Csapatmunka – a siker kulcsa

A mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓA mérkőzésről tudósított: LIPCSEI ÁRPÁD, PAJOR-GYULAI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2003.10.19. 21:48
Címkék
Ilyen kispadja is régen volt az MTK-nak& Helyet foglalt rajta a brazil Welton Silva, Molnár Zoltán, és ami a legnagyobb meglepetés: a csapatkapitány Illés Béla is kiszorult a kezdőcsapatból.
Persze, nem az eddigi kulcsemberek leértékeléséről van szó. Egervári Sándor úgy látta, a Dinamo Zagreb elleni szerdai kupameccs után az említetteket pihentetnie kell, és célszerűbb friss játékosokat csatasorba állítania. Számításait kismértékben húsz perccel a kezdés előtt áthúzta Pusztai Olivér sérülése, aki melegítés közben annyira fájlalta a hátát, hogy képtelen volt futni, ezért került a kezdők közé az utolsó pillanatokban az eddig főszerephez még nemigen jutó Zabos Attila.
A másik oldalon nem okozott meglepetést a Debrecen összeállítása, a sérült Bajzát Péteren és a három sárga lapja miatt a lelátóra kényszerűlő Éger Lászlón kívül mindenki Szentes Lázár vezetőedző rendelkezésére állt ezen az – akár rangadónak is titulálható – összecsapáson. A vendégek az utóbbi időben kitűnő formába lendültek és ezen a mérkőzésen nem kisebb volt számukra a tét, mint hogy győzelem esetén a tabella élére szökkenhetnek. Kérdés volt azonban, hogy a csapat az idegenben már-már hagyományosnak számító módon rosszabbik arcát mutatja, vagy képes lesz-e a nagy rivális ellen átlépni a saját árnyékát.
Nos, lehet, hogy a nagy nevek egy része hiányzott az MTK-ból, ám a házigazda szervezettségén ez jottányit sem érződött. Játékosai fegyelmezetten zárták le a területet a gyors debreceniek előtt, akik képtelenek voltak kibontakozni. A vendégek próbálkozásai már a felezővonal környékén összeomlottak, és csak a félidő derekán jutottak el Végh Zoltán kapujáig, de akkor is csak két veszélytelen szögletre futotta az erejükből. Ekkor az MTK már vezetett, a találkozó első helyzetéből sikerült gólt elérnie, és bár Halmai Gábor sérülése, illetve kiválása miatt át kellett szervezni a csapatot, összességében fél órán keresztül határozottan tartotta kézben a küzdelmes, de nem túl színvonalas meccs irányítását. Ezt követően aktívabbá vált a Debrecen, de csak a mezőnyfölényt tudta kiegyenlíteni. Ami pedig azzal járt, hogy a húsz mezőnyjátékos derekasan gyűrközött egymással a pálya középső harmadában, a két kapus pedig némi érdeklődéssel távolról szemlélte őket.
Az igazsághoz tartozik, hogy az iram ettől még meghaladta a magyar átlagot, és ennek köszönhetően a kevés helyzet ellenére sem volt unalmas a találkozó. Sőt tegyük hozzá, hogy a játékosok a keménységtől, olykor a durvaságtól sem riadtak vissza, tehát a mérkőzés lekötötte a szurkolók figyelmét. Éppen e durvaságnak köszönhetően került létszámban is hátrányba a Loki, amely ennek ellenére ambiciózusan kezdte és folytatta a játékot a szünetet követően. Jót tett a Debrecennek az átszervezés, Szentes Lázár csapata bal oldalát vitte le, és a beállt Madar Csabával, valamint Selymes Tiborral erősebbé váltak a vendégek. Mégis mindez mit sem ért, ugyanis a szórványosabban támadó MTK a szögletet követően növelte előnyét, és ezzel a debreceniek roppant messze kerültek az áhított ponttól. A gól ráadásul éppen akkor esett, amikor Szentes Lázár kockáztatni készült, és már az oldal mellett állt a becserélésére váró Marius Sumudica, aki a védőt, Nikolov Balázst váltotta fel.
A házigazdák egyébként igen taktikusan futballoztak. Nem villogtak, mindenki a legegyszerűbb megoldásra törekedett, alighanem erre a teljesítményre illik tökéletesen a pontos, fegyelmezett csapatmunka kifejezés. Az első fél órától hiába kezdeményezett többet a Debrecen, a házigazda nem sok gólszerzési lehetőséget engedett neki, és a vezetés birtokában sem vállalt fel túlzott kockázatot. Ezzel az érettebb játékkal megérdemelten nyert a tehetségét fel-felvillantó, agresszív, de ezúttal eredménytelen DVSC ellen.

Percről percre

7. perc: Dombi rúgta a labdát a jobb oldalról az MTK tizenhatosán belülre, Sándor Tamás futtából, középről, 14 méterről csúsztatott, a labda mintegy másfél méterrel pattogott el a jobb kapufa mellett.
10. perc: Halmosi veszítette el a labdát, Halmai hezitálás nélkül a jobb szélen meglóduló Czvitkovics elé játszott, a középpályás az alapvonalról centerezett, Torghelle öt méterről bólintott, s habár Tomic hatalmas vetődés végén még bele tudott kapni a labdába, az a jobb alsó sarokba pattant.
1–0
15. perc: Halmosi bal oldali bedobását követően Böőr Zavadszkyval az oldalán kapura fordult, a balösszekötő helyéről, 19 méterről lőtt, a labda a középen álló Végh kezében pihent meg.
18. perc: Halmosi rúgott össze Zabossal a vendégek tizenhatosán belül, a labda az MTK védője előtt maradt, aki akár egyből kapura is lőhette volna a labdát, ám a jobb oldalról inkább visszajátszott a középen várakozó Torghelle elé, a gólszerző az átvételt követően jobbal 11 méterről lőtt, ám a labda lepattant a kilépő Szekeresről.
24. perc: Szatmári a jobb oldalról rúghatott szögletet, a labda egy pattanást követően az előrehúzódó Flavio Pim elé került, a debreceniek bekkje a kapunak háttal állva, jobbal, estében hátrahúzta a labdát, ami jó méterrel szállt el a jobb felső sarok fölött.
33. perc: Böőr játszott Sándor Tamáshoz, a debreceni fedezet tett néhány lépést, majd 24 méterről, jobbal a jobb alsó sarok felé nyesett, Végh gond nélkül kapta ölbe a labdát.
44. perc: Halmosi és Kiss Zoltán összjátéka végén előbbi lőhetett volna kapura 15 méterről a balösszekötő helyéről, ám Komlósi az utolsó pillanatban még Végh felé tudta pöckölni a labdát, aki a mezőnybe rúgta azt.

Komlósi Ádám elôbb lekönyökölte Sándor Tamást, majd a Loki játékosa törlesztett… (Fotó: Németh Ferenc)
Komlósi Ádám elôbb lekönyökölte Sándor Tamást, majd a Loki játékosa törlesztett… (Fotó: Németh Ferenc)
Komlósi Ádám elôbb lekönyökölte Sándor Tamást, majd a Loki játékosa törlesztett… (Fotó: Németh Ferenc)
51. perc: Komlósi és Sándor küzdött a labdáért az MTK térfelén. A közelharc végén az MTK védője "lekönyökölte” a debreceni középpályást, aki már a földön fekve szándékosan beletalpalt Komlósi térdébe, Hanacsek pedig kiállította a vendégek irányítóját.
54. perc: Selymes rúgta középre a labdát szabadrúgásból, a jobb oldalvonal mellől, a berobbanó debreceniek közül Flavio Pim csúsztatott hét méterről, ám Végh briliáns reflexmozdulattal a gólvonalról ütötte ki a kapu jobb oldala felé suhanó labdát.
58. perc: Czvitkovics emelt a védővonalból kilépő Torghelle elé, a támadó a balösszekötő helyéről, 16 méterről, ballal lőtt, a pattogós lövést követően Tomic balra vetődre kaparintotta meg a labdát.
66. perc: Czvitkovics rúghatta az MTK első szögletét a bal oldalról, a labda átszállt a 16-os jobb oldalára. Az egyedül hagyott Molnár Zoltán pedig kiszorított helyzetből tíz méterről, jobbal, kapásból lőtt a léc alá.
2–0
74. perc: Füzi, Zavadszky, Torghelle kombináció végén utóbbi játékos gurított a jobbján futó Czvitkovics elé, aki középen kapura törhetett volna, ám Selymes beérte, és saját kapuja felé rúgta a labdát, amit Tomic óriási bravúrral ütött oldalra a bal felső sarok elől…
80. perc: Czvitkovics szöktette a jobb oldalon a nagyszerű ütemben meglóduló Torghellét, a támadó berobogott a vendégek 16-osán belülre, majd keresztbe gurított az egyedül érkező Rednic felé, ám a passz lassúra sikeredett, így Kiss a kapu torkából szögletre mentett.

Mestermérleg

Egervári Sándor
, az MTK vezetőedzője:
"Igazi presztízsmérkőzés volt, amelyen motiváltan futballoztak játékosaim. A teljesítmény és a helyzetek alapján megérdemelten nyertük meg a kemény, küzdelmes találkozót."

Szentes Lázár, a Debrecen vezetőedzője:
"Azt kell mondanom, önmagunkhoz képest ezúttal gyengén futballoztunk, hiszen tudunk mi ennél jobban is játszani. A pályán ideges futkározást mutattunk be."

Fény és árnyék

Debrecenben most különösen nagy az érdeklődés a csapat iránt. A Hungária körútra ugyan csak háromszázan utaztak el a városból, a PAOK Szaloniki elleni UEFA-kupa-mérkőzés visszavágójára viszont kétszer is megtelhetne a Loki stadionja. A klub vezetői ezért most keresik a lehetőséget, hogy egy négyezres mobil lelátóval hogyan növelhetnék a befogadóképességet.

Nagy ostobaságot követett el Sándor Tamás, ami – a klasszikus mondással élve – egy ilyen rutinos labdarúgó esetében több mint bűn: hiba. Azzal, hogy elvesztette a fejét, feleslegesen durváskodott, és ezzel kiállíttatta magát, nagyon megnehezítette társai dolgát, akik óriási akarással küzdöttek az egyenlítő gólért, csak éppen az ellenfélnél eggyel kevesebben, ami a kiélezett küzdelemben cseppet sem volt közömbös.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik