Továbbra is az újonc az éllovas

HORVÁTH LÁSZLÓ, VARGA T. RÓBERTHORVÁTH LÁSZLÓ, VARGA T. RÓBERT
Vágólapra másolva!
2003.08.24. 23:40
Címkék
Az a különös helyzet állt elő a bajnokság 4. fordulójának zárómeccse előtt, hogy a pécsiek számára az Újpesten át vezet az út a tabella élére. A helyzet különös volt, hiszen éppenséggel a fővárosiak utaztak a Mecsekaljára  hasonló céllal.
A Mezey György vezette lila-fehérek a vasárnapi összecsapást megelőzően hat ponttal a negyedik helyen álltak, s esetleges győzelmükkel éllovassá léphettek elő, míg a Nagy Tamás dirigálta gárdának az iksz is elég lett (volna) a legelőkelőbb pozícióhoz.
Mindezek miatt a PMFC–Újpest találkozóra most tényleg illett a rangadó jelző, és ennek megfelelően vasárnap délután ezrek tódultak a stadion felé. Legutóbb talán a nyáron rendezett Pécsi Országos Színházi Fesztivál idején mozdult meg a város hasonlóképp.
Noha az újmecsekaljai előadás nyitó jelenetei miatt a publikumtól nehéz lett volna elvárni a vastapsot, a vendégegyleten legalább is érződött az elszántság. Kovács Zoltán, a lila-fehérek legeredményesebb játékosa jócskán a kezdés előtt bőszen melegített az öltözőfolyosón, ott ígéretet tett arra, legyőzik a vendéglátókat. "Igazán komoly meccsük még nem volt Pest Krisztiánéknak, hiszen a tartalékos MTK-t meg a Békéscsabát verték, ám mi nem adjuk ilyen könnyen a pontokat” – mondta Kovács, aki önbizalomtól telt nyilatkozatával is azt jelezte, főszereplője lehet a pécsi mérkőzésnek is.
Az első negyed óra végén ki másra, mint Kovácsra szegeződött valamenynyi tekintet. Apró szépséghiba: nem azért került reflektorfénybe a válogatott támadó, mert a fellegekbe emelkedett egy gól miatti boldogságában, hanem mert brutálisan Németh Gábor kapusba szállt egy eltékozolt lehetősége után. A vendégegyüttes egyébként nem ekkor került először közel a hazaiak kapujához: néhány perccel korábban Szélesi Zoltán az üres kapu szájából is képtelen volt gólt szerezni.
A félidő derekán aztán már nem Szélesi mentette meg a Pécset, hanem a gondviselés, na meg a léc, amin jókorát csattant a labda Farkas Balázs lövése után.
S ahogy az ilyenkor jobb meccseken lenni szokott (márpedig az első 45 perc valóban élvezetesre sikeredett), az addig csak mellékszerepre kárhoztatott Horváth Gyulának az első lehetőségből sikerült Vlaszák Géza kapujába találnia; tegyük hozzá, a kapus hathatós segítségével…
A helyzeteket kidolgozó, azokat azonban rendre kihagyó Újpestnél Mezey György a szünetben kettős cserére szánta el magát, amivel nagy kockázatot vállalt. Hogy mi volt ebben a rizikó? Nos, ez szinte azonnal kiderült, amint kifutottak a napszítta gyepre a csapatok: Rósa Henrik teljesen ártalmatlan szituációban a combja hátsó részéhez kapott, s már csak annyi ereje maradt, hogy az oldalvonalon túlra bicegjen. Jöhetett Tokody Tibor, aki a csatársorba lépett előre, a bal oldali középpályás szerepét pedig Bükszegi Zoltán vette át.
A kényszerű újpesti csere a hazaiakat zavarta meg jobban, legalábbis erre lehetett következtetni abból, hogy a pécsiek egyre fegyelmezetlenebbül védekeztek, s mindinkább a (kontra)támadásokat erőltették – nem mintha a Pécs-drukkerek hajtották volna előre csapatukat, a 7500 szurkoló hangját szinte nem lehetett hallani a meccs során –, másrészt meg Szanyó Károly szerencsés góljából. Később az jelentett izgalmat, hogy az utolsó perceket is végignézhetik-e a szurkolók, mert hirtelenjében igencsak sötétedni kezdett (a világítótestek felszerelését szeptember 1-jére ígérték, ám vasárnapig ennek érdekében az égvilágon semmit sem tettek az illetékesek)…
A folytatásban a Pécs rendezte sorait, az Újpest meg igyekezett bedarálni riválisát. Ahogy alkonyult, a játék is egyre inkább "szürkült”. Ám ez a pécsi szimpatizánsokat mit sem zavarta, a bátrabbak egy-két perccel a rendes játékidő vége előtt rákezdtek a "Szép volt, fiúk!”-ra, s bár a lefújás előtti utolsó pillanatban még akadt egy lila-fehér helyzet, maradt az 1–1-es végeredmény, s így "egy nap szünet után” megint a tabella élén áll az újonc.
A sikersztori tehát folytatódik, kérdés, milyen hosszúra nyúlik még?

Percről percre

4. perc: Simek jobb oldali szabadrúgását követően Szélesi négy méterről, jobb combbal az üres kapu fölé perdítette a labdát.
15. perc: Simek jobb oldali lapos beadása után nagy tömörülés támadt a pécsi kapu előtt, aminek végén Németh Gábor előre vetődve védett. Kovács Zoltán a labdáért vívott harcban megrúgta a már földön fekvő kapust, emiatt a pécsiek játékosát – a nyakát fogta fájdalmasan – egy percig ápolták.
19. perc: Ismét Simek volt a főszereplő, akinek 25 méteres, lapos, jobbal meglőtt szabadrúgását követően mindenki elengedte a labdát, így az a jobb kapufa tövénél suhant el.
22. perc: Urbán 24 méteres szabadrúgása után a felső sarok felé tartott a labda, Németh Gábor azonban szögletre tenyerelte azt.
28. perc: Bükszegi gurított vissza Farkas Balázs elé, aki 18 méterről, jobbal kapura csavart. A labda a lécről Kovács Zoltán elé pattant, a csatár az ötösről próbálkozott, de Németh Gábor védett.
30. perc: Berdó váratlanul, 25 méterről lövésre szánta el magát. A labdát a vetődő Vlaszák rosszul öklözte ki, éppen Horváth Gyula elé, aki három méterről, ballal a jobb alsó sarokba lőtte a labdát.
1–0
34. perc: Kovács Zoltán fejese után Bükszegi nyolc méterről, fél fordulattal, ballal, laposan a bal kapufa mellé lőtte a labdát.
50. perc: Horváth Gyula indításával Berdó elfutott, a jobb szélről pontosan adott be, Márton az ötösről nagy
Berdó Balázs (balról) kemény csatákat vívott az újpesti csatárral, Bükszegi Zoltánnal fotó: (Unger Tamás)
Berdó Balázs (balról) kemény csatákat vívott az újpesti csatárral, Bükszegi Zoltánnal fotó: (Unger Tamás)
Berdó Balázs (balról) kemény csatákat vívott az újpesti csatárral, Bükszegi Zoltánnal fotó: (Unger Tamás)
helyzetben a kapu fölé fejelte a labdát.
54. perc: Pest kiugratta Horváth Gyulát, aki elől azonban Vlaszák kivetődve, az ötösön felszedte a labdát.
62. perc: Az előreívelt labdát Kovács Zoltán balról belőtte a pécsi tizenhatoson belülre – meglehet, kapura akarta küldeni azt –, s az egyedül maradt Szanyó jobb belsővel, nyolc méterről az elvetődő Németh Gábor lábai között laposan a kapu közepébe passzolt.
1–1
76. perc: Horváth Sándor tíz méterről fejelt, Vlaszák elcsípte a bal felső sarok előtt a labdát.
86. perc: Tűzijáték zajlott a pécsi ötösön belül, Simeken kívül többen próbálták meg az újpestiek részéről megszerezni a győztes gólt. Ide-oda pattogott a labda, míg végül felszabadítottak a hazai védők.

Mestermérleg

Nagy Tamás a Pécsi MFC vezetőedzője:
"Nagyon jól szervezett, jól felkészített Újpestet fogadtunk. Két ellentétes félidőt láthattak a nézők. Az elsőben akadtak komolyabb helyzeteink, a másodikban viszont a kényszerű cserék miatt át kellett szerveznem a csapatot, ezért mondom azt, hogy reális eredmény született."

Mezey György az Újpest FC szakmai igazgatója:
"A nézők vastapssal jutalmazták a csapatokat, ami bizonyítja, hogy kiváló meccset játszottunk. A jól szervezett Pécs otthonában értékes eredmény a döntetlen, még akkor is, ha mindössze egy lövés ment a kapunkra."

Fény és árnyék

Annak ellenére, hogy a Pécs–Békéscsaba találkozón Újmecsekalján már egyszer elbúcsúztatták a csapat korábbi játékosát, Tomka Jánost, őt ünnepelték az Újpest elleni mérkőzésen is: a labdarúgó ugyanis a fővárosi lila-fehéreknél is szép időt töltött el. Emellett a kilencéves Károlyi Dalma saját készítésű festményével ajándékozta meg a hazai csapatot.

Hamarosan hozzá kell szokniuk a pécsi labdarúgó-vállalkozás vezetőinek ahhoz, hogy élénk a sajtó érdeklődése (is) a piros-fekete csapat mérkőzései iránt, ezért jó lenne, ha a "sajtópáholyt” kibővítenék. Merthogy egyelőre érkezési sorrendben foglalhatják el a média munkatársai a férőhelyeket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik