Tour: Matthews sikerét hozta a mende-i fal megmászása

Vágólapra másolva!
2022.07.16. 18:08
A francia országúti kerékpáros-körverseny 14. szakaszán a Saint-Étienne-ből induló 192.5 kilométer megtétele és a Mende hegyi befutója várt a 109. Tour de France mezőnyére. Az etapot a nagyot szökő Michael Matthews az utolsó emelkedőn Alberto Bettiol ellen hatalmasat küzdve nyerte meg. Az összetett élén nincs változás, a sárga trikó maradt Jonas Vingegaard-on.

Matthews utolsó támadása Bettiol ellen (Fotó: AFP)
Matthews utolsó támadása Bettiol ellen (Fotó: AFP)
Matthews utolsó támadása Bettiol ellen (Fotó: AFP)
Matthews utolsó támadása Bettiol ellen (Fotó: AFP)
Matthews utolsó támadása Bettiol ellen (Fotó: AFP)

A héten látott kőkemény hegyi szakaszoknál könnyebb, de így is az idei Tour ötödik legnagyobb szintkülönbségét, 3441 métert tartalmazó etapon két harmadik kategóriás emelkedőt, majd egy részhajrát is hozott az első 50 kilométer, s mire ide elértek a résztvevők, ki is alakult a nap szökése, de addig történt egy s más.

Az első hegyen például az összetett második Tadej Pogacar több mint 180 kilométerrel a vége előtt kétszer is váratlanul betámadta Jonas Vingegaard-t, amivel a komplett mezőnyt sikerült összekuszálnia, s mire rendeződtek a viszonyok, 18 bringás meglógott, majd a második hegyen további öten csatlakoztak hozzájuk – miközben a célban az egy kilométeres kapunál kiégett egy rendőrautó. Tehát 23 kerékpáros – köztük a hegyek királyának járó pöttyösben Simon Geschke – kezdett meglépni a összetett éllovasait tartalmazó főmezőnytől a Michael Matthews által megnyert sprinthajrá után.

Miután Pogacar többet nem támadott, és Vingegaard-ékat nem igazán hozta lázba a szökés, fokozatosan nőtt a szökevények előnye, s bő 50 kilométerrel a vége előtt Matthews úgy döntött, hogy megpróbálja egyedül, s faképnél hagyta a szép lassan fogyó szökevénycsoportot.

A Mende emelkedőjéhez közeledve aztán többen is csatlakoztak Matthewshoz, aki ismét meglépett, ám Alberto Bettiol nemcsak tartotta vele a lépést, hanem meg is támadta a fal közepén az ausztrált. Már-már úgy tűnt, az olasz a tavalyi Girón aratott szakaszgyőzelme után újfent ünnepelhet... Matthews viszont összekapta magát, és nemcsak beérte Bettiolt a 13-14 százalékos emelkedőn, hanem az enyhébbnek tekinthető 5-8 százalékos részen – pár száz méterrel az emelkedő vége előtt – újabb erőt merítve egyszerűen faképnél hagyta, majd a hegy csúcsa utáni közel másfél kilométeres lejtmenetben meg is tartotta előnyét, így 15 másodperc előnnyel megnyerte a szakaszt.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

Közel negyedórával később érkezett a sárga és a fehér trikós két éllovas, Vingegaard és Pogacar, akik a mende-i falon szétcincálták a főmezőnyt, aztán Pogacar hajrát indított a csúcs után, de nem tudta leszakítani az éllovast, így mindketten azonos idővel értek a célba, vagyis a helyzet közöttük változatlan.

A hétfői szünnap előtt vasárnap a Rodez és Carcassonne közötti 202.5 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére.

ÖSSZEFOGLALÓ

TOUR DE FRANCE
14. szakasz, Saint-Étienne–Mende, 192.5 km, hegyi befutó
1. Michael Matthews (ausztrál, BikeExchange-Jayco) 4:30:53 óra
2. Alberto Bettiol (olasz, EF Education-EasyPost) 15 mp hátrány
3. Thibaut Pinot (francia, Groupama-FDJ) 34 mp h.
...23. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 12:34 p h.
...24. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
...26. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 12:51 p h.
...30. Romain Bardet (francia, DSM) 13:02 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Vingegaard 55:31:01 óra
2. Pogacar 2:22 p h.
3. Thomas 2:43 p h.
4. Bardet 3:01 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik