A bírót bírálták a kispestiek

KUN ZOLTÁN, VAJDA GYÖRGYKUN ZOLTÁN, VAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2004.11.28. 21:58
Címkék
Fél hatkor ugyan még a hatszáz Honvéd-szurkoló volt többségben (szegény vendégdrukkerek biztonsági szempontból egy órát dideregtek a meccs előtt a szektorukba zárva), de aztán fölénybe kerültek a zöld-fehér fanatikusok, akik az őszi elsőt köszönthették.


Mert azért lehetett bármilyen jó passzban a Kispest, arra csak nem lehetett számítani, hogy szerény nyolcgólos sikerével letaszítja a Ferencvárost a trónról… Az őszi elsőség tehát lényegében a meccs előtt eldőlt (a köszöntő transzparenst maga után húzó repülő azért óvatosságból most elmaradt…), ám László Csaba szeretett volna három pont előnnyel téli pihenőre vonulni.
Illetve hol van itt a téli pihenő! Szerdán háromnegyed kilenckor a Basellel játszik a Fradi (a svájciak képviseletében Ruedi Binden el is jött Budapestre meglesni az ellent), majd Pécsett vár rá egy Magyar Kupa-meccs, hogy aztán a december 16-ra kiírt skóciai UEFA-találkozóval záruljon az év - így csak lesz néhány napjuk a fradistáknak a karácsonyi bevásárlásra is. Az FTC szakvezetője persze tudja, hogy túl nagy feladat lenne minden játékosának háromnaponta jelesre teljesíteni, ezért egyfajta rotációs rendszerben játszatja együttesét: vasárnap este például Huszti Szabolcs és Dragan Vukmir csücscsent a lelátóra, de kimaradt a kezdőcsapatból Adem Kapic, Marek Penksa és Alekszandar Bajevszki is.
Egy kerülettel odébb Bognár György nem álmodhat hasonló dőzsölésről - a szakvezető azt is nehezen akarta elhinni, hogy védelmén végre nem kell változtatnia. Csatárai azonban továbbra is hiányoznak, ráadásul a vezéregyéniség, Vadócz Krisztián útnak indul Thaiföldre. Nem véletlen, hogy Bognár György már egy döntetlennel is kiegyezett volna.
Bár a Fradi-drukkerek is tűzijátékkal nyitottak, a kispestiek az egész lelátót ámulatba ejtették a több mint százezer forintba kerülő és előre engedélyeztetett pirotechnikai bemutatójukkal (tényleg szenzációs látvány volt), majd egy "Folytassa, Gyepes!" felirattal kívántak sok szerencsét csapatuknak…

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Németh Ferenc)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Németh Ferenc)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Németh Ferenc)
A szerencse viszont most kevés volt, a tudás döntött. A Honvéd vállalta a nyílt játékot, de az elején a Fradi simán átrohant a vendégeken. Két nagy védelmi hiba, kétgólos hazai vezetés: előbb Zavadszky Gábor csúsztatott nagyon szépen a kapuba, majd Gyepes Gábor vágta be kíméletlenül a megítélt büntetőből a labdát. Megjegyzendő, a közönség kívánságára Szűcs Lajos szerette volna elvégezni a tizenegyest, de a kapus rögvest visszakozott, amikor az utóbbi időben enyhén balszerencsés társa akarta helyrebillenteni lelki egyensúlyát - sikerrel.
Biztos vezetésük tudatában a ferencvárosiak spórolni kezdtek a szuflával (kell az szerdára is), és a vendégcsapat bizony meg is fordíthatta volna az állást, Szűcs Lajos azonban többször bravúrral mentett. Odaát Erdélyi Miklós sem szundikálhatott, elvégre egyszer-egyszer megindultak a zöldek, de több találat már nem esett ebben a félidőben. Panaszkodni mégsem volt okunk, kifejezetten jóra sikeredett az első felvonás.
Fájdalom, az öltöző melegsége rossz hatással volt a csapatokra, visszaesett a színvonal. A Honvéd ugyan kulturáltan passzolgatott, Genito megint elemében volt, de már jóval kevesebb veszélyt jelentett a ferencvárosi kapura, mint korábban. A Ferencváros sem erőltette a góllövést, így talán magukat a zöld-fehéreket is meglepte, amikor a játékvezetővel többször nézeteltérésbe keveredő Sowunmi Thomas (világrekord lett volna, ha két perc alatt kétszer kap reklamálásért sárgát…) is betalált. Innentől pedig már a Ferencváros örömjátékát hozta a meccs, Robert Vagner szemtelen gólja jelentette a kiütést.
Pedig ekkora különbség azért nem volt a csapatok között, a Honvéd 70 percig elfogadhatóan futballozott, de ez a vasárnapi Fradi ellen nagyon kevés volt. László Csaba együttese előtt le a kalappal, megvan az áhított hárompontos előny - de a szuperlatívuszokkal várjunk még december 17-ig… ---- 15. perc: Tőzsér végzett el szögletet a jobb oldalról. Zavadszky ugrott a legmagasabbra középen, és látványos mozdulattal, négy méterről, mindenkit megelőzve fejelte a labdát a léc alá.
1-0
19. perc: Vagner kapott labdát a balösszekötő helyén. Két remek csel után már a 16-oson belül járt, Dobos azonban visszahúzta a cseh légióst. Dubraviczky Attila játékvezető habozás nélkül a 11-es pontra mutatott. A büntetőt Gyepes végezte el, és jobb belsővel, nagy nyugalommal a bal alsó sarokba lőtte a labdát.
2-0
34. perc: A sokat mozgó Bábik nagyszerűen indította középről a jobb oldalon előre törő Szilit, ő pedig remekül ívelte a kapu elé a labdát. A hosszú saroknál érkező Vén három méterről, ballal lőtt, de Szűcs Lajos óriási bravúrral, lábbal védett, a labda pedig az alapvonalon túlra pattant.
39. perc: Kapic nagyszerűen indította a jobb oldalon a megállíthatatlanul előretörő Zavadszkyt, aki az alapvonal közeléből középre ívelte a labdát. Az akciót kísérő Sowunmi öt méterről a gólvonalon álló Erdélyi kapusba fejelte a labdát.
59. perc: Balog Zoltán adta be a labdát a jobb oldalról Tőzsérhez, aki az alapvonal közeléből visszagurította azt a tizenhatoson belül helyezkedő Zavadszkyhoz, a középpályás jobbal csinált egy lövőcselt, majd ballal kapura rúgta a labdát, amely Mészárosról újra Zavadszky elé került. A középpályás ezúttal jobbal, 14 méterről lőtt, s a labda Erdélyi testéről vágódott az alapvonalon túlra.
67. perc: Tőzsér bizonyította be úfjent, hogy nagyszerű rúgótechnikával rendelkezik: ballal Sowunmi fejére varázsolta a labdát, és azt a hazai csatár hat méterről, középről, látványos mozdulattal a léc alá fejelte.
3-0
75. perc: Bognár Zsolt indította a jobb oldalon a lesre játszó védők közül kilépő Vagnert, aki egészen a kapuig futhatott, s hanyag mozdulattal két méterről a kővé dermedt Erdélyi lába között ballal a kapu közepébe gurította a labdát.
4-0 ---- Mestermérleg

László Csaba, a Ferencváros vezetőedzője: "A Schalke elleni németországi, nehéz UEFA-kupa-csoportmérkőzés után sikerült győznünk a kétezer-négyes esztendő utolsó bajnoki összecsapásán, és ezért minden dicséretet megérdemelnek a játékosaim."

Bognár György, a Bp. Honvéd vezetőedzője: "Gratulálok a Ferencvárosnak a győzelemhez, de hozzá kell tennem, hogy ilyen inkorrekt játékvezetést nem bír el a csapatunk. Nekünk a harmadik percben jogos tizenegyest nem ítélt meg a játékvezető, a hazaiaknak viszont befújt egy erősen vitatható büntetőt."

Fény és árnyék

A ferencvárosi közönség tegnap bizonyította, szereti és becsüli Gyepes Gábort. A hazaiak 16-szoros válogatott védője századszor lépett pályára élvonalbeli mérkőzésen, és bár mostanság rájár a rúd - három öngól fűződik a nevéhez ezen az őszön -, a drukkerek megbocsátottak a védőnek: vastapssal köszöntötték az ünnepeltet.

Egyperces gyászszünet vezette be a találkozót: a Ferencváros a hajnalban autóbalesetben elhunyt színművészre, Bubik Istvánra emlékezett, aki köztudottan a zöld-fehérek nagy szurkolója volt. Kár, hogy egy magáról megfeledkező kispesti drukker nem bírta kivárni a rövidke néma megemlékezést, és obszcén bekiabálással zavarta meg a tiszteletadást.

A játékvezető értékelése

Játékvezető: Dubraviczky Attila (9). Sok élvonalbeli bírónak egyelőre csak álom az, hogy az Üllői úton bíráskodjon. Nos, Dubraviczky Attilának ez már többször megadatott, s ezúttal a bíró remek felfogásban, partjelzőivel nagyszerű összhangban sípolt.
Asszisztensek: Nagy I A., Mészáros I.


Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik