MK: 88. perces Beridze-góllal ment tovább az Újpest

T. N./K. T. I.T. N./K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.10.27. 19:54
Giorgi Beridze volt az Újpest nyerőembere az NB II-ben szereplő Budafok otthonában. A Magyar Kupa címvédője a grúz légiós duplájával harcolta ki a továbbjutást a legjobb 16 közé. Beridze második gólja a hajrában született, miután jó 30 percen át úgy tűnt, Szalai Dániel találata minimum hosszabbítást ér majd a hazaiaknak. A 18 órakor kezdődött MK-meccsek közül az Újpesté mellett csak a Csákvár és a Pécsi MFC összecsapása ért még véget 90 perc után: a házigazda 2–0-ra győzött.
Beridze duplája jelentette az Újpest továbbjutását  
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)
Beridze duplája jelentette az Újpest továbbjutását A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotók: Tumbász Hédi)

TOVÁBBI EREDMÉNYEK ITT!

MAGYAR KUPA
4. FORDULÓ, A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT

Budafoki MTE (II.)–Újpest FC 1
–2(Szalai D. 64., ill. Beridze 47., 88. – az elsőt 11-esből)
Aqvital FC Csákvár (II.)–Pécsi MFC (II.) 2–0 (Mim 18., Magyar 23.)

A tavaly márciusban hazánkban is berobbanó járvány nem csupán a fertőzések számában volt hatással a Budafoki MTE életére. A klub játékosai, dolgozói, szurkolói kezdetben szerencsésnek is tarthatták magukat, mivel tavasszal az MLSZ versenybizottságának döntése értelmében félbeszakadt az NB II-es bajnokság, s az aktuális állás alapján hirdettek végeredményt a 2019–2020-as idényben. A piros-feketék ekkor a második helyen álltak, s a feljutásra pályázó, de hét pont lemaradással csak a harmadik helyen lévő Vasas kárára már márciusban biztossá vált az osztályváltás. A következő idényig hátralévő három-négy hónapban elkészült az új lelátó, és egyébként is az élvonalbeli követelményeknek megfelelő állapotba hozták a Promontor utcai létesítményt. A klub hetvennégy év után szerepelhetett ismét a legjobbak között, s a kerület futballrajongó lakosai, szurkolói ünnepi hónapokat éltek meg. Sőt a stadion befogadóképességét maximálisan kihasználva, a 2020–2021-es idény elején a Kisvárda (2–1), a Mol Fehérvár (1–4) és a Diósgyőr (2–1) elleni bajnokikon egyaránt kétezer szurkoló volt a lelátón. Az emelkedett hangulat nem tűnt el a Paks elleni vereséggel (2–3) sem, s a helyszínen 1250 néző örült, hogy a csapat az ötödik helyen áll a tabellán. Aztán a vírus terjedése miatt a folytatásban zárt kapuk mögött rendezték a mérkőzéseket, s ez visszavetette az újonc lendületét. Eltelt fél év, mire a szurkolók visszatérhettek a lelátóra, de ekkor a Budafok már matematikailag is kiesett az élvonalból.

A másodosztályba alászálló együttes az ősszel is visszafogottan teljesít, s az április végén, még az élvonalban lemondó Csizmadia Csaba vezetőedző a közelmúltban visszatért a szakmai stáb élére, de a szerdai, Újpest elleni Magyar Kupa-mérkőzés előtt csupán a Budaörsi SC elleni bajnokin (0–0) vezényelte régi-új játékosait. Bár a keret némileg megváltozott a tavalyihoz képest, a gerinc lényegében egyben maradt, s mivel ismét élvonalbeli csapat érkezett a Promontor utcai stadionba, a becsvágy érthetően doppingolta a hazaiakat. Már csak azért is, mert az előző idény tavaszi szezonjában a bennmaradásért küzdő együttes a Magyar Kupában eljutott a negyeddöntőig, ahol a későbbi döntős Mol Fehérvár (0–2) búcsúztatta.

A lila-fehérek viszont címvédők a Magyar Kupában, sőt talán nem túlzás kijelenteni, a korábbi dicsőséges korszakok után az elmúlt huszonhárom esztendőben jobbára ez a sorozat jelentett sikerélményt nekik. Az Újpest ugyanis legutóbb 1998-ban volt bajnok, azóta három ezüst- (2004, 2006, 2009) és két bronzéremre (1999, 2018) futotta, s jelenleg, tizenkét fordulót követően sereghajtó a mezőnyben, ellenben a kupában 1998 óta hatszor játszott döntött, s négyszer (2002, 2014, 2018, 2021) meg is nyerte. Az újpestiek bajnokságban mutatott gyenge teljesítménye miatt talán a játékosok és a szakmai stáb is úgy vélte, ebben az idényben is a Magyar Kupa jelenthet gyógyírt.

Az első negyedórában Szabó Máté és Zuigeber Ákos révén a vezetést is megszerezhették volna a hazaiak, de kisvártatva az Újpest is nagyobb sebességre kapcsolt, s az első félidő végéig jobbára a hazaiak térfelén tartotta a labdát, de egész őszi teljesítményére jellemző, hogy legaktívabb játékosa a harmincnégy esztendős Nikola Mitrovics volt. A szerb légiós nem a sprintjeiről ismert, és szokásán szerda este sem változtatott, ellenben nagyszerűen mozgatta társait, a bal oldalon rendre Nemanja Antonovot játszotta meg, gyakran mértani pontossággal tette be a labdát a budafoki védelem mögé, ahova Giorgi Beridze vagy Mory Kone érkezett, s máris gólhelyzetet teremtettek. Gólt azonban mégsem szereztek, mert a budafoki védelem tengelyében Fótyik Dominik és Horgosi Donát állta a sarat, s a vendégeknek be kellett érniük azzal, hogy számolatlanul rugdoshatták kapura veszélytelen szögleteiket.

A szünetet követően aztán Fótyik Dominik az öltözőben maradt, Horgosi Donát pedig húsz másodperc elteltével buktatta Mory Konét a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőből pedig Giorgi Beridze betalált (0–1). A kapott gól csak átmenetileg zavarta meg a budafokiakat, mert jó negyedóra múlva Szalai Dániel egy távoli lövéssel egyenlített (1–1). Ekkor már nyoma sem volt az Újpest kombinatív játékának, sőt Soltész István – szintén távoli – próbálkozásánál Banai Dávid bravúrral mentett, de a másik oldalon Bese Balázs is megmutatta reflexeit Stieber Zoltán közelik kapáslövésénél.

Végül az Újpest csak kiizzadta a győzelmet és a továbbjutást, a hajrában ugyanis Giorgi Beridze ismét vezetéshez juttatta csapatát, de a mutatott teljesítményről mindent elárul, hogy a háromperces hosszabbításban két cserével is csalta az időt, az elmúlt években sokat szenvedő szurkolói pedig – konszolidált megfogalmazásban – rendkívül gyengének vélték a látottakat. 1–2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik