Jó étvágyat! – Malonyai Péter jegyzete

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.11.27. 23:08

Jön a 217. örökrangadó, ma este Fradi–MTK az Üllői úton.

Olyan ez a párosítás, hogy regényt, ráadásul többkötetest lehetne írni a történetéről, elvégre 1903 márciusa óta van esemény bőven mindkét oldalon, s persze nem csupán a pályán.

Most éppen ott tartunk, hogy a Ferencváros nemcsak itthon, hanem Európában is magasan jegyzett csapat, az MTK pedig a reményteljes jövő, köszönhetően annak, hogy tehetséges ifjak sorával vitézkedik az NB I-ben.

Ráadásul az edzők mindkét oldalon kellő tisztelettel tekintenek az ellenfélre. Szerhij Rebrov azt mondja, az MTK nemes ellenfél, mert intenzív futballt játszik, Michael Boris megemeli a kalapját a Fradi jelene előtt, dicséri futballistáit, rögzíti, hogy a teljes keret kiemelkedik a mezőnyből nálunk, s azt várja a mai meccstől, hogy kiderül, van stílusa a csapatának.

Mindezek ismeretében a naiv kívülálló már porolja is le a fotelt a televízió előtt, hogy ez igen, ha létezik meccs, amelyiket látni kell, ez az.

Bárcsak ilyen egyszerűen menne. Elvégre a futball azért is remek játék, mert a pályán minden megtörténhet, a hatalmas tér a poroszkálásra éppen úgy alkalmas, mint a száguldozásra, a labda pedig őszinte, úgy viselkedik, ahogyan a gazdái, a játékosok irányítják. Esetünkben szerencse, hogy egyik oldalon sincsenek híján ambíciónak, a Fra­dinál aki pályára kerül, meg kell mutatnia, mit tud, hiszen a nyakában liheg egy vetélytárs, az MTK-nál pedig az ifjúság kötelez meg a tehetség stigmája.

A Fradinál azért is különleges az örökrangadó, mert előtte ugyebár volt a Juventus, utána jön a Barcelona a Bajnokok Ligájában, a szendvicsben az MTK a belevaló. Történelmi uzsonna, hiszen mindhárom ellenfelet a sportág szárnypróbálgatásai idején alapították, a Juventust 1897-ben, a Barcelonát 1899-ben, az MTK-t pedig 1888-ban. A Fradi sem mai gyerek (1899), így mondanám, hogy a hagyomány (is) kötelez, ám inkább leragadok a szendvics hasonlatnál.

Kiemelve, hogy nincs egyetlen eleme sem, amely ne tenne hozzá ahhoz, hogy ízletes legyen, a péksütemény mindkét fele (Juve, Barca) éppen úgy, mint a belevaló (MTK). De csak tiszta forrásból, a minőséget keresve, mert az előre csomagolt gagyikból (benne: keményítő, borsófehérje, különböző sűrítők, bőrkepor, fűszerkivonatok, zselésítők, cukor, E621-es ízfokozó nátrium-glutamát, nátrium-nitrit tartósító) én inkább nem kérnék. Igyekszem igényes lenni, hogy ne csalódjak.

Tehát ma: örökrangadó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik