Kosárlabda: akár még ebben az idényben szintet léphet a Bonn, Kovács Adriánnal

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2022.05.10. 10:45
null
korábbi debreceni edző, Kovács Adrián megtalálta a számításait Bonnban (Fotó: Kovács Péter)
A magyar segédedző a Bundesliga alapszakaszának második helyén zárt együttesével, és már gőzerővel készül a hasonló stílusú Hamburg elleni negyeddöntőre.  

Jelenleg minden rózsaszín a korábbi NSZK-fővárosban, Bonnban, hiszen egyrészt a helyi férficsapat, a Telekom Baskets színe magenta, másrészt a gárda a második helyen zárta a német férfiélvonal 18 csapatos alapszakaszát. Ez ahhoz képest, hogy tavaly csupán 13. lett, és lemaradt a playoffról, hatalmas előrelépés, de a történet itt nem zárult le, hiszen a héten már az egyik fél harmadik győzelméig tartó negyeddöntő első mérkőzése vár az együttesre, amelynek segédedzője a 28 éves, korábban a DEAC-ot irányító Kovács Adrián.

„Örülünk a helyezésnek, ráadásul a klub korábban sohasem nyert huszonhat mérkőzést az alapszakaszban   – újságolta a Nemzeti Sportnak a magyar szakember.   – A következő ellenfelünk a Hamburg, gőzerővel készülünk rá. Nagy tett, hogy megelőztük a Bayern Münchent, amely az Alba Berlinhez hasonlóan Euroliga-szereplő, de azért voltunk annyira sikeresek ebben az évadban, mert mindig a soron következő feladatra összpontosítottunk. A Hamburg hozzánk nagyon hasonló stílusú csapat, magas tempót diktál mind támadásban, mind védekezésben, agresszív, gyors és dinamikus kosárlabdát játszik, de törekszünk arra, hogy megnyerjük az első két hazai mérkőzésünket, és úgy menjünk Hamburgba.”

Külön érdekesség, hogy mivel vasárnap este a Brose Bamberg otthon 77–67-re legyőzte a Hamburg Towerst, ugyancsak bejutott a legjobb nyolc közé a Bundesligában, és mivel a bambergiek segédedzője Jakab Máté, két fiatal magyar tréner rájátszásszereplésének is örülhetünk – természetesen Kovács Adrián is szurkolt kollégájának, aki hozzá hasonlóan az első idényét tölti Németországban. Az viszont már biztos, hogy Kovács esetében folytatás is lesz, mert a Bonn meghosszabbította a szerződését a következő idényre – a finn vezetőedző, Tuomas Iisalo egyébként nagy fölénnyel lett az év edzője a szakma körében, míg öccse, a jelenleg szintén segédedzőként ténykedő Joonas a következő évadban az ugyancsak első osztályú Heidelberg vezetőedzőjeként dolgozik majd.

„Tuomas a továbbiakban is számít a munkámra, elmondta, hogy elégedett velem, ami nagy elismerés és lehetőség, mert jól érzem magam, és rendkívül sokat tanultam Bonnban – taglalta Kovács Adrián. – Az idő előrehaladtával megtapasztaltam, hogy a német bajnokság nagyon sok mindenben különbözik a magyartól. Itt egyből megbüntetik a hibákat a csapatok, ezért precíznek kell lenni, a feladatokat maximális koncentrációval kell elvégeznie edzőnek és játékosnak egyaránt. A találkozók dinamikája, a játék fizikai része, a védekezés agresszivitása ugyancsak más Németországban, és mi, edzők, megpróbáljuk a lehető legalaposabban és kellő változatossággal felkészíteni a csapatot az előttünk álló erőpróbákra. Az idény során nagyon sokat erősödtünk, a játékosok technikai és taktikai tudásban is nagy lépést tettek előre, vagyis képesnek látom a keretünket arra, hogy még a mostani évadban szintet lépjen.”

A Kovács Adriánt németországi munkájához segítő menedzser, az Octagon Europe cég igazgatósági tagjaként, valamint a német piac igazgatójaként tevékenykedő Lóránt András büszke ügyfelére, ahogyan Jakab Mátéra is. Mivel Hanga Ádám mellett több más Euroliga- és ULEB Európa-kupa-játékost is képvisel, ennek köszönhetően tudta megteremteni a lehetőségét, hogy Kovács esélyt kapjon a Bundesligában, amivel ő maradéktalanul élt is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik