A '70-es évek sikereit ígérte az Újpest új belga tulajdonosa

Vágólapra másolva!
2011.10.19. 14:09
null
Belga kezekbe került Újpesten az irányítás (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Szerdától új többségi tulajdonosa van az élvonalban szereplő újpesti labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaságnak. Amint arról a lila-fehérek hivatalos oldala beszámolt: az eddigi többségi tulajdonos, a City Budapest Zrt. megállapodott Roderick Duchatelet-vel, aki ennek értelmében több mint 94 százalékos üzletrésszel rendelkezik a futballcsapatot működtető gazdasági társaságban. Roderick Duchatelet már szerzett tapasztalatokat a futballban, korábban öt éven keresztül igazgatói posztot töltött be a Germinal Beerschot Antwerpennél. Roderick Duchatelet szerdán mutatkozott be a magyar sajtónak, ezt követően pedig az Újpest FC játékosainak, a szakmai stábnak és a menedzsment tagjainak.

Az új tulajdonos nem kisebb célokat tűzött ki a lilák elé, mint megismételni az Újpesti Dózsa 1970-es években elért sikereit. Akkor – 1969 és 1979 között – tizenegy aranyéremből kilencet szereztek meg az újpestiek, hetet zsinórban.

A jelennél és a közeljövőnél maradva szakmai nézőpontból annyit jegyzett meg Roderick Duchatelet, hogy a szezon végére mindenképpen előrébb kell lépnie a csapatnak, amely 12 forduló után 11 ponttal a 13. helyen áll az NB I-ben, hiszen szóba sem jöhet olyan együttes, amely a kiesés ellen harcol. Ezzel szemben állandó nemzetközi kuparészvételt kell elérnie. A mostani keret megerősítéséről legkorábban csak a téli szünetben lehet szó. A jövő évi költségvetés egyelőre tervezés alatt áll, így azt majd csak a későbbiekben jelölik ki.

Roderick Duchatelet életében tegnap járt először Újpesten, a magyar csapatot viszont ismeri, hiszen már látta a Sint-Truiden elleni, korábbi felkészülési mérkőzésen.

A történeti hűség kedvéért annyi kiegészítés tett, hogy először nem konkrétan őt, hanem édesapját, Belgium hetedik leggazdagabb emberét, Roland Duchatelet-t keresték meg Újpestről, ám ő a Standard résztulajdonosaként elfoglaltságára hivatkozva kihátrált a felkérés elől. Viszont fiát ajánlotta maga helyett, aki a közelmúltig a szintén belga Germinal Beerschotnál töltött be hasonló pozíciót.

Az új tulajdonos tisztában van az újpesti klub anyagi helyzetével, amelyet mielőbb rendezni akar. A klub ügyvezetői, Bartha Csaba és Csehi István felajánlották lemondásukat, de a tulajdonos velük képzeli el a jövőt, így mindketten folytathatják a munkát a Szusza Ferenc Stadionban. Roderick Duchatelet úgy tervezi, az elkövetkezendő időszakban sok időt tölt majd Újpesten, de a jövőben magyarul és hollandul is jól beszélő menedzsert szeretne találni, aki rendelkezik kellő helyismerettel, és a napi ügyintézés alól mentesíti őt.

Az Újpesthez nyáron érkező holland sportigazgatóval, Leo Beenhakkerrel egyelőre egyeztetnek a közös munka folytatásáról. A szakember a tulajdonos-barát Tolnai Sándor hivatalosan is megerősített kilépését követően jelezte, kész távozni. Tolnai baráti kapcsolatai a mostani ügyletet tekintve is megkerülhetetlenek, de Roderick Duchatelet azt mondta: a volt tulajdonosnak üzletileg semmilyen kötődése nem lesz már az Újpesthez.

TISZTÁBAN VAGYOK, MIT VÁSÁROLTAM – DUCHATELET


„NEM LESZ BELGA FIÓKCSAPAT AZ ÚJPEST”

„Egy belga első osztályú csapat, a Germinal Beerschot Antwerpen résztulajdonosa és igazgatóságának tagja voltam kétezer-tízig öt éven keresztül. Érdekesség, hogy a GBA hasonló színekben játszik, mint az Újpest FC, és ott ugyanolyan fontosak a tradíciók, mint Újpesten” – idézi az ujpestfc.hu Roderick Duchatelet-t, aki kérdésre válaszolva közölte: érkezésekor 4.5 millió euró volt a GBA költségvetése, távozásakor 12 millió.

Az Újpest jövőbeli költségvetéséről elmondta: „Az idén már nem változik, a jövő évre vonatkozó büdzsé pedig kialakításra vár, hiszen csak egy hete kezdtem megismerni a klub helyzetét. A tavalyi költségvetés kétmillió euró körüli összeg volt, ha jól tudom.”

Hogy miként került képbe a cége, miként került kapcsolatba az eddigi többségi tulajdonossal, arról a következőket mondta:

„Tolnai Sándor segítségével jött létre a kapcsolat, aki korábban már dolgozott együtt édesapámmal. Körülbelül egy hete keresték meg édesapámat, aki a Standard Liege mellett nem vállalhatott szerepet az Újpestnél. Én pedig azt gondoltam, hogy számomra ez remek lehetőség lesz, mivel nemrég adtam el a tulajdonrészemet. Az Újpest csodálatos klub, így örömmel fogadtam ezt a lehetőséget. A klub nagysága és a csodálatos szurkolók vonzottak. Azóta követem az Újpest életét, mióta édesapám és Tolnai úr kapcsolatban állnak egymással, tehát már jó pár éve.”

Az új többségi tulajdonos elmondta: nagyon korrekt összefoglalót kapott a határidőkről és a tartozásokról. Hozzátette: kezdetekben sokat tartózkodik majd Budapesten, de hosszú távon valószínűleg kinevez egy képviselőt, aki mindkét nyelvet jól beszéli.

„Mivel számos jelentkező van erre a pozícióra, nem hiszem, hogy erről még a téli szünet előtt döntenénk” – mondta, aláhúzva: Zoran Szpisljak marad a vezetőedző, és vele egyeztetve döntik majd el, hogy télen kikkel erősítenek – az esetleges érkezők között holland és belga labdarúgók is lehetnek.

Kézenfekvő a kérdés, vajon lesz-e szoros együttműködés az Újpest és idősb Duchatelet klubja, a patinás Standard Liege között.

„A két csapat között nem lesz ilyen jellegű kapcsolat. Természetesen ha találkozom édesapámmal, valószínűleg a futball is szóba kerül, de az Újpest nem lesz belga fiókcsapat, önálló klub marad.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik