Keserűségből született siker

A mérkőzésről tudósított: PIETSCH TIBORA mérkőzésről tudósított: PIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2004.10.02. 22:05
Címkék
"Kérem szépen, ne írjon rosszat rólunk" - fordult kedvesen a tudósítóhoz Nagy Ferenc, zalai klubelnök félórával a kezdés előtt.

"Nem mondhatnám, hogy hurráhangulat uralkodik manapság az öltözőben… mentálisan magunk alatt vagyunk" - olvasta aztán az ember a meccs apropóján megjelent Katlan című magazinban Józsi György egerszegi középpályás szavait. "Régi motoros vagyok, megszoktam már, hogy csúsznak a fizetések" - nyilatkozta szintúgy az alkalmi kiadványban Csóka Zsolt, a rutinos hátvéd.
Hogy akkor most mi van? Nos - higgye el, elnök úr - legjobb szándékkal írjuk le: ezekben a napokban még a zavar az úr Zalában. Mintha a "Ki mit tud?" mai kiadását szerkesztenék Egerszegen, az emberek egymást kérdezgetik, hogy te mit hallottál, mert én ezt, meg azt… A mozaikdarabkákból azért lassan összeáll a kép: azt senki sem titkolja, hogy a futball-rt. adóssága majd' félmilliárd forintra rúg, s ebből következik, hogy a baj sem kicsi. Hírlik, a Nagy Ferenc vezette ügyvezetőség - többek között - azért mondott le két hete, hogy felhívja a közvélemény figyelmét, manapság korántsem olyan szép és jó minden, mint amilyen 2002-ben volt, amikor bajnok lett a ZTE. A helyzet egyébként úgy is lefesthető: ha a futballcégen segíteni tudó illetékesek nem fognak össze, hamarosan márványba vésethetik: Zalaegerszegi Football Club, élt 84 évet…

Darko Ljubojeviccsel (jobbra) szombat este nem bírt Finta Zoltán sem, a zalaegerszegiek légiósa kétszer is betalált az újonc Kaposvár hálójába (Fotó: Unger Tamás)
Darko Ljubojeviccsel (jobbra) szombat este nem bírt Finta Zoltán sem, a zalaegerszegiek légiósa kétszer is betalált az újonc Kaposvár hálójába (Fotó: Unger Tamás)
Darko Ljubojeviccsel (jobbra) szombat este nem bírt Finta Zoltán sem, a zalaegerszegiek légiósa kétszer is betalált az újonc Kaposvár hálójába (Fotó: Unger Tamás)
Halkan tesszük hozzá, mivel az információ szupertitkos, mint James Bond hajdani küldetései: a felek talán egy lépéssel közelebb kerültek a mindenki számára elfogadható megoldáshoz, hiszen a szombat délelőttöt sem Nagy Ferenc, sem Gyimesi Endre polgármester nem a családdal töltötte, hanem egymással… Igaz, hogy kettejük megbeszélésén mi hangzott el, azt talán még az Al-Kaida sem tudná kiszedni az érintettekből. Ami viszont biztos: csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartanak Egerszegen.
Ezen a ponton viszont Gellei Imrét kell feltétlenül idéznünk. "Semmiképp sem szabad olyan helyzetet teremteni magunknak, hogy a pillanatnyi gödröt tovább mélyítsük" - jegyezte meg a ZTE mestere az első sípszó előtt. Ami azt illeti, a szezon kezdetén - Bessenyei Péter módjára repülőrajtot vevő - kék-fehérek valóban megtorpantak az elmúlt hetekben. Előbb az Ajka búcsúztatta el őket a Magyar Kupa további küzdelmeitől, majd az MTK otthonában veszítették el bajnoki veretlenségüket. E helyütt viszont kalapot kell emelnünk Kocsárdi Gergelyék előtt. Mintha mostanság a kelleténél is többet szenvedő drukkerek kárpótlási jegyet váltottak volna a pénztárban, a hazai játékosok 45 perc leforgása alatt szinte mindent jóvá tettek. Darko Ljubojevics duplájával, illetve Józsi György bombagóljával, no meg a honi szinten kiváló produkcióval gyakorlatilag az első félidőben eldöntötték a három pont sorsát. Nem meglepő, hogy a showműsorok többségével ellentétben a zalaegerszegi publikumnak nem kellett felmutatni a vastaps feliratú táblát, amikor a szünetre "legördült a függöny"…
Meglehet, a megérdemelt pihenő után visszatérő csapatokat egy színpompás pirotechnikai bemutatóval köszöntő szurkolók gyakoroltak rájuk nagy hatást, a házigazdák mindenesetre a második felvonás elején is hamar tűzbe jöttek: Sebők József az 51. percben négyre emelte (tényleg emelte) a zalai gólok számát. Ha nagyon akarnánk e helyütt - mint fradista a Millwall-drukkerbe - beledöfhetnénk a kést a Kaposvárba, de alighanem felesleges lenne elmarasztalóan szólni a vendégegyüttesről. Egyrészt, mert Prukner László vezetőedző úgyis megteszi ezt helyettünk, másrészt, mert azért az eddigi nyolc fordulóban nem sok olyan szimpatikus alakulathoz volt szerencsénk, mint a somogyi gárda. Hiába ironizált valaki, hogy ez a Rákóczi "túró", mindenki megállapíthatta, futballistái elveszett labdát és mérkőzést nem ismerve tudnak küzdeni.
Persze, ez nem volt elég ahhoz, hogy a kiválóan teljesítő ZTE-t akárcsak megszorítsák a zöld-fehérek, akik így abban a tudatban vághattak neki a hazaútnak, hogy 11. próbálkozásra sem sikerült legyőzniük a végül 5-0-ra diadalmaskodó Egerszeget.
A fentieket egy mondatban összefoglalva: amíg a kaposváriak keresztet vethettek a zalaiakkal szembeni nyeretlenségi sorozatok megtörésére, addig a ZTE-ért lehet imádkozni…

Szavazás

Minek köszönheti a Debrecen bajnoki címét?

---- 8. perc: Józsi középen nagyszerűen ugratta ki a jobbösszekötő helyén megiramodó Waltnert. A csatár hét méterről lőtt, de Balajcza zárta a szöget, és lábbal tisztázott.
9. perc: Kocsárdi a jobb oldalról jól adott középre, Waltner egyből, jobbal kiugratta Ljubojevicset, a középpályás pedig ballal, nyolc méterről a jobb alsó sarokba küldte a labdát.
1-0
18. perc: Ljubojevics ezúttal is jól iramodott meg, most a bal oldalon. A védők mögé került, passza után a labdát Józsi rúgta kapura. A kipattanó labdát Kaj 18 méterről ismét rálőtte, de az a bal alsó sarok mellett hagyta el a pályát.
20. perc: Kocsárdi a jobb oldalról jól adott középre, Józsi pedig 23 méterről, jobbal a bal sarokba lőtte a labdát.
2-0
28. perc: Látványos támadás futott a pályán. Sebők József jól adta a labdát Waltnernak, a csatár sarokkal ugratta ki Ljubojevicset, aki 14 méterről, bal lábbal a bal alsó sarokba lőtte a labdát.
3-0
51. perc: Ritka jelenet játszódott le a ZTE-stadionban - a kapus adott gólpasszt. Varga kirúgása után a labda átszállt a túlsó 16-osra, Zahoreczék ki tudja, mire vártak, Sebők József pedig élt a lehetőséggel, és 15 méterről, jobbal a kifutó kapus fölött a léc alá emelte a labdát.
4-0
78. perc: Tóth Balázs ugratta ki a középen kilépő Jovánczait, Varga azonban nagyszerű ütemben jött ki a kapujából, és hárított a csatár 12 méterről leadott lövését követően.
72. perc: Waltner a vendégek térfelének közepén labdát szerzett Mezőtől. Kiugratta Koplárovicsot a bal oldalon, a cserejátékos a kivetődő kapus fölött átívelte a labdát, de Zahorecz a gólvonal előtt felszabadított.
86. perc: Oláh a jobbösszekötő helyén kicselezte Csókát, majd 14 méterről jobbal lőtt, Varga biztosan védett.
87. perc: Szamosi indította a bal oldalon robogó Gyánót. A csatár jobbal okosan elgurította a labdát a kiinduló kapus mellett, amely a bal alsó sarokban kötött ki.
5-0 ---- Gellei Imre, a Zalaegerszegi TE vezetőedzője: - Minden keserűségünk benne volt ebben a mérkőzésben. A csapat most is bebizonyította, hogy összefogással sok mindent el lehet érni…

Prukner László, a NABI-Kaposvár vezetőedzője: - Egyértelműen a jobbik csapat nyert. A héten történt egy-két olyan dolog, amely akaratlanul is zavart okozott a fejekben, és ez meg is látszott a mérkőzésen…

Gólszerző: Ljubojevics (1-0) a 9., Józsi (2-0) a 20., Ljubojevics (3-0) a 28., Sebők J. (4-0) az 51., Gyánó (5-0) a 87. percben. Sárga lap: Sebők J. (reklamálásért) a 18., Janjics (Máté buktatásáért) az 52., Jovánczai (sípszó után elrúgta a labdát) a 69. percben. Szögletarány: 1:3 (1:1)

Játékvezető: Világi Balázs (8). A bíró a meccs nagy részében jól látta el feladatát. Apróbb tévedése volt mindkét oldalon, a lesek megítélésénél néhányszor a nézők vitatták a ténykedését. A 47. percben Sebők Vilmos és Oláh Lóránt csatája a 16-oson belül a kaposváriak szerint büntetőt ért volna, a sajtóhelyről azonban nem lehetett tisztán látni az esetet.
Asszisztensek: Balog J., Nyekita ---- +++ Svédországban hallottak már olyan sportolóról, aki nyáron futballozik, télen pedig jégkorongozik. Nos, könnyen megeshet, hogy hamarosan Sebők Vilmosék is korcsolyát húzhatnak a fagyos hónapok idején, hiszen úgy tudjuk, előrehaladott állapotban vannak azok a tárgyalások, amelyek az egerszegi stadion közelében felépítendő jégcsarnok sorsáról hivatottak dönteni.

--- Az első félidő közepén kisebb csetepaté alakult ki a két csapat játékosai között. Bizony, egy-két jelenetet az utcai harcosok is megirigyelhettek volna. A kedélyeket azért sikerült lassan lecsillapítani, nem utolsó sorban annak köszönhetően, hogy a két kispadon Gellei Imre, valamint Prukner László személyében egy-egy tanárember ült…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik