Kiabálás az újpesti öltözőben

A mérkőzésről tudósított: CSÁSZÁR-NAGY MÁRK, KUN ZOLTÁNA mérkőzésről tudósított: CSÁSZÁR-NAGY MÁRK, KUN ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2004.11.10. 22:15
Címkék
Alaposan meghökkent az egyszeri metrózó, amint kilépve az Újpest Városkapu állomás megállójából, annyi rendőrrel találta magát szemközt, mintha a Teve utcába tévedt volna.


Pedig csak egy szimpla focimeccsre készültek a Megyeri úton, ám mivel az Újpest- és a Honvéd-szurkolók egymást látva jobban felizgulnak, mintha Michelle Wild feküdne melléjük, jogos volt a nagy készültség. Az igen marcona rendőrök jelenléte persze csírájában elfojtott mindenféle harci szellemet, így mindegyik focifanatikus különösebb felhajtás nélkül vonult szektorába.

Kulturált rendőrök, segítőkész biztonsági emberek, jópofa szurkolók - hát igazán kellemes este elé néztünk.
Eleinte úgy tűnt, a játékosok is beszállnak az össznépi szórakoztatásba, jó iramban kezdődött a találkozó. Illett is mindkét félnek csipkednie magát: az Újpest elrontotta az utóbbi két meccsét, így a nagy rivális Ferencváros jócskán ellépett, a Honvéd pedig igen szívesen látott vendég, mert idegenben eddig még nem szerzett pontot. Ráadásul a kispestieknek amúgy sem megy Újpesten: utóbbi két fellépésükön négy-négy gólt kaptak, ám ezek az amúgy arcpirító vereségek még mindig kedélyes délutáni partiknak tűntek a három évvel ezelőtti 2-7-hez képest… És ami még mindig a Kispest ellen szól: a meccset az a Bede Ferenc dirigálta, aki az emlékezetes kődobálós Újpest-Dunaferr találkozó lefújása óta hét mérkőzést vezetett a liláknak, akik valamennyit meg is nyerték.

Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Kattintson a képre, tekintse meg galériánkat! (Fotó: Meggyesi Bálint)
Szűk félóra elteltével most is közelebb kerültek a tervhez, hiszen egy nagyon szép támadás végén Feczesin Róbert talált a kapuba. Igaz, a gólhoz kellett Bükszegi Zoltán jó lövése is, akit három perccel korábban merő véletlenségből saját szurkolói dobtak meg egy petárdával - biztos kevés volt a célzóvíz… Ekkor még zúgott odaátról a kárörvendő "Szép volt fiúk!", ám a gól kissé elhallgattatta a vendégdrukkereket.
Pedig az egyértelmű hazai fölény ellenére Bognár György csapata sem játszott rosszul, kontráik egyenesen életveszélyesek voltak - azaz lehetettek volna, ha a játékosok az utolsó pillanatban nem választanak gyermeteg megoldásokat. Mert a nyilvánvalóan lesen lévő társhoz passzolni, vagy az ötösön a labdát "eltörni", szerintünk nem tartozik a kimagasló technikai trükkök közé…
Bezzeg Szili Attila káprázatos megmozdulása után talán még az újpesti szurkolók is csettintettek, hiszen a Honvéd középpályása félfordulatból nagyszerűen lőtte el a labdát - a kapu mellé. Ez a helyzet még kimaradt, de mivel a második félidőben a kispestiek egészen bátran és jól futballoztak, Genito okos passza után a nem sokkal korábban még nagy helyzetben hibázó Csobánki Ádám egyenlített…
A hazai együttes nem tudta megismételni a mérkőzés elején nyújtott harcos játékát, és a Honvéd ellenfele fölé kerekedett, majd nagy hajtás közepette a reklamáló Kovács Kálmánt elküldte a kispadról Bede Ferenc játékvezető. A pályaedző olyannyira elfogadta az ítéletet, hogy amikor a bíró elindult felé, ő már meg is célozta az öltözőfolyosót… Egy Kovács kiment, egy másik Kovács viszont bejött, hiszen Mészöly Géza a Kínából hazatért Kovács Zoltánnak is lehetőséget adott az utolsó félórában. Azonban az újpestiek szeretett "Kokója" sem tudta felpezsdíteni az igen enerváltnak tűnő támadójátékot. Az utóbbi fordulókban megtorpanni látszó, mondhatni botladozó Újpest most hasra esett: kikapott…
Ugyanakkor a Honvédot csak dícsérni lehet, mert meglepően ügyes futballjával győzött, így ha csak valami nagy blama nem történik, igen kényelmes pozícióból várhatja majd a tavaszi folytatást. Kell enél több egy újonctól? ---- 14. perc: Farkas Balázs becsúszva szerelte Budovinszkyt a vendégcsapat térfélének közepén, a labda pontosan a védők közül nagyszerűen kilépő Feczesin elé pattant, aki így egyedül indulhatott a Honvéd kapuja felé, de a támadó 14 méteres lövését követően a kispestiek kapusa bravúrral, szögletre ütötte a labdát.
22. perc: Simek jobb oldalról elvégzett szögletrúgása után a labdát Bükszegi csúsztatta meg a rövid oldalról, hat méterről, de az veszélyes szögben végül elsuhant a kapu előtt.
25. perc: Simek ívelt keresztbe jobbról Polonkainak, aki a tizenhatos belül átvette a labdát, majd sarokkal az érkező Bükszegi elé játszott, a támadó 14 méterről a balösszekötő helyéről lőtt - ekkor Erdélyi ezúttal még bravúrral védett, ám a kipattanót Feczesin hat méterről jobbal, a kapu közepébe belsőzte.
1-0
27. perc: Budovinszky végzett el szabadrúgást az Újpest kapujától 23 méterre: a kispesti védő jobb külsővel pár centivel a bal felső sarok mellé bombázta a labdát.
42. perc: A kispesti kontratámadás végén Herczeg futott el a bal oldalon, Juhárral a nyakán betört a tizenhatoson belülre, majd nagy nehezen középre passzolt az üresen álló Drobnjakhoz. A támadó tíz méterről lőtt, de rosszul találta el a labdát, az ráadásul megpattant a becsúszó Erős lábán, de Vlaszák bravúrral hárított.
63. perc: Genito futott el a jobb oldalon, majd hajszálpontosan a középen érkező Szilihez ívelt, aki kapásból, elvetődve, félfordulattal, jobbal, centikkel a bal kapufa mellé lőtte a labdát.
67. perc: Simek tört be a tizenhatoson belülre, majd visszavette a labdát, és az érkező Farkas Balázs elé passzolt, aki 18 méterről egy fél méterre a jobb kapufa mellé lőtt.
68. perc: Szili fejelte a labdát Csobánki elé, aki nyolc méterről becsúszva lőtt, de Vlaszák bravúrral szögletre mentett. Genito végezte el a szögletrúgást, először a védők menteni tudtak, de a légiós másodszorra félmagasan adott középre, és Csobánki ezúttal nem hibázott, öt méterről a kapu közepébe belsőzött.
1-1
91. perc: A hatalmas újpesti nyomásból ismét egy vendég kontratámadás bontakozott ki: Herczeg futott el a bal oldalon, majd a középen üresen érkező Szili elé passzolt, és ő 11 méterről jobbal a jobb alsó sarokba passzolta a labdát.
1-2 ---- Mészöly Géza, az Újpest vezetőedzője: "Nagyon fájó ez a vereség. A szünetben kiabáltam az öltözőben, és pattogósabb játékot kértem. Sajnos, ez sem használt… Az utolsó pillanatban a mi szabadrúgásunk után szerezte meg a győzelmet a Honvéd."

Bognár György, a Honvéd vezetőedzője: "Az biztos, hogy nem a papírforma érvényesült. Győzelmünk mégis megérdemelt, mert a második félidőben jól játszottunk, és sok helyzetet kidolgoztunk."

Fény és árnyék

Mindkét tábor káprázatos pirotechnikai bemutatóval készült a mérkőzésre, és bár legutóbb elmarasztaltuk az újpestieket, mert rasszizmus ellenes plakátokat égettek, most egy szavunk sem lehet rájuk, mert a kispesti Genito labdaérintéseinél egyszer sem hangzott el semmilyen csúnya megnyilvánulás. Így is lehet, fiúk!

Kicsit furcsa volt azonban, amikor az Újpesten szokásos Himnusz dallama alatt néhány lila és piros-fekete drukker a vigyázzállás helyett inkább egymás anyukáját szídta - szerencsére a többiek azért lecsillapították a hangoskodókat, és a "balsorstól" már igen kulturált mederben folyt a Himnusz hallgatása.

Játékvezető: Bede Ferenc (8). A játékvezetői hármas végig kezében tartotta a mérkőzést, bár azt hozzá kell tennünk, hogy néhány les megítélésekor nem álltak a helyzet magaslatán.
Asszisztensek: Vámos T., Vígh T. ---- Véget ért Újpesten a "Sallói-ügy", hiszen a lila-fehérek ügyvezető igazgatója, Sallói István a Bp. Honvéd elleni mérkőzést követően lemondott a pozíciójáról. A klubvezető helyzete a múlt héten vált bizonytalanná, amikor Lukács Ferenc, a klub egyik tulajdonosa jelezte, szívesen leváltaná. Ezt követően azonban Muszbek Mihály, az Újpest másik gazdája úgy nyilatkozott, hogy ő bizony bízik Sallói Istvánban, és szeretné, ha tovább dolgozna Újpesten.
Nos, a bizonytalan helyzetnek maga az érdekelt vetett véget.
"Az én helyem bizalmi pozíció, csak akkor lehet tökéletesen végrehajtani a feladatot, ha mindenki támogat - mondta a távozó igazgató. - Ebben a helyzetben nem lehet tovább dolgozni, ezért úgy döntöttem, felmondok. Az Újpest gazdasági és szakmai egyensúlya még nem tökéletes, és csak teljes összefogással lehet rendet teremteni az egyesületnél. Én semmiképpen nem szeretném megosztani a tulajdonosokat, ezért döntöttem a távozás mellett."

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik