Mit tettek Mezőkövesden Pintér csapatával? Szivics „ajándéka”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.08. 18:37
null
A Mezőkövesd megszerezte a vezetést a Honvéd ellen, de 5–1-re kikapott (Fotó: Földi Imre)
A labdarúgó NB I 30. fordulója után az előző hét legnagyobb vereségét elszenvedő Mezőkövesddel foglalkozunk kiemelten az InStat elemzőrendszer statisztikáit felhasználva. Mi vezetett ahhoz, hogy az 5. helyen telelő újonc immár a bennmaradásért harcol? Emellett szó lesz a Megyeri úton páratlan sorozatot produkáló Paksról, az újpesti Jonathan Heris öngóljáról, a hét újoncáról, Szalánszki Gergőről, ahogy a Videotonban a „külföldi” gólok sorát lezáró Géresi Krisztiánról is.

MI TÖRTÉNT MEZŐKÖVESDEN PINTÉR ATTILA CSAPATÁVAL?

A tavaszi szezont az 5. helyről kezdő Mezőkövesd a hétvégén a Honvédtól elszenvedett hazai, 5–1-es vereséggel leért a lejtő aljára. Bár a csapat nem áll kieső helyen, mert több győzelmének köszönhetően megelőzi a 11. MTK-t, az elmúlt tíz évben bajnoki meccsen, pályaválasztóként sem az élvonalban, sem a másodosztályban nem szenvedett ilyen különbségű vereséget a gárda.

Három góllal legutóbb 2015 novemberében, az NB II-ben kapott ki otthon a Kövesd (Mezőkövesd–Siófok 0–3), míg négy góllal csak a Ligakupában maradt alul hazai környezetben, 2014 októberében a Dunaújvárossal szemben (Mezőkövesd–DPASE 0–4).

Mi történt? Tehetjük fel a kérdést azután, hogy az őszi 19 fordulót követően még hét győzelemmel, hat döntetlennel és hat vereséggel, 21 szerzett és 22 kapott góllal állt az ötödik helyen az akkor még Pintér Attila által irányított újonc.

A csapattal az NB II-ből feljutó szakember irányításával ősszel többek között a jelenlegi három dobogóst, a Honvédot (3–1), a Videotont (2–1) és a címvédő Ferencvárost (2–0) is megverte a Mezőkövesd, a korábbi szövetségi kapitány azonban a téli szünetben az NB II-ben már akkor is élen álló Puskás Akadémiához szerződött. Helyére a Magyarországon legutóbb Diósgyőrben dolgozó Tomiszlav Szivics érkezett. A szerb szakember már beköszönőjében arról beszélt, hogy más stílusú, támadóbb felfogású csapatot szeretne faragni a Mezőkövesdből.

Ehhez képest a 20. fordulótól számolva mindössze kétszer nyertek Molnár Gáborék, két döntetlen és hét vereség mellett, ők gyűjtötték a legkevesebb pontot ez idő alatt (a Gyirmóttal holtversenyben), 12 gólt lőttek (aminél csak a Gyirmót szerzett kevesebbet), miközben messze a legtöbbet, 27-et kaptak (tavasszal az Újpest kapta a második legtöbb gólt, 19-et). Igaz, hogy a Honvédtól elszenvedett 5–1-es vereséget már nem Sziviccsel, hanem a helyére az alig egy hete kinevezett Radványi Miklóssal szenvedte el a csapat, de mivel sem az összeállításba, sem a taktikába nem nagyon nyúlt bele ilyen rövid idő alatt az új szakvezető, aligha lehet csak az ő nyakába varrni az újabb vereséget.

AZ NB I TAVASZI TABELLÁJA
1. Budapest Honvéd 11 7 1 3 15–10 +5 22
2. Videoton FC 11 6 4 1 19–7 +12 22
3. Paksi FC 11 5 3 3 17–9 +8 18
4. Ferencvárosi TC 11 5 3 3 17–13 +4 18
5. Debreceni VSC 11 5 2 4 17–14 +3 17
6. Szombathelyi Haladás 11 5 1 5 16–17 –1 16
7. MTK Budapest 11 4 3 4 12–12 0 15
8. Diósgyőri VTK 11 4 2 5 12–17 –5 14
9. Vasas FC 11 4 1 6 15–18 –3 13
10. Újpest FC 11 3 3 5 15–19 –4 12
11. Mezőkövesd Zsóry FC 11 2 2 7 12–27 –15 8
12. Gyirmót FC Győr 11 1 5 5 10–14 –4 8

A fent feltett, „mi történt?" kérdésre néhány statisztika, illetve az ezekhez vezető rossz döntések kiemelésével igyekszünk válaszolni. A játékot illetően a két legutóbbi bajnokit, a Ferencváros elleni idegenbeli 3–1-es és a Honvéd elleni hazai 5–1-es vereséget vetettük össze az InStat számai alapján ugyanezen csapatok elleni „őszi” találkozókkal, az Üllői úti, augusztusi 2–2-vel és a kispestiekkel szemben 3–1-re megnyert szeptemberi találkozóval.

A két, Honvéd elleni meccs között az egyik különbség, hogy ősszel, amikor győzött a Mezőkövesd, jóval nagyobb volt a labdabirtoklási különbség a Honvéd javára (60–40 százalék), mint most (54–46), amikor a fővárosiak nyertek 5–1-re. Vagyis a Mezőkövesd akkor az előnye birtokában úgy tudta átadni a Honvédnak a területet, hogy az előnyét magabiztosan őrizte. A Kövesd most is vezetett az első félidőben, mégis másképp alakult a forgatókönyv. Aztán a szeptemberi meccsen mindössze kettővel lőttek többször kapura a hazaiak, mint múlt szombaton, de akkor a hét lövésből hat eltalálta a kaput, és háromból gól született. Vagyis sokkal hatékonyabb volt a Pintér-csapat támadójátéka, amit több pontos passza (328 az őszi meccsen–266 tavasszal, 83–75 százalékos passzpontosság mellett) alapozott meg. A teljes kövesdi szétesés egyik jele volt szombaton, hogy 24-szer szabálytalankodtak a hazaiak, míg tavasszal csak hétszer, pedig mindkét meccsen náluk volt kevesebbet a labda.

A HÉT EMBERE – DAVIDE LANZAFAME
Davide Lanzafame kiváló teljesítményt nyújtott a Mezőkövesd ellen a labdarúgó NB I 30. fordulójában, a kispesti csatár duplázott és két gólpasszt osztott ki, így nem csoda, hogy a szezon eddigi legmagasabb InStat-indexét produkálta. Az olasz csatár mellett további három Honvéd-játékos és hat ferencvárosi labdarúgó került be a forduló válogatottjába. Lanzafame két gólt lőtt, valamint két gólpasszt is kiosztott a Mezőkövesd ellen, ezzel 501-es InStat-indexszel zárt, ami a szezon eddigi legjobb teljesítményét jelenti. Korábban Marko Scsepovics tartotta a csúcsot 479-es eredménnyel.

A két FTC–Mezőkövesd meccs összevetésében az a legszembetűnőbb különbség hogy ősszel bravúrosnak mondható, 101 párharcot nyert meg az Üllői úton Pintér Attila csapata (Szivicsnél 81-et), hat százalékkal többet mint a Fradi, ami nagyban hozzájárulhatott a pontszerzéshez. Pintér Attilával mind a két vizsgált meccsen több párharcot nyert meg a borsodi gárda az ellenfelénél, tavasszal mind a két bajnokin kevesebbet.

És ehhez kapcsolódva eljutunk a rossz döntésekig, amelyek nagyban hozzájárultak a Mezőkövesd tavaszi visszaeséséhez. Ilyen rossz döntésnek bizonyult, hogy Tomiszlav Szivics nem tartott igényt a középpályás labdaszerzésben, a párharcokban erős kameruni Patrick Mevongoura, akit a szezon közben szerződtetett Pintér Attila, majd a 8. és a 19. forduló között mindegyik meccset végigjátszotta. Miután azonban szerződést bontottak vele, ingyen a nagy rivális DVTK-hoz került. Bódog Tamásnál az „ajándékba” kapott középpályás rögtön alapember lett, és a legutóbbi fordulóban például ő volt a a Diósgyőr legjobb labdaszerzője (kilenc szerzett labdával, holtversenyben), miközben a Mezőkövesd középpályássorában jelenleg nem találunk hatékonyságban hozzá hasonló szűrőjátékost.

Rossz döntésnek bizonyult például a szerb csatár, Lazar Veszelinovics szerződtetése is, akit Szivics az NB I leendő egyik legjobb csatáraként harangozott be, ehhez képest hét meccsen 14-szer vette célba a kaput, de csak ötször találta el és mindösszesen egy gólt szerzett.

Fentiek fényében úgy tűnik, a legrosszabb döntés az volt, hogy a nagyon szoros középpályás védekezésre, abból induló hatékony kontrajátékra építő vezetőedző, Pintér Attila helyére egy teljesen más felfogású, sokkal inkább a nyílt támadójátékot előnyben részesítő szakembert szerződtettek Tomiszlav Szivics személyében. Miközben a nyáron kialakított keret sokkal inkább illett Pintér stílusához.

A MEZŐKÖVESD PINTÉRREL ÉS UTÁNA

MEZŐKÖVESD–BP. HONVÉD 3–1 – PINTÉR ATTILÁVAL
21:55 percnyi labdabirtoklás (40% – labdabirtoklás százalékban)
7 lövés, 6 kaput eltaláló
7 szabálytalanság
328 pontos passz (83% – pontos passzok százalékban)
78 megnyert párharc (54% – megnyert párharcok százalékban
MEZŐKÖVESD–BP. HONVÉD 1–5 – RADVÁNYI MIKLÓSSAL
21:23 percnyi labdabirtoklás (46% – labdabirtoklás százalékban)
5 lövés, 3 kaput eltaláló
266 pontos passz (75% – pontos passzok százalékban)
24 szabálytalanság
86 megnyert párharc (48% – megnyert párharcok százalékban)
FTC–MEZŐKÖVESD 2–2 – PINTÉR ATTILÁVAL
20:09 percnyi labdabirtoklás (38% – labdabirtoklás százalékban)
8 lövés, 3 kaput eltaláló
256 (75% – pontos passzok százalékban)
15 szabálytalanság
101 megnyert párharc (53% – megnyert párharcok százalékban)

FTC–MEZŐKÖVESD 3–1 – TOMISZLAV SZIVICCSEL

18.34 percnyi labdabirtoklás (38% – labdabirtoklás százalékban)

5 lövés, 2 kaput eltaláló
299 pontos passz (81% – pontos passzok százalékban)
15 szabálytalanság
81 nyert párharc (49% – pontos passzok százalékban)

A PAKSIAK IMÁDNAK A SZUSZA FERENC STADIONBAN JÁTSZANI

Megtörte a Vasas a Szusza Ferenc Stadion átkát"– írtuk két héttel ezelőtt, a 28. forduló után, amikor a Vasas a Megyeri úti „albérletében" 1–0-ra legyűrte a Honvédot. A felújított Szusza Ferenc Stadionban a tavasszal két csapat, az Újpest és a Vasas rendezi hazai mérkőzéseit, és a létesítmény birtokba vétele után több mint két hónap telt el, mire e két csapat közül legalább az egyiknek sikerült NB I-es meccset nyernie ott. Ám ez az „átok" egyelőre csak egy napra tört meg, azóta ugyanis előbb az Újpest lépett pályára bajnokin a Szusza Ferenc Stadonban, és kikapott 2–1-re az MTK-tól, majd szombaton a Vasas szenvedett 3–0-s vereséget a Pakstól.

S ha már a Paksot említettük:a tolnaiak– nagyon úgy tűnik –imádnak a Szusza Ferenc Stadionban játszani, 2010 óta képtelenek ott veszíteni.Azóta kilenc bajnoki mérkőzésen léptek pályára a Megyeri úton – nyolcszor az Újpest, egyszer a Vasas vendégeként –, hat győzelem és három döntetlen a mérlegük.

Szemfüles olvasóink rögtön kontrázhatnak, hogy a lila-fehérek mintha az ősszel odahaza Lázok János góljával legyőzték volna a Paksot – akkor hogy is van a paksiak újpesti veretlensége? Igen, július 30-án az Újpest pályaválasztóként valóban megverte Csertői Aurél együttesét, csakhogy az a meccs nem a Szusza Ferenc Stadionban, hanem Angyalföldön, az Illovszky Rudolf Stadionban volt...

AZ ÚJPESTI SZERENCSE IS FORGANDÓ: EZÚTTAL NEM JÓ HELYRE HULLOTT BE A LABDA...

Szenzációs fejes gól, csak épp rossz kapuba"– ezt a címet adtuk videós cikkünknek, amelyben a 30. forduló mérkőzéseinek összefoglalóit, góljait tekinthetik meg.Jonathan Heris elképesztő öngóljára utal a cím,a Debrecen–Újpest mérkőzésen ugyanis nem mindennapi találatot láthatott a publikum. A lila-fehérek belga védője (időnként csatára...) a debreceni Osváth Attila beadása után úgy fejelt bele a labdába, hogy az magas ívben szállva a hosszú saroknál hullott a kapuba, Banai Dávid kapus hiába igyekezett, nem érhette el. Öngól!

Túlzás, hogy az újpesti szurkolóknak déja vu érzésük lett volna, de sokaknak Windecker József Gyirmóton szerzett találata jutott eszébe. Az ősszel, a 16. fordulóban a Gyirmót–Újpest találkozó utolsó másodperceiben bal oldali szöglet után Windecker fejese után hullott ugyanilyen ívben és ugyanoda a labda – pontosabban dehogy ugyanoda! Hiszen akkor az ellenfél kapujába került a labda, nem úgy, mint szombaton...

JONATHAN HERIS ÖNGÓLJA

WINDECKER JÓZSEF GÓLJA GYIRMÓTON

MEGVAN TAVASSZAL A VIDEOTON FC ELSŐ IGAZI MAGYAR-GÓLJA!

Már többször írtunk arról, hogy tavasszal – gyakorlatilag az őszi házi gólkirály, Feczesin Róbert téli távozása óta –bajnoki mérkőzésen csak külföldi játékos szerez gólt a Videotonban.Az is igaz, hogy a fehérváriak támadó szekciójában szinte kivétel nélkül légiósok szerepelnek, ám ettől függetlenül sem a magyar védőknek (például Fiolának, Juhásznak vagy Szolnokinak), sem a középpályásoknak (mondjuk Pátkainak vagy Vargának) nincs „megtiltva", hogy betaláljanak az ellenfél kapujába.

Az NB I-es mérkőzéseket nézve 2016. november 5. óta – amikor Feczesin duplázott a Gyirmót ellen 4–0-ra megnyert meccsen –magyar nemzetiségűlabdarúgó nem szerzett gólt a fehérváriaknál. Egészen szombatig, akkor ugyanis a Videoton–Haladás összecsapás 86. percébenGéresi Krisztiántalált be a vasiak kapujába. Géresi az ősszel is eredményes volt Felcsúton a szombathelyiek ellen, akkor is a hajrában (a 89. percben) szerzett gólt.

GÉRESI KRISZTIÁN GÓLJA A HALADÁS ELLEN AZ ŐSSZEL...

...ÉS A LEGUTÓBBI FORDULÓBAN

Feczesin tavaly novemberi duplája és Géresi szombati találata között a Videoton 24 gólt szerzett az NB I-ben, ebből három az ellenfél öngólja volt,21-et valamelyik külföldi játékos jegyez:Marko Scsepovics nyolcat, Danko Lazovics négyet, Anel Hadzic hármat, Asmir Suljic kettőt, Mirko Maric, Loic Nego, Stopira és Vinícius egyet-egyet. Tegyük hozzá, Suljic és Vinícius – az állampolgári eskü letétele után már Suljic Asmir és Vinícius Paulo néven –egy-egy góltmagyarállampolgárkéntszerzett.

A HÉT ÚJONCA

A gyirmótiak Diósgyőr elleni bajnokijának pozitívuma, hogy egy 18 éves fiatal is bemutatkozhatott az NB I-ben. A futballistacsaládból származó Szalánszki Gergő a télen Újpestről igazolt Gyirmótra, édesapja és unokatestvére is Balassagyarmaton játszott, nagybátyja, Szalánszki Ferenc pedig a Vasas labdarúgójaként az élvonalig jutott. Urbányi István vezetőedző az 56. percben cserélte be játékosát.

„Az NB III-as keret tagja vagyok – mondta Szalánszki Gergő a Nemzeti Sportnak. – Alig hittem a fülemnek, amikor Urbányi István jelezte, benevez a DVTK elleni keretbe. A kábulatból csupán a pályára lépésem után ocsúdtam fel. Nagyobb szerencsével gólt is szerezhettem volna életem első élvonalbeli meccsén, csakhogy lövésem elakadt a dermedten, ám jó helyen álló Antal Botond vállában."

Ettől függetlenül úgy tudni, hogy a gyirmóti klub vezetősége profi szerződést kínált Szalánszki Gergőnek.

MOST A FERENCVÁROS A LEGJOBB FORMÁBAN LÉVŐ CSAPAT – SOROZATOK, ÉRDEKESSÉGEK

Szinte hétről-hétre változik, hogy éppenmelyik együttes győzelmi szériája a leghosszabb az NB I-ben, most az MTK elleni örökrangadót 3–1-re megnyerő Ferencvárosé:a Fradi az egyetlen csapat, amely az előző három fordulóban mindegyik mérkőzését megnyerte, ráadásul mind a háromszor három gólt szerezve aratott sikert. A győzelmi sorozat előtt egymás után négy bajnokin nem nyert a Fradi – jelentős formajavulást láthattunk tehát a zöld-fehérektől. Tegyük azért gyorsan hozzá, hogy az előző három fordulóban az utolsó helyezett Gyirmóttal, a másik újonc, kiesőjelt Mezőkövesddel, valamint a szintén a bennmaradásért harcoló, jelenleg utolsó előtti MTK-val mérkőzött meg, tehát a mezőny leggyengébb csapataival játszott.

A Ferencváros sorozatban harmadszor szerzett három gólt bajnoki mérkőzésen, hasonlóra a csapat 2002 októberében volt legutóbb képes az NB I-ben.

Az MTK 2012. november 10. óta először kapott három gólt hazai bajnoki mérkőzésen, akkor a Győri ETO volt a legyőző, azon a meccsen is Varga Roland szerezte az első gólt.

Varga Roland a második, Lovrencsics Gergő az első gólját érte el a bajnoki szezonban. A tavaly nyáron szerződtetett válogatott játékosnak minden tétmeccset nézve is ez volt az első találata a Fradiban.

A Mezőkövesden 5–1-re nyerő kispestiek 2008. november 8. óta először szereztek az NB I-ben vendégként öt gólt. Eppel Márton visszavette a vezetést a góllövőlistán, a szombati a 13. gólja volt.

NB I, 2016–2017, 30. FORDULÓ
MÁJUS 6., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Videoton FC–Haladás 2–0
Felcsút, Pancho ArénaSolymosi Péter
2058
Debreceni VSC–Újpest FC 1–0 Debrecen, Nagyerdei StadionIványi Zoltán
5112
Mezőkövesd–Bp. Honvéd 1–5
Mezőkövesd, Városi StadionSzabó Zsolt
2105
Gyirmót FC Győr–Diósgyőri VTK 1–1Győr, Gyirmót, Alcufer StadionKarakó Ferenc
1150
Vasas–Paksi FC 0–3Budapest, Szusza Ferenc StadionVad II István
2000
MTK Budapest–Ferencváros 1–3 Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionBognár Tamás
4368
A 30. forduló teljes nézőszáma: 16 793; meccsenkénti átlag: 2 799
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 30 17 5 8 47–27 +20 56
2. Videoton FC 30 16 8 6 58–26 +32 56
3. Ferencvárosi TC 30 13 9 8 51–40 +11 48
4. Vasas FC 30 14 5 11 45–36 +9 47
5. Szombathelyi Haladás 30 12 6 12 38–40 –2 42
6. Paksi FC 30 10 11 9 35–33 +2 41
7. Újpest FC 30 9 12 9 45–45 0 39
8. Debreceni VSC 30 10 7 13 37–40 –3 37
9. Diósgyőri VTK 30 10 5 15 36–53 –17 35
10. Mezőkövesd Zsóry FC 30 9 8 13 33–49 –16 35
11. MTK Budapest 30 8 11 11 24–33 –9 35
12. Gyirmót FC Győr 30 4 9 17 18–45 –27 21
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik