Veszteséges zöld-fehér biznisz

KUN ZOLTÁN, VAJDA GYÖRGYKUN ZOLTÁN, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2005.01.04. 21:20
Címkék
A Fradinál kiürült a kassza - olvashatták keddi számunk címlapján, miután László Csaba vezetőedző azon véleményének adott hangot, hogy ez a tél inkább a kiárusításról, mintsem a nagybevásárlásról szól majd. A tények: Zavadszky Gábor Ciprusra igazolt, Sowunmi Thomast Dubaiba vinnék, Szűcs Lajost megfelelő ár, mintegy 140 millió forint ellenében engedik, Lipcsei Péter Japánba szerződhet, a csapat pediglen továbbra is várja az őszi prémiumot.
Furulyás János jól tudja: a Fradi-kassza éppen olyan, mint az elnök táskája – alig van benne valami (Fotó: Farkas József)
Furulyás János jól tudja: a Fradi-kassza éppen olyan, mint az elnök táskája – alig van benne valami (Fotó: Farkas József)
Furulyás János jól tudja: a Fradi-kassza éppen olyan, mint az elnök táskája – alig van benne valami (Fotó: Farkas József)
Furulyás János jól tudja: a Fradi-kassza éppen olyan, mint az elnök táskája – alig van benne valami (Fotó: Farkas József)
Furulyás János jól tudja: a Fradi-kassza éppen olyan, mint az elnök táskája – alig van benne valami (Fotó: Farkas József)
Furulyás János jól tudja: a Fradi-kassza éppen olyan, mint az elnök táskája – alig van benne valami (Fotó: Farkas József)
- Elnök úr, azt látjuk, hogy mindenki szinte menekül a Fradiból.
- Nem is tartóztatjuk őket - reagált felvetésünkre Furulyás János, a csapatot működtető rt. igazgatótanácsának elnöke. - Az lenne a jó, ha minél több játékos elmenne a télen, hiszen nyolccal, tízzel többen vannak a keretben a szükségesnél. Nekem éppen az a bajom, hogy az újságok már kész tényként kezelik néhány futballista elszerződését. Én lennék a legboldogabb, ha így történne, de egyelőre csak Zavadszky Gábor távozása biztos. Sajnos már tudom, hogy a magyar játékosokért nem kapkodnak annyira…

Üllői út: az asztal fölött kártyáznak

- Kik azok, akiket a legkevésbé sem marasztalna?
- Ezt majd László Csabával megbeszéljük, de nem tagadom, Szkukalek Igort, Kiss Györgyöt vagy éppen Zováth Jánost fölösleges itt tartani, hiszen még a kispad közelébe sem kerülnek. Minek fizessük őket?

- A felvetés jogosnak tűnik, ugyanakkor mintha ön is ott lett volna, amikor ezeket a focistákat zöldbe öltöztették. Nem érzi a saját kudarcának a történteket?
- Nem, mert egyi küket sem én hoztam ide. Szerettem volna módosítani a szerződésüket, ám nem mentek bele. De nem baj, legalább nyolc embert úgyis el kellene küldeni.
- Azért lehet bármekkora a keret, nyolc játékos hiánya alighanem meglátszik majd a tavaszi Fradin.
- Lesznek új játékosok is. Egy, kettő, talán három új fiú is jöhet. A mennyiség már nem érdekel, csak a minőségre megyünk.
- Már bocsánat, de miből? Miből fizetnének meg jó játékosokat, amikor hatalmas adósságaik vannak?
- Csakis a távozókért kapott pénzből. A Ferencváros nem nyereséges klub, minden évben 300-350 millió a veszteség, de mi legalább az asztal fölött kártyázunk…
- Rejtélyes. Ez kinek szólt?
- Nem akarok én vádaskodni vagy véleményt mondani, legyen elég annyi: a Ferencváros labdarúgása tisztességesen működik.

---- - Így érzik azok a játékosok is, akik hónapok óta várnak a pénzükre?
- Semmilyen tartozásunk nincsen, ezt bátran kijelenthetem. Legalábbis most nincs. De nyugodjon meg, majd lesz. Mégpedig április elsejétől, akkorra ütemeztük át a tartozások lejárását.
- Azért csodálkoznék, ha mindenki zokszó nélkül belement volna a szerződésmódosításba…
- Még nem kaptam vissza a papírokat. Ha valakinek nem tetszik a javaslatunk, akkor az mostantól a kispad helyett a lelátóra ül.
- Ez csak nekem tűnik szolid zsarolásnak?…
- Rendet kell tenni, nincs mese. Ha a rendezett viszonyok eléréshez keménynek kell lenni, akkor kemények leszünk. A Ferencváros labdarúgócsapatának éves költségvetése egymilliárd forint, és ezt nem léphetjük túl.
- Miért nem elég inkább jó négyszázmillióból összehozni egy olyan csapatot, amelytől már bravúr az ötödik hely, és néhány évig bevállalva a középszerűséget helyrebillenteni a büdzsét?
- A középszerűséget a Ferencváros sosem fogadhatja el, de a spórolást igen. Most éppen ez a célunk: olcsó, de megfelelő játékosok idehozatala, és nekünk sokba kerülő, de igazából fölösleges emberek kiárusítása. Iszonyatosan nehéz dolgunk lesz.
- Mennyire hiányzik a költségvetésből a Fotex által elvitt marketingjogokból származó bevétel? Fradi-whisky, Fradi-sör, Fradi-hörcsög, és a többi, amelyek külföl-dön, egy jól menedzselt csapatnál elképesztő hasznot hoznak.
- Nem hiányzik ez a pénz.
- Ekkora tartozások, bocsánat, leendő tartozások dacára, azt mondja, nem hiányzik?
- Amikor a Fotex-csoport a futballcsapatot működtető rt. többségi tulajdonosa volt, akkor 1.8 milliárd forintot invesztált bele. Azzal, hogy megkapta a marketingjogokat, ezt az összeget úgymond lenulláztuk. Mivel ez a csaknem kétmilliárd forint begurult a Fradi kasszájába, és cserébe a jóval kevesebb üzleti haszonnal kecsegtető kereskedelmi jogokról kellett részlegesen lemondanunk, nem állíthatom, hogy rosszul jártunk volna. Ugyanakkor hozzáteszem, a korábban említett 300-350 milliós veszteség a Fotex-éra alatt is megvolt. Sőt amíg nem találunk befektetőt, addig meg is lesz.

Alig huszonötmilliót hozott az UEFA-kupa

- A nemzetközi kupaszereplés semmi pluszt nem hozott?
- Az UEFA-kupa alig, legfeljebb húsz-huszonötmilliót. A BL viszont csaknem egymilliárdot jelentett volna…
- Bajnokok Ligája híján viszont marad a befektetőkeresés. Jöhet bárki, aki legalább annyira komolynak tűnik, mint Kovács Ádám?…
- A Ferencváros szempontjából az lenne a jó, ha válogathatna, de nincs miből. Akkor látnék esélyt egy üzletképes külföldi kérőre, ha rendeződne a stadion helyzete. Talán márciusra ez megoldódik, és az FTC-é lesz a létesítmény. Amúgy pedig az állami szerepvállalást hiányolom.
- Másfél évtizede nem piacgazdaságot akartunk teremteni? Nem láthatjuk, mondjuk, a Chelsea belügyeit, de nem hiszem, hogy Roman Abramovics minden reggel a postást kukkolná az ablakból, hogy mikor jönnek meg a királynő fontjai…
- Nekünk viszont nincs Abramovicsunk, csak évi háromszázötvenmilliós adókötelezettségünk van. Tessék megnézni, ez éppen annyit tesz ki, mint a hiányunk. Ha a politika másként viszonyulna a sporthoz, és ebből a pénzből viszontlátnánk valamit, már sokkal jobban állnánk.
- Mégis úgy látom, optimista.
- Ismerem már a nehézsége- ket. Meg kell nyerni a bajnokságot, szerezni kell egy befektetőt, és be kell jutni a Bajnokok Ligájába.
- Félve kérdem: ha nem így lesz?
- Akkor jövőre megint megkeres, hogy mennyivel nőtt az a háromszázmilliós hiány… ---- Tepszics Ignác sportigazgató nincs könnyű helyzetben, hiszen naponta szembesül a pénztelenséggel.
"Leginkább a tárgyalások során tapasztalható nehézség - mondta Tepszics Ignác. - Rendszerint fagyos hangulatban kezdődnek a megbeszélések, ám a végére már oldottabbá válik a hangulat. Nem csupán a Ferencvárosnál vannak gondok, egész labdarúgásunk gazdasági válságba került, s természetesen ez hat ránk is. Azon fáradozunk, hogy megteremtsük a működés feltételeit, s hiszem, a csapat nem sínyli meg a remélhetőleg átmeneti gazdasági gondokat."
Arra a kérdésre, hogy Tepszics Ignácnak tartozik-e az rt., a sportigazgató nem kívánt válaszolni. Mint ahogyan a sportvezető - hivatkozva az érvényes szerződésre - nem kívánta nyilvánosságra hozni a T-Mobile adta támogatás nagyságát, ám egyes informácók szerint az összeg évi 200 millió forint.
Megkerestük Csank János mesteredzőt is, vajon mi a véleménye arról, hogy elküldenék azt a Szkukalek Igort, akit az ő edzősége idején szerződtettek Csehországból. "Valóban nem az elnök felelőssége egy-egy labdarúgó szerződtetése, ám emlékszem, szükség volt egy bal oldali középpályásra, és e célra akkor megfelelt Szkukalek Igor, akit, ha jól emlékszem, viszonylag olcsón vásárolt a klub - reagált a szakember. - Egyébiránt soha nem az határozza meg, hogy jó igazolás volt-e valaki vagy sem, hogy az edzőváltások után játszik-e a csapatban."
Garami József jelenleg az MTK szakmai igazgatója, ám 2003 telén az ő edzősége idején került a szintúgy távozásra "biztatott" Zováth János és Kiss György is a Ferencvároshoz… "Zováth Jánost és Kiss Györgyöt továbbra is jó labdarúgónak tartom. A Fradi belügyeivel pedig nem foglalkozom… - mondta Garami József. ---- Akad olyan dolgozó az Üllői úti székházban, aki kis túlzással azt sem tudja, honnan kapja a fizetését. Információink szerint a klubhoz tartozóknak a Ferencváros utalja járandóságaikat, a labdarúgók, az edzők, a masszőrök, a szertárosok, a sportigazgató, a technikai vezető és a kommunikációs iroda munkatársai a futballcsapatot működtető rt.-vel állnak szerződéses viszonyban. Így nemcsak a játékosoknak, másoknak is tartozik a részvénytársaság, így például a remek munkát végző kommunikációs iroda dolgozóinak is. Az Üllői úti székház kiszolgáló személyzete (a portások, takarítók, a mosoda alkalmazottai) januártól a Sportfolió Kht.-től kapják a bérüket, a 100% Fradi című újságot készítők és az ftc.hu munkatársai lehetnek a legboldogabbak, hiszen a Fotex rt. utalja a fizetésüket, késedelem nélkül.


Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik