BOBORY BALÁZS
2022.11.16 18:49 Frissítve: 2022.11.16 19:09

Kosárlabda: fél évszázad utánpótlás-nevelés Újbudán

Alapításának 50. évfordulójáról emlékezett meg az elmúlt hétvégén a magyar férfi kosárlabda egyik legfontosabb budapesti utánpótlásbázisa, a MAFC Kosársuli. Az idén szintén jubileumot ünneplő anyaegyesület, a 125 esztendős MAFC berkein belül a felnőttkosárlabda sikerei hívták életre 1972-ben a nevelőműhelyt.

Ötven éve nevelnek kosárlabdázókat Újbudán (Fotó: Girgász Péter)

 

Az eseményt a két újbudai kosárklub, a BEAC és a MAFC hagyományos Alsós-kupája vezette fel, melynek keretében minden hónapban több mint 300 alsó tagozatos kosaras méri össze tudását a Gabányi László Sportcsarnokban. A gyerekekhez csatlakoztak aztán a jövőre tíz esztendős MAFC Kosárlabda Akadémia növendékei, a legkisebbektől kezdve az U20-as korosztályig, a meghívott vendégek között pedig korábbi sikeredzők, szakvezetők, egykori játékosok is helyet kaptak.

Kangyal Gergely, a MAFC Kosárlabda Akadémia vezetője kiemelte, legfontosabb feladatuk, hogy folyamatosan neveljék az utánpótlást a magyar kosárlabdázás számára, és büszke arra, hogy válogatott és NB I-es játékosok sorát, mellette játékvezetőket, edzőket, sportvezetőket is adtak a sportágnak. A jelenlegi felnőttválogatottból Allen Rosco bontogatta szárnyait a MAFC berkein belül, de az élvonalbeli mezőnyből Mocsán Bálint (DEAC) és Pápai Máté (Oroszlány) egyaránt Újbudán kezdte pályafutását. Az elmúlt fél évszázad munkáját olyan kosarasok fémjelezték, mint Báder Márton, Horváth Ákos vagy Ruják András. Az ünnepségen jelen lévő Horváth Frigyes személyében MAFC-os elnöke is a volt a kosárszövetségnek.

A jövőre tízesztendős MAFC Kosárlabda Akadémián jelenleg mintegy 200 igazolt versenyző kosárlabdázik az utánpótlás-korosztályokban, 18 edző irányítása mellett.

Az ünnepségen Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke is köszöntötte az egybegyűlteket. Arra biztatta az ifjú sportolókat, hogy tanuljanak és sportoljanak, a fővárosi klubvezetőket pedig arra kérte, tegyék fel újra Budapestet az élvonalbeli férfi kosárlabdázás térképére. Kiemelte, a kosárlabda 2010 óta rengeteget köszönhet a taorendszer biztosította forrásoknak, ezek révén ma már közel 100 ezerre tehető az igazolt kosárlabdázók száma Magyarországon.

A MAFC kosaras utánpótláscsapatai az elmúlt fél évszázad alatt 24 bajnoki címet szereztek, a köszöntés részeként a bajnoki címeknek emléket állító zászlókat ünnepélyesen felavatták a Gabányi László Sportcsarnokban.

2023.09.23 10:36:29

Kosárlabda nemzetisport.hu

A testvérpár mind a négy válogatott kosarasa klubot váltott nyáron, s van vb-győztes „ügyfelük” is.

2023.09.14 21:44:27

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A DBB évek óta tudatosan igénybe veszi az új eljárások és a technológia segítségét. Egy-egy szövetségi edző nagyjából ötven korosztályos játékos fejlődését követi nyomon. Egy központi szerverre megkapja a kiválasztottakról készült összes felvételt, amire rendszeresen videóüzenetekkel reagál.

2023.09.05 23:25:32

Kosárlabda nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Ludovika Csata NB I A- és a Csata DSE NB I B-csoportos visszalépése nyomán beindult a szétmaszatolás; sokan az angyalföldi utánpótlás szakmai műhely összeomlását huhogták. Holott az 1995-ben életre hívott Csata DSE köszöni szépen, él és virul.

2023.08.12 22:36:10

Kosárlabda nemzetisport.hu

A női kosárlabda NB I 2023–2024-es idényének programja, eredményei.