Vuelta: Roglic a szlovénok első háromhetes diadalát aratta

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.09.15. 20:32
null
Roglic a Vuelta megnyerésére koccint (Fotó: AFP)
Primoz Roglic nyerte meg a Vuelta a Espana spanyol országúti körversenyt, ezzel első szlovén kerékpárosként diadalmaskodott háromhetes viadalon.

 

A Jumbo-Visma 29 éves bringása a tavalyi Tour de France-on negyedik lett, az idei Giro d'Italián pedig harmadikként végzett. A Vueltán a 10. szakasz, az egyéni időfutam megnyerése után vette át az összetett éllovasát illető piros trikót, és ezt követően végig meg is őrizte. Roglic a pontverseny győzteseként a zöld trikót is kiérdemelte.

Az összetett második helyén a Movistar 39 esztendős spanyol világbajnoka, a 2009-es győztes Alejandro Valverde végzett, aki ugyancsak nyert egy etapot.

Harmadikként pedig az első Grand Tour-viadalán szereplő, 20 esztendős Tadej Pogacar zárt. A szlovén versenyző – aki két éve a Tour de Hongrie összetettjében lett harmadik – eredetileg tapasztalatot gyűjteni érkezett a spanyol körversenyre, ám a dobogó és a legjobb fiatalt illető fehér trikó megszerzése mellett három hegyi szakaszt is negnyert.

A hegyi menők vetélkedésében a francia Geoffrey Bouchard zárt elsőként a 3272.2 kilométer össztávú Vueltán.

A vasárnapi záró szakaszon, a Fuenlabrada és Madrid közötti 106.6 kilométeren szokás szerint már csak „ünnepeltek" a kerékpárosok, olyannyira, hogy a Burgos spanyol kerekese, Jesús Ezquerra a táv korai szakaszán kerékpárján ülve kérte meg a csapatkocsiban ülő barátnője kezét a meze zsebéből előhúzott gyűrűvel.

A madridi sprintbefutón a holland Fabio Jakobsen bizonyult a leggyorsabbnak az ír Sam Bennett és a lengyel Szymon Sajnok előtt. Jakobsen a 4. etap után másodszor ünnepelhetett szakaszsikert.

VUELTA A ESPANA
21. (utolsó) szakasz, Fuenlabrada–Madrid, 106.6 km
1. Fabio Jakobsen (holland, Deceuninck-Quick Step) 2:48:20 óra
2. Sam Bennett (ír, BORA-hansgrohe) azonos idővel
3. Szymon Sajnok (lengyel, CCC) a. i.

Az összetett végeredménye
1. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 83:07:31 óra
2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 2:16 p hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 2:38 p h.
4. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 3:29 p h.
5. Miguel Ángel López (kolumbiai, Asztana) 4:31 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik