Hajdu József három tizenegyest védett az újpestiek ellen

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.02.14. 09:59
Hajdu Józsefnek köszönhette a VM Egyetértés, hogy kiverte az Újpest Dózsát. A kapus három tizenegyest hárított a szétlövésben
Címkék
Az első osztályú labdarúgó-bajnokság 1973–1974-es idényének tavaszi szezonja február 24-én kezdődött. Előtte a Magyar Népköztársasági Kupában várt két forduló a csapatokra

A szakma a megújulás jegyében tekintett a futballisták előtt álló időszakra, a szakemberek 1974 elején különböző fórumokon vitatkoztak a sportág helyzetéről, a fejlődés módozatairól. Tény, miután válogatottunk egymást követő két alkalommal nem jutott ki a világbajnokságra, tenni kellett valamit a mélyülő válsággal. Februárban Kutas Istvánnal az élen megválasztották az MLSZ új elnökségét, a csapatok készültek a tavaszra. A nemzetközi kupasorozatok közül a BEK-ben az Újpesti Dózsa még állt, a négy közé jutásért a csehszlovák Spartak Trnava várt rá. A Vasas a KEK-ben az angol Sunderlanddel, az UEFA-kupában az FTC a lengyel Gwardiával, a Bp. Honvéd a lengyel Ruch Chorzówval szemben búcsúzott – együtteseink nem érték meg a tavaszt.

A Magyar Népköztársasági Kupában (MNK) a 16 közé jutás volt a tét, néhány kisegyesületnek ünnepet jelentett a forduló. A BLASZ II-ben szereplő Ferencvárosi Vasutast az FTC-vel, a Bábolnát a bajnok Újpesti Dózsával, az NB II Nyugati csoportjában pályára lépő balatonfűzfői NIKE FAK-ot a VM Egyetértéssel, Albert Flórián szülőhelye, Hercegszántó járási bajnokságban vitézkedő csapatát a Bp. Honvéddal sorsolták össze.

Ebben a körben csatlakoztak az NB I-es csapatok, s három – a Videoton, a Salgótarjáni BTC és a Dorog – ki is esett. A továbbjutáshoz az alacsonyabb osztályú ellenfeleknek elég volt a döntetlen is. A Vidi Komlón ikszelt (1–1), az SBTC Szegeden (0–0), s csupán gól nélküli döntetlenre futotta a Dorognak is a Vasas Izzó ellen a Tábor utcában (0–0). Az Egyetértés nyögvenyelős 3–2-vel jutott túl a Fűzfőn, nyolc perccel a befejezés előtt még kiesésre állt, az FTC a Ferencvárosi Vasutas pályáján 2–0-ra nyert, az Újpest viszonylag simán gyűrte le a Bábolnát 2–0-ra, a Honvéd pedig kitömte a Hercegszántót (15–0).

A Népsport kiemelte, hogy a 16 közé jutásért kiírt találkozókat több mint 50 ezer néző látta, Pasaréten a Vasas–Pénzügyőr (2–0) mérkőzésen már 5000 szurkoló zsúfolódott a pálya körül, de csak jöttek és jöttek, nem csoda, hogy százak rekedtek kint, s a tömeg majdnem betörte a kerítést.

A Könyves Kálmán körúton a Ferencvárosi Vasutas szakosztályvezetője, Gyulavári Gyula így kommentálta a szokatlan nézősereget: „Évi bevételi tervünk ötezer forint, de nemigen tudjuk teljesíteni… És most íme…!” S a nézőtérre mutatott, ahol már egy gombostűt is nehéz lett volna leejteni. A mérkőzés után Gyulavári boldogan dörzsölte össze a kezét, s újságolta: „4756 fizető néző volt! Ez 47 560 forint bevételt jelent… A bevétel fele a Ferencvárost illeti, de nekünk így is annyi marad, mint öt év bajnoki mérkőzésein összesen!”  Könnyű kikövetkeztetni: fél évszázada 10 forintba került a jegy a Fervas-pályán.

A Dorogot kiejtő Vasas Izzó edzője, az MTK korábbi jobbhátvédje, Kovács II József csodálkozva mondta:  „Meglepve láttam, hogy egyes játékosok eddig még általam nem ismert erényeket csillogtattak. Ennek az MNK-mérkőzésnek a tanulságait a bajnoki találkozókon is hasznosítanunk kell!” A Népsport levonta a konklúziót: „Igen, az MNK nagy tettekre sarkall, s a kis csapatok életében felejthetetlen ünnepnapnak számít, de nagy versengési segítség az élvonalbeli együtteseknek is, mert többek között a nemzetközi porondon való szereplésnek is döntő állomását jelentheti.”

A lap feltehetően a kupa népszerűsítésének szándékával szösszeneteket közölt néhány találkozó kapcsán. Íme egy a sok körül: „Amikor Hercegszántón Kozma Mihály berúgta a Bp. Honvéd tizenkettedik gólját a hazai kapus hálójába, az egyik idős atyafi megjegyezte: »Gyerekek, innen szép nyerni.« Mire a komája: »Ahogy ezeket a honvédosokat elnézem, innen alighanem nyernek is.«”. Igaz, annak is hangot adott a lap, hogy a 2–0-val továbbjutó Tatabánya diósgyőri vendégjátéka során a szurkolók kikezdték Göröcs Jánost, pedig „személye még mindig példa lehet a fiatalok előtt. Ha meg is kopott a gyorsasága, játéktudása, akaratereje töretlen. Inkább tapsolni kellett volna neki Diósgyőrben is, mert akart, hajtott, küzdött. A szünetben azonban edzője kénytelen volt lecserélni az elkeseredett játékost.” Aztán amikor a hazaiak már kiesésre álltak, a drukkerek az övéiket kezdték el szapulni…

Az NB I első tavaszi fordulója előtt még egy kört rendeztek az MNK-ban a legjobb nyolc közé jutásért. A sorsolás – pontosabban a korábbi Újpest-labdarúgó, Egresi Béla, „Csöpi” keze – három úgynevezett slágermérkőzést dobott ki: Rába ETO–Vasas, ZTE–FTC, Bp. Honvéd–Pécs. Szegeden pedig kettős meccset rendeztek: a SZEOL–Csepel előtt az SZVSE az MTK-t fogadta.

Nagy meglepetések születtek: a Pécs 0–2-ről verte meg 4–2-re a Honvédot Kispesten, a Népsport szerint „a PMSC-ből valamennyi játékos az átlagnál jobb teljesítményt nyújtott” . Az MTK hiába egyenlített az utolsó pillanatban, az 1–1 a hazai csapat továbbjutását jelentette. „Az NB II-es Szegedi Vasutas nagy meglepetésre, de megérdemelten ütötte ki az MTK-t.”

Máté János gólt lő a Fer. Vasutasnak, a háttérben látszik, hogy még a fákon is lógtak

Hasonló történt a Tatabányával az Izzó ellen a Tábor utcában: hiába egyenlített Arany Mihály (1–1), még egy gól kellett volna a továbbjutáshoz… Nem véletlen, hogy „a tatabányaiak közül senkit sem lehet kiemelni”. A szegedi főmeccsen a Csepel hosszabbításban ment tovább 3–2-vel.

Az előző idényben kieső Komló és a feljutó Haladás nem bírt egymással (0–0), ez az NB II-es Bányásznak – amelyben id. Dárdai Pál is pályára lépett – kedvezett. A Fradi zalaegerszegi 3–2-es sikerét 12 ezer szurkoló látta, a Népsport így értékelt: „Vérbeli kupaküzdelmet láttunk!”    Az 1972–1973-as idényben bronzérmes Vasast szó szerint leverte a nyolcadik Rába ETO, a 6–2 után – Varsányi Tibor és Pénzes Mihály, illetve Kovács Ferenc két-két gólt szerzett – nem véletlenül írták: „Régen láttunk Győrött bajnoki rajt előtt ilyen jó mérkőzést!”  A Vasas trénere, Baróti Lajos elkeseredve mondta: „Nekünk is voltak helyzeteink, de még az üres kapuba se tudtunk betalálni. Védelmünk elképesztő dolgokat művelt.”

A legnagyobb meglepetés azonban a bajnok Újpesti Dózsa kiesése volt. A lila-fehéreket a hosszabbítást (1–1) követő tizenegyesrúgásokban a VM Egyetértés múlta felül, amelyben „Hajdu vezérletével kiemelkedően játszott a védelem” . A kapus Hajdu József három tizenegyest is hárított: Tóth Andrásét, Fazekas Lászlóét és Nagy Lászlóét. A Szőnyi úton játszó Egyetértés „a gólhelyzetei alapján a rendes játékidőben is a maga javára fordíthatta volna a mérkőzést” . A kiváló kapus, Hajdu arra a felvetésre, mire emlékszik még a tizenegyesek hárításán kívül, ezt válaszolta: „Hogy feldobáltak a szurkolók. Nagyon jó érzés volt. Engem így még sohasem ünnepeltek.” 

A Vasas Izzó és az SZVSE továbbjutása kapcsán a Népsport megjegyezte, hogy már-már Angliában (FA-kupa) érezhetjük magunkat. Az Izzó a Dorogot és a Tatabányát, az SZVSE a Salgótarjánt és az MTK-t búcsúztatta. De az NB I/B-s Komlót is dicsérte a Videoton és a Haladás kiejtéséért: „Ez bravúr!” Másrészt a lap a kiesők kapcsán feltette a kérdést: „Vajon csak annyi ereje van-e az Újpesti Dózsának, a Vasasnak, az MTK-nak és a Bp. Honvédnak, mint amennyiről tanúbizonyságot tettek?! Vagy esetleg tartalékoltak, mert úgy érezték, hogy ennyi is elég a továbbjutáshoz?”

A négy közé jutásért Komló–Egyetértés, SZVSE–Ferencváros, Vasas Izzó–Csepel és Pécs–Rába ETO találkozók következtek.

EMLÉKEZTETŐ
Magyar Népköztársasági Kupa, nyolcaddöntő
1974. február 20.
Rába ETO–Vasas 6–2 (3–2)
Győr, 3500 néző, vezette: Emsberger
Gólok: Varsányi (18., 59.), Stolcz (36.), Pénzes (43., 56.), Somogyi (72.), illetve Kovács F. (32., 45.)

Szegedi VSE–MTK 1–1 (1–0)
Szeged, 1 000 néző, vezette: Somlai
Gólok: György (2.), illetve Kiss T. (93.)

VM Egyetértés–Ú. Dózsa 1–1 (0–0, 1–1, 1–1)
Szőnyi út, 4 000 néző, vezette: Palotai
Gólok: Weimper (80.), illetve Nagy L. (46.)

SZEOL–Csepel 2–3 (1–0, 1–1, 1–2)
Szeged, 4 000 néző, vezette: Bana
Gólok: Vörös (40.), Vass (117. – 11-esből), illetve Csordás (51., 96.), Somogyi (108.),

Komlói Bányász–Haladás VSE 0–0
Komló, 2 000 néző, vezette: Müncz

Bp. Honvéd–PMSC 2–4 (2–3)
Kispest, 4 000 néző, vezette: Petri
Gólok: Kozma (4.), Morgós (12.), illetve Kocsis I. (18. – 11-esből), Iványi (28.), Tóth II (39.), Kardos (50.),

Vasas Izzó–Tatabányai Bányász 1–1 (1–0)
Tábor utca, 1 000 néző, vezette: Halász M.
Gólok: Menczel (32. – 11-esből), illetve Arany (84.)

ZTE–Ferencváros 2–3 (1–2)
Zalaegerszeg, 12 000 néző, vezette: Marton
Gólok: Molnár (15.), Rácz (53.), illetve Juhász (20.), Branikovits (42.), Szőke (48.),

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik