Csordás Lajos csodásan játszott

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.05.26. 10:22
null
Csordás Lajos mindenkinél magasabban, a Vasas csatára főszereplője volt csapata tornagyőzelmének (Fotó: Puskás Intézet)
Címkék
A Húsvéti Tornához hasonló futballmérkőzéseket rendeztek 1953 májusában Bécsben és Budapesten. A Bp. Dózsa és a Bp. Vasas mellett a Wacker és a Vienna voltak a résztvevők, s a Vasas bizonyult a legjobbnak.

A Népsport 1953. május 19-i számának második oldalán rövid hírben számolt be arról, hogy nemzetközi labdarúgótornán méri össze erejét a Bp. Dózsa, a Bp. Vasas, a bécsi Wacker és a Vienna Bécsben (Hohe Warte) és Budapesten (Megyeri út). A rendezvény az április 4-eihez volt hasonló, csak éppen a csapatok változtak. Akkor a Bp. Honvéd, a Bp. Bástya, az Austria és a Rapid voltak a résztvevők. A Népsport meg sem említette, hogy húsvét van, de a lényeg: a Bp. Honvéd végzett az élen a Rapid előtt.
A folytatásban május 23-án szombaton Bécsben először Vienna–Bp. Dózsa mérkőzésre került sor, utána pedig Wacker–Bp. Vasas találkozóra, 26-án Budapesten a Dózsa-stadionban először Vasas–Vienna, utána Dózsa–Wacker mérkőzést rendeztek. A bécsi találkozókat magyar, a budapestieket pedig osztrák játékvezetők vezették.

A Népsport nem felejtette el megjegyezni: „A Bp. Dózsa és a Bp. Vasas a feladat fontosságának tudatában készül fel a bécsi és a budapesti mérkőzésekre. (...) Különösen a nagy formában lévő Wackert tartják nehéz ellenfélnek, de nem sokkal kisebb játékerőt képvisel a Vienna sem.”A Dózsa edzője, Jávor Pál és a Vasas mestere, Baróti Lajos véleménye egyöntetű volt: csak igen jó játékkal szerepelhetnek sikeresen az osztrák bajnokság éllovasa és negyedik helyezettje ellen. A Dózsában helyet kaphatott Aspirány Gusztáv is, mert a csatársorban sem Szusza Ferenc, sem Virág István nem volt teljesen rendben. Aspirány egyébként Dorogról került a fővárosba, az év első felében nem lépett pályára az Újpestben, augusztusban viszont bajnokin játszott, sőt, októberben Bulgária ellen bemutatkozott a válogatottban is.

Az első bécsi meccs, a Vienna–Bp. Dózsa gólokban gazdag játékot hozott, 4:4 lett az eredmény, a bécsiek a félidőben még 2:0-ra vezettek. Az Újpest csatársora nem volt rossz: Egresi Béla, Samus Lajos, Szusza, Aspirány, Tóth Mihály. Mégis az ellenfél szerzett gólt: a középső védő Hegyi Sándor hibáját dr. Josef Epp kihasználta. A 36. percben jött a második, Epp készített elő, Hans Menasse talált a lila-fehérek kapujába. A Népsport megjegyezte, hogy az osztrák partjelző beintette Menasse lesállását, de Dorogi Andor játékvezető megadta a gólt... Szünet után ismét Epp volt eredményes.

Észbe kapott a Dózsa, előbb Egresi szépített, majd a csereként beállt Deák „Bamba” buktatásáért megítélt büntetőt is belőtte. Az egyenlítés reménye visszatért, de Henni Géza rosszul futott ki és a Vienna balszélsője, Hermann Sühs a hálóba gurított. Nem sokkal később érdekes jelenet szemtanúi lehettek a nézők, Samus – aki egyébként Aspiránnyal együtt mutatkozott be a válogatottban a bolgárok ellen – megsérült, helyére Szusza Ferenc állt vissza. A 65. percben Deák egy kiugrást követően egygólosra csökkentette a hátrányt, majd a 71. percben 11-est hibázott az Újpest, Karl Koller kezezése után Egresi lövését Kurt Schmied elcsípte. A jobbszélső az első büntetőt a jobb alsó sarokba vágta, a cserekapus úgy számított, a másodikat is oda lövi – igaza lett... Mégis sikerült egyenlíteni, mert a 83. percben Aspirány két csel után a 16-osról nagy gólt lőtt.

A Népsport így értékelt: „Végig hatalmas iramban folyt le a mérkőzés, nagy volt a küzdelem és időnként szép a játék. (...) Ha a Dózsa-csatárok a gólhelyzeteket jobban kihasználták volna, megszerezhették volna a győzelmet.”

A Wacker–Bp. Vasas találkozót a piros-kékek hamar eldöntötték: rögtön az első támadásból Csordás Lajos a hálóba lőtt, s ugyan esett még egy magyar gól, ezt Pósa János nem adta meg. Csordás szögletét Bundzsák Dezső fejelte kapura, a labda mintegy fél méterrel a gólvonal mögé jutott, Pósa előbb gólt ítélt, majd visszavonta... A Népsport leszögezte: „Ha Szilágyi I csak valamivel is jobb napot fogott volna ki, akár 3-4 gólos is lehetett volna a magyar együttes győzelme.”A csatársor és a mezőny legjobbja Csordás volt. „Sokat dolgozott, jól épített, kapura is lőtt.”Másnap ezt írta a lap: „Élete eddigi legjobb játékát nyújtotta a Wacker ellen.”     A Vasas csatársora így állt fel: Sárosi László, Csordás, Szilágyi I Gyula, Berendy Pál, Illovszky Rudolf. Később Sárosi balhátvédként, Berendy fedezetként lett válogatott.

A torna budapesti játéknapja előtt a Népsport megjegyezte: „A Bp. Vasasnak van esélye a torna megnyerésére, de csak olyan lelkes és kitűnő játékkal érheti ezt el, amilyennel szombaton legyőzte a bécsiek bajnokjelöltjét.”A Vasas–Vienna meccs nem úgy indult, hogy a Vasas nyer 3:2-re. Teleki Gyula rossz felszabadítását követően dr. Epp megszerezte a vendégek első gólját. Szerencsére a Vasas fél óra alatt rendezte sorait, Illovszky átadását Szilágyi I háttal a kapunak vette át, majd fordulásból a kapuba lőtt. Nem sokkal később ismét „Sziszi” volt a főszereplő, Csordás passzát lőtte Bruno Engelmeier kapus fölött a hálóba.

A második játékrész elején egyenlítettek a vendégek, Karl Koller beadását Menasse a jobb kapufa segítségével lőtte a magyar kapuba. A 81. percben szerzett gól hozta meg a tornagyőzelmet: Illovszky beadását Csordás passzolta mindenkit megelőzve 3 méterről a hálóba. A Népsport értékelése szerint „a Bp. Vasas jobban bírta az iramot, több szép és veszélyes támadást vezetett, és végül is szép küzdelemben megérdemelten szerezte meg a győzelmet és ezzel a nemzetközi torna első helyezését is”. A támadósorban „a mozgékony Csordás jelentette a legtöbb veszélyt az ellenfél kapujára, bár elmaradt Bécsben mutatott teljesítményétől”. Baróti így látta együttesét: „A siker titka elsősorban az, hogy játékosaink a jó csapatjátékra törekedtek, persze hozzájárult a sikerhez a jó szellem, a lelkesség és a küzdőkészség is.”

A 3:2-es vendéggyőzelemmel végződő Bp. Dózsa–Wacker találkozón kihagyott bécsi 11-est követően a lila-fehérek kezezés után büntetőből szereztek vezetést Balogh II Sándor révén, ám a Wacker Theodor Wagner szép kitöréséből egyenlített, Ernst Bokon megszerezte a vezetést is. Még az első játékrész befejezése előtt egalizált a Dózsa, Egresi beadását Tóth Mihály sodorta a hálóba. Ám nem volt szerencséjük a hazaiaknak: a 71. percben Ernst Bokon lövésébe Balogh II belevetődött, a labda a kapu bal oldalába perdült. Népsport: „A bécsi csapat lényegesen kevesebb támadásból egy gólt tudott szerezni szünet után, s ezzel nyerte meg a mérkőzést.”A vereség egyik oka, hogy „Deák és a helyette beállt Szusza egyaránt gyengén játszott”. Az osztrák Weltpresse így summázott: „A Bp. Dózsa a vártnál gyengébben szerepelt, Deák és Szusza már nem a régi.”A Der Abend tudósítója megállapította:      „Bundzsák személyében egy Bozsikhoz hasonló képességű játékost láttunk.”

S noha Szuszának és Deáknak nem ment, Edi Frühwirth, a Wacker trénere támadóinkat dicsérte:      „Kíváncsi vagyok, hogyan fejlődött ilyen színvonalra a magyar csatárjáték. Bécsben nagy hiány van jó csatárokban és nagyon hasznos volna a számunkra, ha a magyarok átadnák tapasztalataikat: hogyan, milyen edzésmódszerrel fejlesztették csatárjátékukat ilyen magas színvonalra.”

Nem nevesítette, kikre gondol, leginkább Csordásra érthette és az ötös fogatban Sárosira és Berendyre – akik aztán főleg védőmunkájuknak köszönhetően lettek a válogatott erősségei.

 

EMLÉKEZTETŐ
Nemzetközi torna, 1953. május 23. és 26.
Vienna–Bp. Dózsa 4:4 (2:2)
Bécs, Hohe Warte, 30 ezer
néző, vezette: Dorogi (magyar)
Gólok: dr. Epp (24., 47.), Menasse (36.), Sühs (63.), illetve Egresi 50., 56 – 11-esből), Deák (65.), Aspirány (83.)
Wacker–Vasas 0:1 (0:1)
Bécs, Hohe Warte, 35 ezer
néző, vezette: Pósa (magyar)
Gól: Csordás (1.)
Vasas–Vienna 3:2 (2:1)
Megyeri út, 20 ezer
néző, vezette: Czerny (osztrák)
Gólok: Szilágyi I (33., 36.), Csordás (81.), illetve dr. Epp (7.), Menasse (52.)
Bp. Dózsa–Wacker 2:3 (2:2)
Megyeri út, 30 ezer
néző, vezette: Seipelt (osztrák)
Gólok: Wagner (26.), Bokon (35.), Balogh II (71. – öngól) illetve Balogh II (19. – 11-esből), Tóth (43.)
A végeredmény: 1. Vasas 4 pont., 2. Wacker 2, 3–4. Bp. Dózsa, Vienna 1–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik