Férfi kosárlabda: Kovács Adrián a Bundesligában lesz edző

GY. F.GY. F.
Vágólapra másolva!
2021.07.08. 18:57
null
Kovács Adrián Németországban folytatja edzői karrierjét (Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló)
Az élvonalbeli DEAC korábbi trénere a német Telekom Baskets Bonn segédedzője lesz a jövőben, amelynél kollégáival gyors döntéseken alapuló, hatékony kosárlabdát szeretnének megvalósítani.

A fiatal magyar edzőgeneráció kiemelkedően tehetséges tagja, a 27 éves Kovács Adrián a következő idényt Európa egyik legrangosabb bajnokságában kezdheti el.

A 2019 és 2021 közt a honi férfi NB I-ben vitézkedő DEAC-ot irányító tréner célja a májusi menesztése után az volt, hogy kipróbálhassa magát magasabb szinten, és ez sikerült is neki, ugyanis segédedzőként dolgozhat a német Bundesliga legutóbbi évadát a 13. helyen záró, a nemzetközi kupában ezúttal nem induló Telekom Baskets Bonnál. A vezetőedző a 38 éves, finn Tuomas Iisalo lesz, aki eddig a Crailsheim Merlinsnél dolgozott, s a kis költségvetésű csapattal is sikeres volt, legutóbb bejutott a rájátszásba a gárdával. A megállapodásért sokat tett Kovács Adrián menedzsere, Lóránt András, aki óriási lehetőségnek tartja, hogy védence topbajnokságban fejlődhet, és nagyot léphet előre a karrierjében.

„A célokat még nem fogalmaztuk meg, de Tuomasszal egyetértünk abban, hogy nagyon gyors, dinamikus kosárlabdát játszó csapatunk legyen – szögezte le a Nemzeti Sport megkeresésére Kovács Adrián. – Agresszív védekezést szeretnénk látni az együttestől, és a gyors döntésekre épülő, hatékony kosárlabda lesz a célunk. Tuomasszal abszolút megegyezik a nézőpontunk, a felfogásunk, megtiszteltetés, hogy vele dolgozhatok a jövőben. Remek szakember, aki kis klubbal is magas színvonalon dolgozott. A legjobb helyre kerültem, biztos, hogy rengeteget tanulok tőle.”

Kovács Adrián a magyar férfi U20-as válogatott szövetségi edzőjeként a július 20-án Sopronban kezdődő, a B-divíziós Európa-bajnokságot helyettesítő Challenger-tornára készül, amelyen szép eredményt szeretne elérni lelkes tanítványaival. Amint végzett, Spanyolországba, Alicantéba utazik, összeszedi a cuccait, elköszön a családjától, és már repül is Bonnba, hogy a szakmai stábbal megbeszéljék, mi szükséges a kezdéshez.

„Korábban is követtem a Bundesligát, vannak ott dolgozó edző ismerőseim    – tette hozzá Kovács.  – Minőségi bajnokságról van szó, nagyszerű játékosokat és szakembereket alkalmaznak, a kosárlabda-kultúra is magas szinten áll. Naprakész vagyok a bajnokságból, ám természetesen ezután teljesen más perspektívából kell néznem a klubokat, megismerkednem a különféle edzői filozófiákkal, és segítenem a vezetőedzőnknek, hogy minél jobban felkészíthesse a csapatunkat.”  

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik