Kevin McCabe klubjai kedden összecsapnak az Albert-stadionban

Vágólapra másolva!
2008.03.25. 13:04
Nem akármilyen mérkőzést rendeznek kedden 19 órai kezdettel az Üllői úton. Az még hagyján, hogy egy angol bajnok, és négyszeres FA-kupa győztes együttes lesz a Ferencváros ellenfele, de 1963 után újra pályára lép az Aranycsapat legendás kapusa.
Paul Shaw (középen) honfitársai ellen léphet pályára
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Paul Shaw (középen) honfitársai ellen léphet pályára
Paul Shaw (középen) honfitársai ellen léphet pályára
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Paul Shaw (középen) honfitársai ellen léphet pályára

A Ferencváros–Sheffield United mérkőzésre Kevin McCabe jóvoltából kerül sor, aki mindkét csapatnak a tulajdonosa.

A Sheffield United Football Clubot 1889-ben alapították, tehát az angol együttes 10 évvel idősebb magyar „kisöccsénél”. Az egyesület hamar sikeressé vált, az 1897/98-as szezonban már megnyerte az első osztályú bajnokságot, és az azt követő 30 évben négyszer hódította el az FA-kupát. A SUFC 119 éves története során 60 idényben szerepelt az angol élvonalban.

Az együttes legutóbb a 2006/07-es szezonban volt tagja a Premire League mezőnyének, jelenleg a másodosztály 12. helyén áll. A gárda legismertebb játékosa a Wales-i Gary Speed, aki a Leeds, az Everton, a Newcastle, és a Bolton színeiben is megfordult a világ (egyik) legerősebb bajnokságában.

Grosics Gyula nem futballozott ennyi helyen de minden idők leghíresebb magyar kapusának három klubcsapat (játszott Dorogon, a Honvédban, és Tatabányán), no meg az Aranycsapat elég volt ahhoz, hogy párját ritkító pályafutást mondhasson magáénak (magyar bajnok, olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes).

A „Fekete Párduc” életéből nagy vágyai közül kimaradt azonban a Ferencváros. Az 1962-es világbajnokság után már aláírt megállapodása volt a zöld-fehérekkel, de a labdarúgó-szövetségben végül mégsem járultak hozzá az átigazoláshoz, amire válaszul elkeseredésében felhagyott az aktív játékkal a kapus.

Grosics februárban súlyos betegséggel küzdött. A kórházban meglátogatta őt a Ferencváros elnöke, Rieb Gyögy és átnyújtott neki egy gesztus értékű hivatalos átigazolási lapot.

A hálóőr most már jobban van, és a keddi mérkőzésen egy perc erejéig pályára lép új csapatában (a kezdőrúgás elvégzése után váltja majd őt Wojciech Zarzycki).

A barátságos találkozóra közel 10 ezer szurkolót várnak. A meccsre kilátogatók ajándék Nemzeti Sportot kapnak külön erre az alkalomra készült címlappal, a klub és a kiadó közötti együttműködés keretében.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik