Az egyetemi kosárlabdázás jövője Magyarországon

Vágólapra másolva!
2011.01.26. 10:13
Két fiatal, Takács Áron (FACE TEAM, Szabadtéri Sportok Egyesülete) és Medgyessy Tamás (Szabadtéri Sportok Egyesülete) javaslatára az MKOSZ hosszú évek hiányosságait pótolva meghívta az egyetemek tanszékvezetőit, és „Az egyetemi kosárlabdázás jövője Magyarországon" címmel megbeszélést tartott a Magyar Sport Házában.

A kezdeményezést több tanszékvezető üdvözölte, és örömmel hallgatták Sterbenz Tamás főtitkár (MKOSZ) szavait.

Sterbenz  ismertette az „Új pályán" program főbb elemeit, és a szövetség stratégiai céljait.

Kiemelte, hogy alapszabály változtatás előtt áll a szövetség, mert a jelenlegi sajnos nem segíti elő a sport fejlődését.

Stratégiai célként a játékosok számának növelése, a nemzetközi eredményesség javítása, és egy új egyetemi bajnokság létrehozása segíthet abban, hogy a kosárlabda a legnépszerűbb teremsport lehessen 5-10 éven belül.

Fontosnak tartotta említeni, hogy a MEFS által szervezett MEFOB és UNIVERSITAS kupa nem kerül veszélybe az új bajnokság létrehozásával.

A MEFOB továbbra is működhetne kupa rendszerben, az amatőrökre épülő és költséghatékony Universitas pedig képezhetné a bajnokság alapját.

Hosszú távú cél olyan egyetemi csapatok kialakítása, melyek egy színvonalas bajnokságban helytállva intézményüket akár külföldön is képviselhetnék, valamint jobb játékosaik NB I-be való eladásával profitot is hozhatnak majd az adott egyetemnek.

Első intézkedésként jövőre egy U23-U25 bajnokság kerül bevezetésre, az életkori megkötés jelenleg még kérdés. Több tanszékvezető említette a játékosmotiváltság kérdését. Jelenleg egy szabadidejét ingyen feláldozó tanár semmivel sem tudja sportolásra bírni az akár meglehetősen tehetséges játékost. Nincs eszköz a tanárok és a tanszékvezetők kezében: a sportra és kultúrára fordítandó hallgatói normatívát sokszor meg sem kapják a tanszékek. Gyakorlatilag a huszonéves HÖK elnök dönti el, van-e kedve áldozni a verseny- vagy akár a tömegsportra.

Ez az ítélkezés sokak szerint túl szubjektív, és mivel a HÖK-elnökök gyakran változnak, nincs benne állandóság. Egy jól menő egyetemi csapat is kerülhet olyan helyzetbe, hogy a következő idényben már nem kap anyagi támogatást. A következő megbeszélésen tehát nagyon fontosnak tartják a szervezők a HÖOK képviselőinek jelenlétét.

Szó esett még a Szabadtéri Sportok Egyesülete által felkarolt FIBA 33 mozgalomról is, mely  egy új szabályok közé szorított streetball. Az All Star Gálán már láthatnak is egy bemutatót az érdeklődők a pörgős, gyors játékból a SOUL TEAM előadásában.

Örömmel fogadta minden résztvevő azt a hírt, hogy a jövőben egyetemek közti 3–3 bajnokság indul a FIBA által meghatározott szabályrendszerben.

3-4 fő utaztatása költséghatékonyabb, a mérkőzések sokkal gyorsabbak és talán élvezhetőbbek lesznek ebben a kategóriában.

A sport népszerűsítése terén szóba került a kosárlabda események kulturális eseményekkel való összekapcsolása, melyre a HÖOK is nyitott. Idén nyáron az EFOTT fesztiválon mutatkozik be először a FIBA 33, ahol egyből egy nemzetközi tornát láthatnak az érdeklődők a SOUL TEAM fellépése mellett – mindehhez népszerű lemezlovasok és fellépők szolgáltatják majd a körítést.

Erre jó néhány tanszékvezető szerint az egyetemeken is szükség lehet. Jelenleg ez az egyetlen módja, hogy a hallgatói normatíva megfelelő helyre jusson.

A megbeszélés továbbra is folytatódik, a következőkben a HÖOK, a MEFS, az egyetemek és a Rektori Konferencia képviselőit szeretnékegy asztalhoz ültetni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik