Férfi kosár vb-sel.: győzelmet várnak maguktól a magyarok

BOBORY BALÁZS (Porto)BOBORY BALÁZS (Porto)
Vágólapra másolva!
2021.11.25. 21:23
null
A magyar válogatott portugáliai edzése (Fotó: Bobory Balázs)
Nyugodtan telt a magyar férfi kosárlabda-válogatott csütörtöki napja Portóban, illetve az agglomerációban található mérkőzéshelyszínen, Matosinhosban. Perl Zoltánék nem érzik a győzelmi kényszert, frissen vágnak neki a világbajnoki selejtezőnek.

 

Idegenbeli mérkőzésre általában egy nappal korábban repül a válogatott, és jó esetben este, illetve másnap délelőtt edz egyet a meccs helyszínén. Ebből a szempontból most idilli a helyzet a mieink számára, hiszen már szerdán megérkeztek Portóba, így frissen várhatják a világbajnoki selejtező pénteki nyitányát.

„Szerencsére a szerdai hosszabb utazást tényleg ki tudtuk pihenni, sokáig aludhattunk, a reggeli után pedig elmentünk sétálni – számolt be a csütörtöki programról Perl Zoltán, a Falco hátvédje. – Ezt követően videóztunk, feltérképeztük a portugálok egyéni képességeit és játékát, majd ebédeltünk, és pihenő következett. Este pedig edzés a meccs helyszínén.”

A tréninget ezúttal is a koronavírusos Ivkovics Sztojant helyettesítő Pór Péter és Váradi Kornél tartotta, de a megszokott rendben zajlott minden, a játékosok szertartásszerűen végezték a feladatokat. A meccsnek otthont adó Matosinhos egy Portóval egybeépült kisváros, az agglomeráció része, sportcsarnoka modern és takaros, majdnem négyezren férnek be, de vélhetően telt ház nem lesz pénteken.

„Azért furcsa kicsit ez a helyzet, hiszen az elmúlt hosszú évek alatt nem fordult még elő, hogy a szövetségi kapitány nem tarthatott velünk, de többen is dolgoztunk már Pór Péterrel is az U20-as válogatottban, ebből a szempontból nem lesz újdonság – magyarázta tovább Perl. – Nem várható sok változtatás, szerintem ugyanazt próbáljuk majd játszani, mint eddig. Kétségtelen, hogy Sztojannak különleges karaktere, egyénisége van, de úgy fogunk harcolni, mintha itt lenne.”

A szakmai stáb nem aprózta el az ellenfélre való felkészülést, egész héten zajlott már a videózás, de vélhetően az ellenfél is ezt tette, nagy kérdés, kinek sikerült jobban megismernie a másikat. A nagyobb nyomás talán a mieinken van, ugyanis a legalacsonyabban rangsorolt rivális otthonában kezdik el a világbajnoki selejtezősorozatot, és a közvélemény, illetve a szakma is győzelmet vár, csakhogy a házigazda csapat nagyon kellemetlen ellenfél.

„Fürgék, gyorsak a portugálok, rengeteg a labda nélküli mozgás a játékukban, és sok triplát eresztenek el, kulcskérdés lesz, hogy ezeket miként tudjuk levédeni – beszélt a riválisról a szombathelyi kiválóság. – Én nem érzem nyomásnak a jelenlegi helyzetet, mert mi is azt várjuk el magunktól, hogy nyerjünk.”

S bár Ivkovics mellett a bő keretből Golomán György és Rosco Allen sem lehet itt, jó hír, hogy a csütörtöki edzést a bokáját fájlaló Vojvoda Dávid is végigcsinálta, és remélhetőleg pénteken vállalni tudja a játékot.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ, E-CSOPORT
1. forduló. Péntek
19.00:
Portugália–Magyarország (Tv: M4 Sport)
20.30: Franciaország–Montenegró

Fejlődnek a portugálok
A magyar férfi kosárlabda-válogatott legutóbb a 2015-ös Európa-bajnokság selejtezőjében találkozott tétmérkőzésen a portugál csapattal, Ivkovics Sztojan együttese idegenben 58–38-ra, hazai pályán, Kecskeméten 65–52-re nyert. A pénteki ellenfél legutóbb 2011-ben szerepelt Európa-bajnokságon, vb-n és olimpián még nem járt. Az előző évek rosszabb eredményei miatt ezúttal előselejtezőre kényszerült, amelynek első körét öt győzelemmel és egy vereséggel nyerte meg Fehéroroszország, Ciprus és Albánia előtt, a másodikban három siker mellett egyszer kapott ki, így előzte meg Svédországot és Luxemburgot. A portugál keret a három gigaklubra, a Portóra, a Sportingra és a Benficára épül, de akad, aki a francia másod-, illetve a spanyol harmadosztályban keresi a kenyerét.

A magyar válogatott kerete
Benke Szilárd (Falco), Eilingsfeld János (Atomerőmű), Ferencz Csaba (Körmend), Filipovity Márkó (Obdradoiro), Karahodzsics Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Falco), Lukács Norbert (Fehérvár), Maronka Zsombor (Badalona), Perl Zoltán (Falco), Pongó Marcell (Fehérvár), Somogyi Ádám (Falco), Szabó Zsolt (Fehérvár), Váradi Benedek (Falco), Vojvoda Dávid (Fehérvár)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik