A Loki és Tőzsér mélypontja; Moniz óta nem kapott négyet a Fradi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.22. 14:56
null
Tőzsér Dániel első és legutóbbi NB I-es meccse egyaránt 2–5-tel zárult (Forrás: nela.hu)
A labdarúgó NB I 32. fordulóját követő, szokásos hét eleji összeállításunkban ezúttal megnéztük, mikor szenvedett legutóbb hasonló vereséget a DVSC és az FTC, a végigvesszük az utolsó forduló lehetséges forgatókönyveit a bajnoki cím, illetve a bennmaradásért folyó csata szempontjából. Visszatekintünk a legutóbbi, 1989-es „bajnoki döntőre”, amit az akkor is listavezető Honvéd megnyert az MTK ellen.

A HÉT CSAPATAI – HONVÉD, VIDEOTON

A Honvéd és a Videoton is leendő bajnokhoz illő produkcióval melegített az utolsó fordulóra, amelyben a listavezető kispestiek a két évvel ezelőtti bajnok, jelenleg második helyen álló fehérváriakat fogadják. A Honvéd a Debrecenre, a Videoton a Fradira mért évek óta nem látott súlyos vereséget.

A DVSC az NB I-ben legutóbb 2002 augusztusában kapott hazai pályán öt gólt, akkor az Újpest nyert 5–2-re Debrecenben.

És milyen a véletlen, azon a meccsen mutatkozott be az élvonalban, a DVSC-ben Tőzsér Dániel (az Újpest elleni meccset követően került a Galatasaray utánpótlásába, majd két év múlva, 2004-ben játszotta a következő NB I-es meccsét, már a Fradiban), aki a Honvédtól kapott ötös alkalmával is ott volt a Lokiban. Az első meccsén csereként játszott 40 percet, ezúttal végigjátszotta a mérkőzést.

DVSC–Honvéd 2–5

A Ferencváros 1–0-ra még vezetett a Videoton ellen, ám 4–1-re kikapott. A Fradi csaknem négy év után kapott ismét négy gólt egy bajnokin (Thomas Doll-lal a kispadon először), 2013 augusztusában Debrecenben szenvedett 4–1-es vereséget, akkor még Ricardo Moniz irányította az FTC-t.

Videoton–Ferencváros 4–1


A MEGSIRATOTT ÉS A BENNMARADÁST ÉRŐ GÓL – A HÉT GÓLJA; ÍGY MARADT BENT A KÖVESD

A Mezőkövesd a Paks elleni meccs hajrájában, az utolsó negyedórában mutatott teljesítményének köszönhetően tudott 3–2-re győzni, amivel kiharcolta a bennmaradást. A 76. percben Ulysse Diallo góljával 2–1-re vezetett a Mezőkövesd, de erre még Bertus Lajos válaszolni tudott. A végén azonban Gohér Gergő szabadrúgása döntött.

A mali Diallo bevallotta: szégyen, nem szégyen, miután látta, hogy fejese nyomán a labda a paksiak hálójában köt ki, örömében könnybe lábadt a szeme. Hát még miután a játékvezető lefújta a találkozót.

Igen, sírtam – mondta Ulysse Diallo. – Nagyon régen szereztem előtte gólt, nehéz időszakon vagyunk túl. Elvesztettem az önbizalmamat, kikerültem a kezdőből, de nem adtam fel, keményen dolgoztam, vártam a lehetőségre. Hihetetlen érzés, hogy gólt szereztem ebben a kiélezett helyzetben, és hozzá tudtam járulni a sikerünkhöz.”

Diallo október 22. után lőtt ismét gólt az NB I-ben, de tavasszal Tomiszlav Szivics már nem is úgy számolt vele, mint őszi sérülése előtt Pintér Attila, akinél egymást követő öt meccsen kezdő volt, és csak egyszer cserélték le öt percre. A szerbiai mesternél már csak egy meccset játszhatott végig.

Az általunk a hét góljának megválasztott, győztes gólt szerző Gohér Gergő így emlékezett vissza a szabadrúgására:

Tudtam, hogy elrúgom a labdát, és utána már vége is a mérkőzésnek. Ha berúgom, a mennybe megyek, ha kihagyom, folytatódik a rémálom. Két csapattársam, Molnár Gábor és Marek Strestík állt mellettem, megkértem őket, hadd maradjak egyedül. Abban a pillanatban magányra vágytam. Tudtam, hogy nekem kell ellőnöm azt a labdát. Az egész idényben ez volt az első olyan szabadrúgás, amely kifejezetten ballábas futballistának kedvezett. Amikor megindult a labda, éreztem, hogy jó irányba tart.”



Mezőkövesd–Paks 3–2



Gyirmót FC Győr–Vasas 1–2

ŐRÜLT HAJRÁ, FÓKUSZBAN A KISPESTI ARANYCSATA; KORÁBBI MTK-JÁTÉKOS ISDÖNTHETA KÉK-FEHÉREK SORSÁRÓL

Múlt szombaton a listavezető Bp. Honvéd és a második helyen álló Videoton FC is nyert, mind a két csapatnak 62 pontja van, Marco Rossi együttese a több győzelem miatt áll az élen. A záró fordulóban a két gárda egymás ellen játszik a fővárosban, a Bozsik József Stadionban. Roppant egyszerű a képlet: ha a Honvéd győz vagy döntetlennel zárul a mérkőzés, akkor a kispesti együttes a bajnok; ha a Videoton nyer, akkor a fehérváriaké az NB I aranyérme.

A harmadik helyért a Vasas és a Ferencváros vív csatát, ráadásul ez a két csapat játszik majd egymással május 31-én a Magyar Kupa döntőjében. Az már eldőlt, hogy mind a ketten indulnak az Európa-ligában, ám nem mindegy, hogy melyikük lesz a bronzérmes, és nemcsak a medáliák, hanem a díjazás miatt sem. A szombaton Gyirmóton 2–1-re győző Vasasnak 51 pontja van, a Felcsúton a Viditől vereséget szenvedő Ferencvárosnak maradt 49 pontja, ráadásul a zöld-fehéreknek kettővel kevesebb a győzelmük (13), mint az angyalföldieknek (15). Ha az utolsó fordulóban a Vasas legalább egy pontot szerez a bennmaradást már kiharcoló Mezőkövesd ellen (döntetlent játszik, vagy legyőzi a borsodiakat), akkor bronzérmes lesz. Az FTC csak abban az esetben lehet harmadik, ha a záró játéknapon odahaza legyőzi az Újpestet, és közben a Vasas a Szusza Ferenc Stadionban kikap a Mezőkövesdtől.

A szombati forduló előtt még öt csapatot fenyegetett a kiesés réme, ám győzelmével az Újpest és a Mezőkövesd is kivívta a bennmaradást, így már csak a Debrecen, a Diósgyőr és az MTK szurkolói „retteghetnek”. Az utolsó fordulóban az MTK Paksra látogat, a DVTK és a DVSC egymással játszik a diósgyőriek pályaválasztásával Mezőkövesden. Nem bonyolult itt sem a képlet: ha az MTK kikap vagy ikszel Pakson, akkor kiesik (ekkor mindegy, hogy a Diósgyőr–Debrecen meccs milyen eredménnyel ér véget). Ha az MTK legyőzi a tolnaiakat, akkor viszont biztosan bent marad. Ebben az esetben a DVTK–DVSC mérkőzés dönt a kiesés sorsáról. A házigazda diósgyőrieknek 37, a debrecenieknek 38 pontjuk van, DVTK-siker esetén a Debrecen esik ki, döntetlen vagy debreceni győzelem esetén a diósgyőriek búcsúznak.

A jelenleg kieső helyen álló MTK sorsa – a DVTK-hoz és a DVSC-hez hasonlóan – a saját kezében van, a fővárosi kék-fehéreknek nem kell foglalkozniuk azzal, hogy mi történik Mezőkövesden a Diósgyőr–Debrecen találkozón. Egyetlen egy esélyük van: le kell győzniük a Paksot. A tolnaiakat Csertői Aurél irányítja, aki 1995 és 1997 között az MTK labdarúgója volt, bajnoki címet és kupát is nyert a kék-fehérekkel. Leegyszerűsítve a helyzetet: a korábbi MTK-játékos csapata dönthet Kanta Józsefék sorsáról…

MEGELEVENEDIK AZ 1988–1989-ES BAJNOKSÁG „SZELLEME” – EZÚTTAL IS KISPESTEN

Bár az érmek, a nemzetközi kupaszereplést érő helyek elosztása is fontos, a kiesés, feljutás kérdése meg még inkább az, valljuk be, akkor igazán izgalmas egy futballidény, ha az utolsó pillanatokig kiélezett harc folyik a bajnoki címért – úgy, mint most.

A mögöttünk hagyott hétvégén akár el is dőlhetett volna az aranyérem sorsa, ha a Honvéd debreceni sikere után szombat este a Videoton kikapott volna otthon a Ferencvárostól, ám a fehérváriak nem tették meg ezt a „szívességet", így a záró fordulóra maradt a döntés arról, hogy melyik csapat nyeri meg a bajnokságot: a Honvéd vagy a Videoton. Kell-e ennél izgalmasabb hajrá?...

Az előző évek idényei ebből a szemszögből nézve meglehetősen unalmasra sikerültek, tavaly például a Ferencváros már április 2-án, hat fordulóval a szezon vége előtt ünnepelhetett (debreceni vereséggel), de említhetnénk a két évvel ezelőtti kiírást is, amikor a Videoton négy körrel a zárás előtt biztosította bajnoki címét (szintén Debrecenben, csak győzelemmel).

Az NB I-ben legutóbb hét évvel ezelőtt, 2010 tavaszán dőlt el az utolsó fordulóban a bajnoki cím sorsa – bár a főszereplők nem biztos, hogy ilyen forgatókönyvet képzeltek el. A záró játéknap előtt a listavezető Debrecennek 62, a második helyezett Videotonnak 61 pontja volt, a Loki Kecskemétre, a Vidi Győrbe (az ETO-hoz) látogatott. Mind a két csapatnak az volt a célja, hogy nyerjen – a fehérváriak kevesebb győzelmük miatt kizárólag siker esetén előzhettek volna, míg a debreceniek úgy futottak neki a meccsüknek, hogy az a biztos, ha győznek, mert akkor nem kell figyelniük a Vidi-találkozó eredményének alakulását –, ám a DVSC és a Videoton is 1–0-ra kikapott, így a Loki lett a bajnok.

A Honvéd és a Videoton mostani aranycsatája azért különleges, mert a két csapat az utolsó fordulóban egymással játszik, így egyik sincs kiszolgáltatva harmadik szereplőnek, az egymás elleni összecsapáson érhetik el azt az eredményt, amely bajnoki címet jelent.

2004 májusában annyiban hasonlított a helyzet a mostanihoz, hogy a bajnoki címre hajtó Debrecen és Ferencváros a záró fordulóban egymás ellen lépett pályára, és utólag akár bajnoki döntőnek is nevezhetnénk ezt a meccset, mert gyakorlatilag azé a csapaté lett az aranyérem(a 3–1-re diadalmaskodó FTC-é), amely ezt a rangadót megnyerte. Ám ebben a szezonban nemcsak a Fradi és a Loki, hanem az Újpest is az aranyért szállt harcba az utolsó fordulóban, csakhogy a Puskás Ferenc Stadionban csupán 1–1-es döntetlenre volt képes az MTK-val, így a Ferencváros–Debrecen mérkőzés győztese, a Fradi lett a bajnok.

Az utóbbi két-három évtizedben többször is az utolsó fordulóban dőlt el az aranyérem sorsa, ám a bajnoki címért harcolók más-más csapatok ellen igyekeztek megszerezni az első helyhez szükséges pontokat. A 28 évvel ezelőtti hajrá viszont már tökéletesen párhuzamba vonható a mostanival.

1989 júniusában az utolsó forduló előtt ugyanúgy a Bp. Honvéd volt a listavezető, mint most. Akkor ugyan nem a Videoton állt a második helyen (a fehérváriak a negyedik pozíciót foglalták el), hanem az MTK-VM, ám a kék-fehéreknek ugyanannyi pontjuk volt, mint a kispestieknek – ráadásul a két csapat ugyanúgy egymás ellen játszott a záró körben, mint most a Honvéd és a Videoton. A két, 58 pontos együttes mögött a Ferencváros állt a harmadik helyen 56 ponttal, s mivel akkoriban is három pont járt a győzelemért, azt gondolhatnánk, hogy a Honvéd–MTK mérkőzés döntetlenje esetén a Fradi – veszprémi sikerével – akár bajnok is lehetett volna. De nem így van, abban a kiírásban ugyanis iksz esetén a meccsek végén tizenegyesrúgások döntöttek, az ebben győztes gárda két, a vesztes egy pontot kapott, így tehát biztos volt, hogy a maximum 59 pontig jutó FTC már nem lehet bajnok, hiszen a Honvéd–MTK mérkőzésen már döntetlen esetén is az egyik csapat két ponttal gazdagodott volna, így legalább 60 ponttal zárt volna.

Bajnoki döntőnek illett tehát be a Bozsik József Stadionban rendezett Bp. Honvéd–MTK-VM mérkőzés, lapunk tudósítói 12 ezerre becsülték a meccsre kilátogató nézők számát. Akár drámaian is alakulhatott volna a találkozó, hiszen ha a kilencven perc után iksz lett volna az állás, akkor a bajnoki cím sorsa tizenegyesekkel dőlt volna el. Ám a kispestiek középpályása (a tavaly a Puskás Akadémia FC-t vezetőedzőként irányító) Szijjártó István tett arról, hogy ne így történjen, az 53. és a 87. percben is betalált, így a lefújás után a Honvéd játékosai, vezetői, szurkolói ünnepelhettek.

A mostani hétvége nagy kérdése: megismétlődik-e a 28 évvel ezelőtti eset, azaz a Honvéd a kispesti stadionban képes lesz-e megnyerni az aranycsatát (ehhez már a döntetlen is elég neki), vagy ezúttal a vendégcsapat, a Videoton diadalmaskodik, s lesz bajnok. Szombat este minden kiderül.

AZ 1989-ES HONVÉD–MTK MÉRKŐZÉS GÓLJAI


NB I, 2016–2017, 32. FORDULÓ
MÁJUS 20., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Újpest–Haladás 2–1
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Erdős József
DVSC–Honvéd 2–5
Debrecen, Nagyerdei Stadion Farkas Ádám
MTK–DVTK 0–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Szabó Zsolt
Mezőkövesd–Paks 3–2
Mezőkövesd, Városi StadionAndó-Szabó Sándor
Gyirmót FC Győr–Vasas 1–2
Gyirmót, Alcufer StadionSolymosi Péter
Videoton–Ferencváros 4–1 Felcsút, Pancho ArénaIványi Zoltán
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA

NB I, 2016–2017, 33. FORDULÓ
MÁJUS 27., SZOMBAT
HELYSZÍN
19.00: Vasas–Mezőkövesd
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
19.00: Ferencváros–ÚjpestBudapest, Groupama Aréna
19.00: Budapest Honvéd–Videoton (Tv: M4 Sport)
Budapest, Bozsik József Stadion
19.00: DVTK–DVSCMezőkövesd, Városi Stadion
19.00: Paks–MTKPaks, Városi Stadion
19.00: Haladás–GyirmótSopron, Városi Stadion
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Budapest Honvéd 32 19 5 8 54–30 +24 62
2. Videoton FC 32 18 8 6 65–27 +38 62
3. Vasas FC 32 15 6 11 49–39 +10 51
4. Ferencvárosi TC 32 13 10 9 52–44 +8 49
5. Paksi FC 32 11 11 10 40–36 +4 44
6. Szombathelyi Haladás 32 12 7 13 41–44 –3 43
7. Újpest FC 32 10 12 10 47–49 –2 42
8. Mezőkövesd Zsóry FC 32 10 9 13 38–53 –15 39
9. Debreceni VSC 32 10 8 14 39–45 –6 38
10. Diósgyőri VTK 32 10 7 15 38–55 –17 37
11. MTK Budapest 32 8 12 12 25–35 –10 36
12. Gyirmót FC Győr 32 4 9 19 19–50 –31 21
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik