) csak a Paks (55) és az Újpest (57) neve mellett áll több kapott gól. A zalaiak sem lehetnek büszkék, hiszen nekik eddig 52-szer találtak be az ellenfelek.

♦ A Zalaegerszeg a pontjainak 60 százalékát – 30-ból 18-at – otthon gyűjtötte be, a hazai tabellán 5–3–7-es mérlegével a nyolcadik. 2021-ben házigazdaként az Újpestet és a Diósgyőrt gyűrte le, emellett ikszelt a Pakssal és a Fradival.

♦ A BMTE idegenben 3–4–7-es mutatóval rendelkezik, ezzel kilencedik a vendégtabellán. 2021-ben Diósgyőrön (1–1) kívül még az Új Hidegkuti Nándor Stadionban szerzett pontokat: 3–2-re verte a Honvédot, majd ikszelt az MTK-val.

FERENCVÁROS–ÚJPEST FC

♦ A derbi a legnagyobb hagyománnyal rendelkező párharc az NB I-ben (az FTC–MTK örökrangadó mellett), a Ferencváros és az Újpest összecsapása 231 bajnoki mérkőzéses múltra tekinthet vissza, és az örökmérleg jelentős zöld-fehér fölényt mutat: 108 győzelem, 62 döntetlen, 61 lila-fehér siker. Három találkozót ezek közül félbeszakadt bajnokságokban (1944–1945, 1956) bonyolítottak le, ezek nélkül 228 bajnoki és 108–59–61 a mérleg.

♦ Az Újpest 2015. december 12., vagyis több mint öt és fél éve óta nem tudta legyőzni bajnokin a Ferencvárost, akkor – első magyar csapatként – a Groupama Arénában Diagne góljával nyert 1–0-ra. Azóta az NB I-ben a mérleg: 15 derbin 10 Fradi-siker és 5 döntetlen.

A LEGHOSSZABB GYŐZELMI SZÉRIÁK A DERBI TÖRTÉNETÉBEN
15 mérkőzés: FTC (1905–1916)
6 mérkőzés: FTC (2019–)
5 mérkőzés: Újpest (2005–2010)

♦ A Ferencváros immár fél tucat (6) derbit nyert meg sorozatban, a legutóbbi ötön még gólt sem kapott, ellenben szerzett kilencet. Hatmérkőzésesnél hosszabb sikersorozata a derbiken csak egyszer, 1905 és 1916 között volt az FTC-nek, igaz, az 15 találkozón keresztül tartott – és az Újpest akkor még nem számított nagyágyúnak a magyar mezőnyben. A széria 1917. június 24-én egy 4:1-es újpesti sikerrel tört meg, majd a lila-fehérek először 1920-ban nyertek bajnokit a Fradi otthonában is (1:3). Az Újpest 2005 és 2010 között aratott sorozatban öt győzelmet bajnoki meccseken.

♦ Zárt kapuk mögött, tétmérkőzésen harmadszor találkozik a két fél az 1905 óta íródó közös történelmük során. Tavaly májusban 1–0-ra, idén februárban 4–0-ra nyert az FTC, mind a kétszer a Szusza-stadionban. A Groupama Arénában ez lesz az első zárt kapus összecsapásuk.

♦ Az újpestiek részéről az Üllői úton legutóbb 2019 májusában – az azóta már Mezőkövesden futballozó – Nagy Dániel talált be a zöld-fehérek kapujába. Azt az összecsapást 2–1-re nyerte a Ferencváros. A lilák 501 perce gólképtelenek a Ferencváros ellen.

♦ Szerhij Rebrov már a hatodik derbin irányíthatja a Fradit az Üllői úton. Ezzel felzárkózik a kispadon legtöbbször ülő ferencvárosi vezetőedzők – Tóth-Potya István, Blum Zoltán és Thomas Doll – mellé, akik szintén fél tucatszor dirigáltak a zöld-fehéreket a IX. kerületi stadionban.

♦ A Fradi 14 forduló óta nem talált legyőzőre, ezalatt 7-szer nyert és 7-szer ikszelt, ez a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben. Egyetlen bajnoki vereségét január 20-án a Diósgyőrtől szenvedte el a fővárosban (0–1).

♦ Az Újpest hullámzó teljesítményt nyújt az utóbbi időben, az előző öt forduló alatt 2 győzelem és 1 döntetlen mellett 2-szer kapott ki, viszont ezalatt így is csak 2 ponttal szerzett kevesebbet a Ferencvárosnál (2 diadal, 3 iksz).

♦ Pályaválasztóként az FTC kiemelkedik a mezőnyből, 11 győzelem mellett kétszer ikszelt (1–1 a Kisvárdával és legutóbb a Puskás Akadémiával), csak egyszer szenvedett vereséget (0–1 a DVTK ellen), és a legkevesebb gólt kapta, csupán hetet.

♦ Vendégként az Újpestnél (33) csak a Paks (36) kapott több gólt a mezőnyben. A lila-fehérek ebből 30-at szedtek be a pályán, a DVTK elleni meccsüket pedig az MLSZ 3–0-val ítélte oda az ellenfélnek, mert a sok beteg miatt nem álltak ki a meccsre. Simon Krisztiánék idegenbeli mérlege 4–3–8, ezzel a középmezőnyben vannak.

♦ A Fradi az előző hét hazai bajnokiján csak egyszer szerzett két gólnál többet (5–2 a Paks ellen).

♦ Az Újpest a legutóbbi három vendégfellépésén egyszer sem úszta meg két kapott gólnál kevesebbel a bajnokságban.


MTK BUDAPEST–KISVÁRDA


♦ Eddig ötször mérkőztek az élvonalban, és az MTK csak legutóbb szerezte meg az első győzelmét (2–0) a szabolcsiakkal szemben, ráadásul idegenben. Ősszel a fővárosban 1–1-re végeztek, előtte háromszor 1–0-ra a Várda nyert. A kék-fehérek pályaválasztóként az első diadalukra készülnek a nyírségiek ellen.

♦ Az MTK eddigi teljesítményét ezúttal a 39-es számmal lehet leírni a legjobban: ennyi gólt szerzett, ennyi gólt kapott és éppen ennyi pontot gyűjtött Michael Boris együttese. Ráadásul ha a lejátszott mérkőzések számához (29) hozzáadjuk a győzelmekét (10), akkor is 39-et kapunk.

♦ A Kisvárda legutóbb 0–0-ra végzett otthon a Ferencvárossal és ez már a hatodik gól nélküli döntetlenje volt a bajnokságban, igaz, házon kívül csupán egyszer, a PAFC otthonában ért el ilyen eredményt.

♦ A Várda szerezte a legkevesebb gólt a mezőnyben, 24-et, vagyis fordulónként átlagban 0.83-at. Nincs még egy csapat rajta kívül a mezőnyben, amelynek a meccsenkénti gólátlaga 1.00 alatt lenne.

♦ Supka Attila együttese az előző nyolc bajnokiján csupán kétszer talált be, viszont ezekből a lehető legtöbbet, vagyis hat pontot hozott ki. Előbb a Honvéd, majd a Mezőkövesd ellen tudott idegenben 1–0-ra győzni.

♦ Az MTK három forduló óta nyeretlen, az előző öt bajnokija alapján csak három csapatot előz meg a formatabellán (1 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség).

♦ A Kisvárda viszont az utóbbi három bajnokiján nem talált legyőzőre, sőt, gólt sem kapott, pedig közben az FTC-n kívül a Fehérvárral is megmérkőzött (1 győzelem, 2 döntetlen).

♦ Az MTK hazai pályán a közepesnél valamivel jobb teljesítményt produkált eddig: 5 diadal, 5 iksz 4 vereség. Otthon a legutóbbi négy meccséből három döntetlenül végződött, viszont a Zetét magabiztosan verte (3–0).

♦ A Várda vendégként 21 pontot gyűjtött, hárommal többet, mint otthon (18). Házon kívül az előző hat meccsén egyszer sem ikszelt (2 diadal, 4 kudarc). Legutóbb január 30-án, a Ferencváros stadionjában játszott döntetlent (1–1).

DIÓSGYŐRI VTK–PUSKÁS AKADÉMIA


♦ A két csapat eddig 18 élvonalbeli bajnokin mérte össze a tudását, a mérleg a pályaválasztó Diósgyőr szemszögéből 6–4–8.

♦ A DVTK csak kettőt nyert meg a PAFC elleni legutóbbi 10 bajnokijából – 3 döntetlen és 5 vereség mellett.

♦ A Puskás Akadémia eddig háromszor tudott győzni a DVTK otthonában: 2014 márciusában 3–2-re, 2018 áprilisában 1–0-ra, tavaly júniusban pedig 2–1-re.

♦ 2020-ban háromszor találkoztak, és a PAFC mindig tíz emberrel fejezte be a találkozót. Sorrendben Kamen Hadzsiev, Szolnoki Roland, majd Spandler Csaba jutott a kiállítás sorsára.

♦ A két csapatnak a DVTK pályaválasztásával lejátszott mérkőzései közül csak legutóbb alakult ki egygólosnál nagyobb különbség (3–0). A gólokat Drazsics, Ivanovszki (11-esből) és Grozav lőtték, akik mostanában is szerephez jutnak.

♦ A Diósgyőr hatmeccses nyeretlenségnek (3 döntetlen, 3 vereség) vetett véget legutóbb a Budafokon aratott 2–1-es diadalával. Ezt megelőzően február 20-án, Fehérváron tudott győzni (3–1).

♦ A PAFC hat forduló óta veretlen, közben ötször nyert és egyszer ikszelt. Ennek alapján az NB I jelenleg legjobb formában lévő együttese.

♦ A DVTK hazai pályán négymeccses nyeretlenségi sorozatban van (3 iksz, 1 vereség), legutóbb február elején a Kisvárdát gyűrte le. Az volt az egyetlen alkalom 2021-ben, amikor otthon egynél több gólra volt képes (2–0).

♦ A Puskás Akadémia idegenbeli mutatója 7–2–5, ez a második legjobb a mezőnyben. Vendégként legutóbb tavaly december 20-án vesztett bajnoki meccset, akkor Mezőkövesden maradt alul 1–0-ra. Azóta négyszer győzött és csak a listavezető Ferencváros otthonában hullajtott el két pontot (1–1).

MEZŐKÖVESD–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 16 NB I-es mérkőzést játszottak egymással, a mérleg 3 mezőkövesdi siker, 5 döntetlen, 8 székesfehérvári győzelem.

♦ A Mezőkövesd otthonában még csak kétszer – 2017 augusztusában 2–0-ra, majd tavaly októberben 2–1-re – tudott bajnokit nyerni a Vidi.

♦ 2020 májusában a Magyar Kupa elődöntőjében is összekerültek, akkor a borsodi városban 1–1, Fehérváron 2–2 volt az eredmény, idegenben szerzett több góllal a Mezőkövesd jutott be a fináléba.

♦ Az előző hét tétmeccsükből négy is döntetlenre végződött, közte a legutóbbi, februári, fehérvári találkozójuk, amelyen nem esett gól. A többi három összecsapásukból kettőt nyert a Vidi, egyet a Kövesd, az eredmény mindannyiszor 2–1 volt.

♦ A Mezőkövesdre az elmúlt fordulókban rá sem lehet ismerni. A korábban 13 fordulón át veretlen együttes a legutóbbi három bajnokiját mind úgy bukta el, hogy közben még gólt sem szerzett. Az előző öt forduló formatabelláján utolsó előtti, csak a Budafokot előzi meg.

♦ A Fehérvár Szabics Imre vezetőedző munkába állása óta bejutott a Magyar Kupa döntőjébe, és az NB I-ben sem kapott még ki: két győzelem mellett Kisvárdán ikszelt, de akkor több mint egy félidőt emberhátrányban játszott.

♦ A Mezőkövesdnek a Kisvárda elleni váratlan vereséggel négy és fél hónap után véget ért – a 7 győzelemből és 1 döntetlenből álló – 8 meccses otthoni veretlensége. Pintér Attila csapata a 38 pontjának több mint kétharmadát – 26-ot – saját stadionjában zsebelte be, a hazai tabellán 8–2–4-es mutatójával továbbra is ott van az élmezőnyben.

♦ A Vidi a legutóbbi öt idegenbeli bajnokiján 10 pontot szerzett, 3 győzelem és 1 döntetlen mellett csak egyszer maradt alul, a második Puskás Akadémia otthonában (1–0-ra). Házon kívüli mérlege 6 győzelem, 3 döntetlen és 5 vereség, ezzel még éppen felfér a dobogóra.


PAKSI FC–BP. HONVÉD

♦ Eddig 35 élvonalbeli meccset vívtak egymás ellen, és a mérleg erősen a fővárosiak felé billen: 5 paksi siker, 16 döntetlen, 14 kispesti győzelem.

♦ A Paks a két csapat legutóbbi 16 bajnoki összecsapásából csupán egyet tudott megnyerni, 2019. augusztus 11-én hazai pályán 3–1-re.

♦ Az előző tíz paksi mérkőzésükből hét döntetlennel zárult (egyet a Paks nyert meg, kettőt a Honvéd).

♦ A Paks a legutóbbi hat fordulóban 2 győzelem és 3 döntetlen mellett csak egyszer szenvedett vereséget, az éllovas Ferencváros otthonában, de ott súlyosat (2–5).

♦ A Honvéd továbbra is hullámzóan teljesít, az előző öt bajnokijából mindössze egyet tudott megnyerni, Zalaegerszegen (1–0). Emellett kétszer ikszelt és kétszer alulmaradt.

♦ A tolnai csapat odahaza félelmetesebb, hiszen 11 győzelméből nyolcat aratott pályaválasztóként.

♦ A Honvédnak inkább fekszik az idegen pálya ebben a bajnokságban, mint az átmeneti otthon, az Új Hidegkuti Stadion. A kispesti alakulat ugyanis pontjainak több mint 63 százalékát szerezte vendégként, 33-ból 21-et. Nála több pontot csak a PAFC (23) és az FTC (31) gyűjtött házon kívül.

♦ A Paks eredményességének egyik fő meghatározója, hogy milyen formában játszik gólkirályjelöltje, a 18 találatnál járó Hahn János. A támadó ebből 12-t ért el hazai pályán, ami csapata ottani góljainak a 36 százaléka.

NB I, 2020–2021, 30. FORDULÓ

HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
ÁPRILIS 20., KEDD
17.30: ZTE FC–Budafoki MTE (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg, ZTE ArénaBogár Gergő
20.00: Ferencvárosi TC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaSolymosi Péter
ÁPRILIS 21., SZERDA
15.15: MTK Budapest–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
17.30: DVTK–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Miskolc, DVTK Stadion
20.00: Mezőkövesd–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Mezőkövesd, Városi Stadion
20.15: Paksi FC–Budapest Honvéd (Tv: Duna World)Paks, Paksi FC Stadion
Az összes mérkőzés zárt kapus.
Az NB I góllövőlistája itt!

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 29 19 9 1 60–19 +41 66
2. Puskás Akadémia 29 17 4 8 43–32 +11 55
3. Mol Fehérvár 29 13 8 8 57–34 +23 47
4. Paksi FC 29 11 8 10 60–55 +5 41
5. MTK Budapest 29 10 9 10 39–39 0 39
6. Kisvárda 29 10 9 10 24–34 –10 39
7. Újpest FC 29 11 5 13 40–57 –17 38
8. Mezőkövesd 29 10 8 11 31–38 –7 38
9. Budapest Honvéd 29 8 9 12 42–42 0 33
10. Zalaegerszegi TE 29 8 6 15 45–52 –7 30
11. Budafoki MTE 29 7 6 16 32–54 –22 27
12. Diósgyőri VTK 29 7 5 17 31–48 –17 26

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik