BORBOLA BENCE
2021.09.22 11:11 Frissítve: 2021.09.22 12:46

Mol Fehérvár: Hiszünk a játékosokban – Szabics Imre

A korábbi ferencvárosi támadó, a jelenleg a székesfehérváriak vezetőedzőjeként dolgozó Szabics Imre nehéz mérkőzésre számít, és nem hasonlítgatja magukat az FTC-hez.

A székesfehérváriak vezetőedzője örömmel emlékszik vissza a Ferencvárosnál játékosként eltöltött időszakára (Fotó: Török Attila)

 

– Fel tudja sorolni, hány futballistájára nem számíthat a Ferencváros ellen?
– Nem, és igazából nem is szeretném – felelte lapunknak Szabics Imre, a fehérváriak vezetőedzője, aki Alef, Funsho Bamgboye, Hangya Szilveszter, Kenan Kodro, Kovács István, Kovácsik Ádám, Viszar Muszliu, Ivan Petrjak, Rúben Pinto, Emil Rockov, Stopira, Budu Zivzivadze és Zsóri Dániel játékára sem számíthat. – Azokkal foglalkozunk, akik a rendelkezésünkre állnak. Mindenkivel szemben tiszteletlenség lenne, ha nem ők lennének most a fontosak. Hiszünk a játékosokban!

– Létszámra azért megvannak?
– Természetesen. Ahogy a Sopron elleni hétvégi kupamérkőzésen, ezúttal is becsülettel kiállunk. Sőt, mindent elkövetünk, hogy legyőzzük a Ferencvárost. Vannak gondjaink, de nem sorolja őket az ember, mert az nem visz előre.

– Bizonyítási lehetőség ez az egészséges futballistáknak?
– Mindenképpen. Lehetőségként kell felfogniuk, éles körülmények között mutathatják meg, hogy lehet rájuk számítani a nagy feladatok megoldásában is. Bizonyítsák be, máskor is ott a helyük a kezdő tizenegyben!

– A sok gond tükrében a döntetlen jó eredmény lenne a Ferencváros ellen?
– Játékosként és edzőként is mindig, minden mérkőzés előtt azon gondolkodom, hogyan tudunk nyerni. Hogy a döntetlennel elégedett legyek, az a mérkőzés kimenetelétől függ. Ha kétgólos előnyből játszunk ikszre, az nem ugyanaz, mintha az utolsó pillanatban egyenlítünk.

– Erősebb most a Ferencváros?
– Mindenki tisztában van vele, hogy a Fradi jelenleg Magyarország kiemelkedő csapata. De még véletlenül sem csak az ellenfelünkkel foglalkozunk, inkább magunkkal. Nyilvánvaló, hogy szeretnénk megtalálni a legyőzésének módját.

– Magabiztos, támadó szellemű FTC-re számít, vagy elképzelhetőnek tartja, hogy állóháború alakul ki a találkozó elején?
– Előfordulhat, hogy a Fradi nekünk esik, vagy mi neki, előre képtelenség megmondani, mi lesz a forgatókönyv. Papíron persze jól néznek ki a különböző eshetőségek, készülhetünk úgy, hogy az első öt percben nekiesünk, szerzünk egy gólt, aztán visszaállunk, de a mérkőzés dinamikája úgyis mindent felülír. Fontos, hogy szurkolóink mellettünk álljanak, a nehéz időszakokban is kitartsanak mellettünk. Ők is befolyásolhatják a mérkőzés kimenetelét.

Ryan Mmae tudja, mi vár rá Székesfehérváron
 
Ryan Mmaee
Ryan Mmaee

A fehérváriak elleni első ütközetére készül Ryan Mmaee. A Ferencváros marokkói csatára júliusban szerződött Magyarországra Ciprusról, a beilleszkedése zökkenőmentes volt, nyomban a zöld-fehérek erősségévé vált. A 23 éves csatár tudja, milyen fontos kilencven perc vár rájuk szerdán.

„A társak sok érdekességet említettek a két klub közötti rivalizálásról, a hét elején már éreztem az öltözőben, milyen mérkőzés vár ránk – mondta lapunknak Ryan Mmaee. A szakmai stáb is sokat beszélt a találkozó jelentőségéről, tudom, szerdai ellenfelünk a legutóbbi bajnokságban a harmadik helyen végzett. Készen állok a kezdésre.”

Eddig három bajnokin lépett pályára, a Debrecen és a Kisvárda ellen gólt szerzett. Aligha bánná, ha a 2. fordulóból elhalasztott szerdai összecsapáson is a kapuba találna.

„Egy csatárnak mindig fontos, hogy minél hamarabb megszerezze az első gólját. Legutóbb a Honvéd otthonában tíz emberrel is győztünk, fontos három pontot szereztünk. Természetesen nem bánnám, ha szerdán is gólt lőnék, de a lényeg, hogy sikerrel vegyük az újabb akadályt. Győzni akarunk, ez nem is kérdés.”

A zöld-fehérek csatára a marokkói válogatottban növelte tovább önbizalmát, öt év kihagyás után a Szudán ellen 2–0-ra megnyert világbajnoki selejtezőn másodszor húzhatta magára hazája mezét.

„Hihetetlen érzés volt újra a marokkói színeket képviselni. Az önbizalmamnak jót tett a mérkőzés, valamint a csapatnál eltöltött idő.”

– Peter Stögerről mi a véleménye?
– Korábban Ausztriában dolgoztam, jól ismerem a Ferencváros vezetőedzőjét. Felkészült szakember, az Austria Wiennél jó munkát végzett.

Szabics Imre egyik gondja, a sok közül, hogy nem számíthat Kovácsik Ádámra, az első számú kapusra
Szabics Imre egyik gondja, a sok közül, hogy nem számíthat Kovácsik Ádámra, az első számú kapusra
 NS-SZAKÉRTŐ – Csizmadia Csaba
az FC Fehérvár és az FTC 12-szeres válogatottja
Kíváncsi vagyok a mérkőzésre, ezért aztán ott leszek szerdán a lelátón. Talán nem mondok újat azzal, hogy a jelenlegi Ferencváros kiemelkedik az NB I-es mezőnyből, s ezt a nemzetközi szereplés is alátámasztja, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Mol Fehérvár esélytelen lenne, bár az is igaz, sok problémával küszködik Szabics Imre vezetőedző. Nem hinném, hogy Peter Stöger bevetné a két új szerzeményt, Muhamed Besicet vagy Marko Marint, én sem tenném, márt csak azért sem, mert nélkülük is rendkívül jól néz ki a Fradi. Viszont a fehérváriak lehetőséget adhatnak a sikerre éhes fiataloknak, akik már Sopronban a kupameccsen is bizonyították, nem véletlenül tagjai a keretnek. Az ő szerepeltetésük és remek játékuk jelentené számomra a rangadó kellemes meglepetését.
Csizmadia Csaba (Fotó: Tumbász Hédi)
Csizmadia Csaba (Fotó: Tumbász Hédi)

– Stöger segítőjével, Alexander Badéval Kölnben együtt futballozott. Beszélt vele, amióta Magyarországra érkezett?
– Legutóbb akkor találkoztunk, amikor az Austria Wiennél dolgozott Peter Stöger mellett. Akkor az osztrák válogatott másodedzője voltam, jártuk az egyesületeket, figyeltük a játékosokat, a kluboknál folyó szakmai munkát. Hosszan elbeszélgettünk, természetesen szóba kerültek a régi idők is. Amióta Magyarországra érkezett, nem kerestük egymást.

– A legújabb kori magyar labdarúgásban rendre összehasonlítják a Ferencvárost és a Fehérvárt, mondván, ez a két klub Magyarország kirakatcsapata. Ön szerint melyikük hol jár most az úton?
Mi nem hasonlítgatjuk magunkat a Ferencvároshoz, máshoz sem. Mi a Mol Fehérvár vagyunk! Én csak a munkában hiszek, ez az elvem. Arról nem beszélve, hogy a jelenlegi helyzetben képtelenség lenne bármilyen módon is összehasonlítani a két klubot. A kérdésre, hogy az elkezdett úton melyikünk hol jár, legfeljebb akkor tudnék konkrét választ adni, ha négy-öt mérkőzésen kompletten fel tudnánk állni. Sajnos az utóbbi időben még edzésen sincs konkurenciaharc, nemhogy éles körülmények között. Így nehéz következtetést levonni.

– Játékosként a Ferencvárosban vált felnőtt labdarúgóvá. Mit jelent önnek az FTC?
– Sokat köszönhetek a klubnak. Két évig voltam az utánpótlásban, egy évet a felnőttek között, számos szép emlékeket őrzök arról az időszakról.

  Évtizedes harc: Fehérvár vs. Ferencváros
 
Csoboth Kevin
Csoboth Kevin

A Mol Fehérvár és a Ferencváros az utóbbi időszak két legeredményesebben működő hazai labdarúgó-vállalkozása. Az utóbbi évtizedben kiemelkednek az

NB I mezőnyéből, hazai szinten kimagasló tudású futballisták sorát csábították Magyarországra. A legutóbbi átigazolási időszakban a fehérváriak Belgiumból szerezték meg az ukrán Jevhen Makarenkót és a portugál Benficától csábították haza Csoboth Kevint (balra), míg az FTC olyan nagyágyúkat hozott az Üllői útra, mint az angol Evertontól távozó korábbi kedvenc, Muhamed Besic (jobbra), vagy az egykori német válogatott Marko Marin. Az utóbbi három évben egyértelműen a Fradi vált egyeduralkodóvá: sorozatban nyert három bajnoki címével, Bajnokok Ligája- és Európa-liga-csoportkörös szerepléssel szerzett, illetve szerez nemzetközi elismerést magának.

Muhamed Besic
Muhamed Besic

A zöld-fehérek a régió kiemelt együttesei közé verekedték magukat azzal, hogy egymást követő három idényben eljutottak a csoportkörig a nemzetközi kupában.

Olyan csapatokkal lehet egy lapon említeni a Fradit, mint a Salzburg, a Slavia Praha, a Dinamo Kijev, a Sahtar Doneck,a

Crvena zvezda, a Ludogorec és a Dinamo Zagreb.

Szabics Imre örömmel emlékszik vissza a Ferencvárosnál eltöltött időszakára – remekül futbalozott a Fradiban
Szabics Imre örömmel emlékszik vissza a Ferencvárosnál eltöltött időszakára – remekül futbalozott a csapatban

– Van kedvenc mérkőzése, alakítása? Esetleg a III. Kerület elleni négy gólja?
– Jól emlékszem arra a találkozóra, hét-egyre nyertünk. Négy gólt felnőttszinten nem mindennap rúg az ember, tagadhatatlan, hogy Fradi-játékosként nagy népszerűségnek örvendtem akkoriban. De annál is emlékezetesebb a Győrnek rúgott gólom. Zárt kapus meccsen az Üllői úton az én találatommal lett egy-egy az eredmény.

 

– Azért ez, mert az első volt?
– A bemutatkozásaim mindig jól sültek el. A győriek ellen voltam először kezdő a Fradiban, előtte kétszer csereként álltam be. A válogatottban dupláztam a bemutatkozásom alkalmával, Stuttgartban két gólt értem el, majd amikor visszatértem a Sturm Grazba, ott is kettőt lőttem az első mérkőzésemen. Támadóként mindig nagyon fontos volt, hogy hamar jöjjön a gól, azután egy csatárnak nem kell kényszerben futballoznia, levegőhöz jut, felszabadultabban léphet pályára. Nagyon rossz úgy játszani, ha az jár az ember fejében, csak nehogy hibázzon.

 Jó móka: fotózkodás a kartonjátékosokkal

XXL csocsóasztal
XXL csocsóasztal

Garantálva van a jó hangulat. A 20 órakor kezdődő összecsapás előtt a bemelegítő programok már 17.30-tól várják a szurkolókat, a Mol Aréna Sóstó B-szektora mögötti külső területen, az Aréna-terasznál számos szórakozási lehetőség közül választhatnak a meccsre készülődő drukkerek. A gyerekek közös fotókért rohamozhatják meg a fehérvári klub kabalaállatát, Stoplit, lesz arcfestés, az új fotófal előtt mindenki piros-kék angyallá válhat, közös fotókat lehet készíteni az életnagyságú Fiola Attila, Dárdai Palkó és Nikolics Nemanja kartonfigurájával, s a nyolcas XXL csocsóasztal is izgalmakat ígér. A kapukon belépéskor minden drukker papírtapsolót kap, a lelátón értékes nyereményeket ágyúznak a széksorokra. Fontos információ, hogy az orrot és a szájat eltakaró szájmaszk viselése nem kötelező, de ajánlott.

Csaknem kétszer értékesebb a Fradi kerete a székesfehérváriakénál
Zseljko Gavrics
Nem a pénz játszik – szokták mondani, az egymásnak feszülő csapatok közötti erőviszonyokról mégis valamennyit elárul a becsült értékük. Van, aki mértékadónak tartja, más nem, mindenesetre a Transfermarkt adatbázisa a ferencvárosiak játékosállományát csaknem kétszer annyira taksálja, mint a székesfehérváriakét: a Fradi kerete 40.25 millió eurót, míg a Vidié 22.63-at ér a német portálnál. E tekintetben kapusfronton óriási a különbség, Kovács Dániel és Dibusz Dénes között több mint kétmillió euró az eltérés a zöld-fehérek játékosának javára, s a mezőnyben is szinte minden poszton az FTC-nek van többre tartott labdarúgója – leszámítva a jobbhátvédet, Loic Negót (2.2 millió euró) és a középcsatárt, Armin Hodzicot (1.7). A vendégek állományának erejét jelzi, 19 futballistájuk van, akinek becsült értéke eléri az egymillió eurót, míg a hazaiknak csupán kilenc. Az FTC-ben ráadásul hat olyan játékos szerepel,      Zseljko Gavrics (4.5), Myrto Uzuni (3), Tokmac Nguen (2.8), Marko Marin (2.5), Stjepan Loncar (2.5) és Dibusz Dénes (2.5), akinek becsült piaci értéke meghaladja a legértékesebbnek tartott fehérváriét, Loic Negóét.
B. L.
 VÉLEMÉNY – Szendrei Norbert a Mol Fehérvár FC középpályása
Szendrei Norbert
Szendrei Norbert
Nagy várakozással nézek a rangadó elé. Ha mindenki egészséges volna, mi lennénk hazai pályán az esélyesek, de a körülményeket figyelembe véve sem lehet más a célunk, mint a győzelem. Nem állítom, hogy a bajnoki cím szempontjából ez lesz a legfontosabb mérkőzés, de érződik a társaságon, hogy különös jelentőségű presztízscsata előtt állunk. Nehéz lesz előnyt kovácsolni abból, hogy felforgatott a csapatunk, ám pluszmotivációt jelent, hogy megmutassuk, a sok hiányzó ellenére mire vagyunk képesek. Nyilvánvalóan nem tudjuk úgy uralni a meccset a Ferencváros ellen, mint bármelyik másik együttes ellen a bajnokságban, de törekszünk rá. Erős és bő a Fradi kerete, nem véletlenül résztvevője harmadik éve a nemzetközi kupák csoportkörének, de ha a két csapat kezdő tizenegyét összevetem, nagyjából egy súlycsoportban vagyunk. Minden poszton felvesszük a versenyt, s ha van is némi különbség valamelyik fél javára, minimális. Sokan váltottak jegyet, ennyi néző előtt eddig egyszer, a kupadöntőn játszottam, úgyhogy várom a kezdő sípszót.

 

NB I
A 2. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
20.00:
Mol Fehérvár FC–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
7. FORDULÓ
Szeptember 24., péntek
20.00:
Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Szeptember 25., szombat
14.45:
MTK Budapest–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)
17.00:
Gyirmót FC Győr–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
19.30:
Mol Fehérvár FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Szeptember 26., vasárnap
14.15:
Kisvárda–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport+)
17.00:
Ferencváros–Újpest FC (Tv: M4 Sport) 

Az állás
  1. Kisvárda 6 5 1 10–  5 +5 15
  2. Paksi FC 6 3 1 2 17–13 +4 10
  3. Ferencvárosi TC 4 3 1 10–  5 +5   9
  4. Puskás Akadémia 5 3 2   7–  9 –2   9
  5. Mol Fehérvár 5 2 3   8–  6 +2   9
  6. Debreceni VSC 6 2 2 2 17–12 +5   8
  7. Mezőkövesd 6 2 2 2   9–12 –3   8
  8. MTK Budapest 6 2 1 3   8–  9 –1   7
      Budapest Honvéd 6 2 1 3   8–  9 –1   7
10. Zalaegerszegi TE 6 1 2 3   9–13 –4   5
11. Újpest FC 6 3 3   8–11 –3   3
12. Gyirmót FC Győr633  3–10–7  3
2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Holender találatát Lesjak egyenlítette ki • A piros-kékeknek több nagy helyzetük volt, de ezek kimaradtak.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Szrdjan Blagojevics vezetőedző hétgólos meccsen szerzett győzelemmel mutatkozott be a debrecenieknél.

2022.10.01 08:57:06

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Gouré duplázott, Simon is betalált, két piros lap a vendégeknek – sorozatban a harmadik bajnokiját bukta el a Kisvárda.

2022.09.30 19:26:03

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Kuttor Attila vereséggel tért vissza Kövesdre; fordítani tudott, és a harmadik helyre ugrott a Paks.