Tour: Magnus Corté a tüntetéssel megzavart 10. szakasz

Vágólapra másolva!
2022.07.12. 18:02
null
Magnus Cort a földön fekve ünnepelte sikerét (Fotó: AFP)
Második pihenőnapja után folytatódott a francia országúti kerékpáros-körverseny, a Tour de France, amelynek 10. etapján  nehezen kialakult szökés végén Magnus Cort 2018 után nyert ismét szakaszt, amelyet egy tüntetés miatt rövid időre meg is kellett állítani, s nem sokon múlott, hogy Lennard Kämna levegye a sárga trikót Tadej Pogacarról.

Noha a hétfői kötelező koronavírustesztek mind negatív eredményt hoztak, kedden már két kerékpáros kényszerült a verseny feladására pozitív teszt miatt: Luke Durbridge (BikeExchange) és George Bennett (UAE Emirates) adták fel, míg Ben O'Connor (AG2R) más betegség, Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) pedig bőrfertőzés miatt hagyta abba a versenyt.

Ott volt viszont a rajtnál az összetett éllovas Tadej Pogacar Bennett melletti másik fontos segítője, Rafal Majka, akinek szintén pozitív lett a koronavírustesztje, ám a csapat és a Tour orvosaival egyeztetve a lengyel végül rajthoz állt, mivel tünetmentes és a PCR-tesztjének elemzését követően arra jutottak, hogy nagyon alacsony a fertőzés kockázata.

Ilyen előzmények után folytatódott a tehát verseny a 10. szakasszal, amely mindössze 148 kilométerből állt, és igencsak nehezen alakult ki a nap szökése: egyrészt azért, mert az első 12 kilométer gyakorlatilag lejtmenet volt, másrészt elég nagy tempót diktált a mezőny, így az elszakadási próbálkozások fél percnél messzebb nem igazán jutottak az első órában.

Bő 50 kilométerrel a start után Luis León Sánchez vezetésével előbb egy négyfős csoport lógott meg, amelyre a Col de Jambaz emelkedőjén egyre többen és többen „szivárogtak fel”, így egy 25 fős szökés alakult ki, amely szépen meglépett a mezőnytől, s 60 kilométerrel a cél előtt már közelített az előnye a hat perchez.

A nap harmadik kategorizált emelkedőjén aztán felbomlott a szökevények közötti egység, előbb Pierre Rolland és Fred Wright indultak meg, majd miután őket befogták, Alberto Bettiol lódult meg és szakadt el a többiektől.

Ketten a nyolc tüntetőből (Fotó: AFP)
Ketten a nyolc tüntetőből (Fotó: AFP)

A TÜNTETÉS

Egyre csak nőtt a szökevények és a mezőny között különbség: 37 kilométerre a céltól Bettiol mögött fél perccel jött a 24 fős szökés, majd 7 perc 25 másodperccel később érkezett a mezőny, amikor nyolc tüntető elfoglalta keresztben az utat, a versenyt pedig megállították. Jó tíz perc után folytatták, s Bettiol visszakapta a fórját, és a mezőnyhöz képest is maradt a különbség, amely később még nőtt is: 25 kilométerrel a vége előtt már 9 perc fölött volt az előny, vagyis virtuálisan Lennard Kämnán feszült az összetettet vezetőnek járó sárga trikó.

AZ ÚJRAINDÍTÁS

A közepes hegyi szakasz végén egy második kategóriás, átlagban négyszázalékos meredekségű, ám 19 kilométer hosszú emelkedő várta a szökevényeket, s ekkor már biztosnak volt tekinthető, hogy hazaér a szökés, amelyből a célhoz közeledve egyre többen morzsolódtak le. Végül hat kilométerrel a befutó előtt Luis León Sánchez nyitott hosszú hajrát, de az utolsó kilométerhez közeledve többen is beérték, végül Dylan van Baarle indított, majd a korábbi pöttyös trikós Magnus Cort is hajrázott, s végül negyed keréknyivel meg is előzte a szintén nagyot sprintelő Nick Schultzot, azaz megnyerte a szakaszt.

Kämna 22 másodperc hátránnyal ért a célba, s feszülten várta, hogy kiderüljön, átveheti-e a sárga trikót. Mint kiderült, erről 11 másodperc híján le kellett mondania: Tadej Pogacar ugyanis óriásit hajrázott az utolsó métereken, s végül 8 perc 54 másodperc hátránnyal gurult át a célvonalon, így 11 másodperc előnyt megőrzött a 25 éves némettel szemben.

A BEFUTÓ

KERÉKPÁR
TOUR DE FRANCE

10. szakasz, Morzine–Megeve, 148.5 km, hegyi befutó
1. Magnus Cort (dán, EF Education-EasyPost) 3:18:50 óra
2. Nick Schultz (ausztrál, BikeExchange-Jayco) azonos idővel
3. Luis León Sánchez (spanyol, Bahrain Victorious) 7 másodperc hátrány
...10. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 22 mp h.
...20. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Emirates) 8:54 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 37:11:28 óra
2. Kämna 11 másodperc hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 39 mp h.
4. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 1:17 perc hátrány

Szerdán az Albertville és a Col de Granon közötti 152 kilométer megtétele és újabb hegyi befutó vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3328 kilométert teker, amíg jövő vasárnap Párizsban a hagyományok szerint célba ér a Champs-Élysées-n.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik