Döntetlent játszott a Real Madriddal a Puskás Akadémia, a Honvéd megverte a Sportingot a Puskás–Suzuki-kupán

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.05.19. 19:05
A fehér mezes felcsúti csapat döntetlent játszott a Real Madriddal (Fotó: Árvai Károly)
Gól nélküli döntetlent játszott a Real Madriddal a házigazda Puskás Akadémia, a Honvéd 2–1-re megverte a Sportingot a Felcsúton zajló labdarúgó Puskás–Suzuki-kupa vasárnapi játéknapján. A döntőben Real Madrid–Sporting összecsapás következik, a felcsúti együttes a bronzéremért játszik a Juventusszal, a kispesti csapat pedig az ötödik helyért meccsel a Genkkel.

 

HEVES VÉRMÉRSÉKLETŰ CSAPATOK csatáját hozta a felcsúti U17-es nemzetközi torna negyedik napjának, a csoportkör utolsó fordulójának nyitó mérkőzése, a Juventus és a Panathinaikosz összecsapása, amely kis híján tömegverekedéssel ért véget. Végig nagyon feszült volt az olasz és a görög csapat találkozója, a Juventusnak győznie kellett ahhoz, hogy még maradjon esélye az éremszerzésre, a Panának egy döntetlenre volt szüksége ehhez. Mindkét csapat megnyerhette volna a meccset, végül egy hiba döntött a torinóiak javára a 27. percben: az olasz kapus, Riccardo Radu hárított ziccert, és az ellentámadásból megszerezte a meccs egyetlen gólját a Juve, Francesco Leone révén, aki a második hullámban érkezve, tizennyolc méterről lőtte ki a jobb alsót. A lefújás előtt pillanatokban még volt gólszerzési lehetősége a görögöknek, majd az azt követő kakaskodásban még kiállították Sztavrosz Georgopuloszt. A Juve nyert, és gyenge tornakezdése után a másik két meccsén magára talált, így a bronzéremért játszhat hétfőn.

A Juve győzelme tette lehetővé, hogy a B-csoport magyar csapata, a két vereséggel kezdő Budapest Honvéd elkerüljön a csoport utolsó helyéről – ehhez azonban a kettőből kettőt nyerő, addig még gólt sem kapó Sportingot kellett legyőznie. Ami különösen lehetetlen küldetésnek tetszett azok után, hogy a nyolcadik percben már vezetést is szerzett a lisszaboni együttes, a jól kiugró Rafael Melo révén, akit nem lehetett utolérni, ballal elpörgette a kapus mellett a labdát, ami a bal kapufáról csorgott a gólvonal mögé. Ám még az első félidőben fordítani tudtak a kispestiek! Egy perccel a portugál gól után egyenlített Szelényi Márk, aki 12 méterről jobbal helyezett a bal alsó sarokba. A 13. percben pedig alighanem a torna gólját láthattuk Petrók Viktortól, aki az alapvonaltól mintegy 25 méterre, de egészen a bal oldalvonal mellől végzett el szabadrúgást, amelyet nem középre ívelt, hanem a portugál kapus feje fölött a hosszú, bal felső sarokba! Elképesztő helyzetfelismerés, és tökéletes kivitelezés! A második félidőben sem tudott a Honvéd fölé nőni Cristiano Ronaldo nevelőegyesülete, mindkét csapatnak voltak nagy helyzetei, Lipóczki Benedek is remekelt a kispesti kapuban, de a Honvéd is növelhette volna az előnyét, az utolsó előtti percben például Nyers Ádám alig lőtt a jobb kapufa mellé. De ez sem számított már, a torna eddigi legnagyobb meglepetését szerezve a Honvéd legyőzte a Sportingot! Amely ennek ellenére maradt csoportelső, így döntőt játszhat, míg a kispestiek az ötödik helyért mérkőzhetnek meg hétfőn.

„Meccsről meccsre, félidőről félidőre javultunk a tornán, sajnos a magyar bajnokság nem készít fel minket az ilyen színvonalú mérkőzésekre – értékelt a lefújás után lapunknak Bene Ferenc, a Budapest Honvéd U17-es csapatának vezetőedzője. – Elképesztően erős ellenfelek ellen tudunk itt pályára lépni, amelyek ellen mi elsősorban szervezettséggel, taktikával, mentalitással és szívvel tudjuk felvenni a versenyt. Ma végig bátran futballoztunk, nem úgy, mint a Panathinaikosz és a Juventus elleni meccsek első negyedórájában, kár azokért. Különösen nagy dolog, hogy hátrányból tudtunk fordítani egy ilyen erős csapat ellen.”

A „Kígyó térről” győztes gólt szerző Petrók Viktor a Nemzeti Sportnak elmondta, érdemes volt megfogadni edzői korábbi tanácsát.

„Azt tanították nekünk, hogy ha ilyen szögből jár szabadrúgás, érdemes kicsit magasabban és beljebb ívelni, hogy adott esetben, ha senki nem ér bele, kapura is veszélyes legyen. Megfogadtam a tanácsot, és jól találtam el a labdát. Kicsit talán magasabbra is ment a kelleténél, de pont így volt jó, mert a kapus beadásra készült – mondta Petrók Viktor. – Nagyon nagy kár az első két meccsünkért, talán kicsit későn sikerült alkalmazkodnunk ahhoz a színvonalhoz, amit megkíván ez a torna, mert most megmutattuk, milyen jó csapat vagyunk. A Juventus elleni második félidőben már ezt az arcunkat mutattuk, akkor az csak a szépítésre volt elég, de most legyőztük a csoportelsőt.”

A csoportkör utolsó meccs vonzotta talán a legnagyobb érdeklődést, több százan kimentek szurkolni a Pancho Arénába a Puskás Akadémiának. A házigazda abban a helyzetben volt, hogy legalább kétgólos győzelemmel megnyeri a csoportot, döntetlennel a bronzmeccsen vehet részt, vereséggel viszont csak harmadik lesz a csoportjában. 

Abszolút partiban volt a madridiakkal a PFLA csapata, mind a labdabirtoklásban, mint a párharcokban felvette vele a versenyt. Az első helyzetet is magyar együttes dolgozta ki, Mondovics Kevin kevéssel lőtt a jobb kapufa mellé. De aztán a spanyolok is betalálhattak volna, Jaime Barroso közeli fejesét azonban védte Bozó Mirkó. 

A második félidőben egyértelműen ellenfele fölé nőtt a Puskás Akadémia, sorra dolgozta ki a helyzeteit. A 34. percben Kenéz Kristóf adott jobbról középre, a túloldalon csak el kellett volna jól találni a labdát az üresen érkező Magyarics Eriknek, de elhibázta a ziccert. Aztán neki volt újabb helyzete két perccel később, akkor a gólvonal elől szabadítottak fel a spanyolok. Az azt követő percben pedig Mondovics Kevin lőtt ballal fölé. Igaz, közben a madridi José María Arévalo is eltalálta a bal kapufát. Még a ráadásban is megnyerhette volna a meccset a Puskás Akadémia, de a jobbról érkező szögletet nem sokkal a jobb kapufa mellé csúsztatta fejjel Mészáros Barnabás. A gól nélküli döntetlen a Real Madrid döntőbe jutását jelenti tehát, a Puskás Akadémia pedig a harmadik helyért játszhat a Juventussal.

„Semmilyen csalódottság nincs bennem, mert fantasztikus játékosaim vannak, akik remek teljesítményt nyújtottak az egész idényben, le a kalappal előttük – értékelt a Nemzeti Sportnak Laczkó Zsolt, a Puskás Akadémia U17-es csapatának vezetőedzője. – Támadásban birtokolni tudtuk a labdát, ami nagy szó a Real Madrid ellen. Lehettünk volna kicsit bátrabbak, de a bátortalanság is eltűnne, ha két-három hetente a Real Madrid ellen futballozhatnánk. Nagyon élveztem a meccset a kispadról, és gratulálok a fiúknak a második helyhez ebben a nagyon erős csoportban.”

IFJÚSÁGI TORNA
16. Puskás–Suzuki-kupa, Pancho Aréna
A-csoport
Puskás Akadémia–Real Madrid (spanyol) 0–0
Puskás Akadémia: Bozó – Cserkuti (Nagy G., a 60.), Mészáros B., Pál B., Vitályos – Kenéz (Zahorán, 46.), Shnaider (Magyarics, a szünetben), Miskolci (Varga Zs., 60.) – Tiscsuk, Mondovics, Somogyi Á.
Az A-csoport végeredménye: 1. Real Madrid 7 pont, 2. Puskás Akadémia 4, 3. Genk 3 (4–3), 4. Rangers 3 (6–10) (Pontazonosság esetén a jobb gólkülönbség rangsorol.)

B-csoport
Budapest Honvéd–Sporting CP (portugál) 2–1 (2–1)
Honvéd: Lipóczi – Birtalan (Nyers, 28.), Bencsetler, Szabó Á., Botos – Kovács B., Gáspár (Polonkai, 52.), Petrók, Milicz – Kecskés (Szlovák, 52.), Szelényi (Nagy M., 39.).
G: Szelényi (9.), Petrók (13.), ill. Rafael Melo (8.)
Juventus (olasz)–Panathinaikosz (görög) 1–0 (1–0)
G: Leone (27.). K: Georgopulosz (a lefújás után)
A B-csoport végeredménye: 1. Sporting 6 (7–2), 2. Juventus 6 (2–4), 3. Budapest Honvéd 3 (3–4), 4. Panathinaikosz 3 (1–3) (Pontazonosság esetén a jobb gólkülönbség rangsorol.)

A pünkösdhétfői helyosztók menetrendje
A 7. helyért
11.15: Rangers FC (skót)–Panathinaikosz
Az 5. helyért
13.00: Genk–Budapest Honvéd
Bronzmérkőzés
14.45: Puskás Akadémia–Juventus
Döntő
16.30: Real Madrid–Sporting CP

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik