Tour: kaotikus szakaszon őrizte meg a sárga trikót Van Aert

Vágólapra másolva!
2022.07.06. 17:53
null
Clarke első Tour-szakaszát nyerte meg (Fotó: AFP)
A francia országúti kerékpáros-körverseny, a Tour de France 5. szakasza rendkívül kaotikusra sikerült: az összetett esélyesek közül Tadej Pogacar nyerte a legnagyobbat; hosszú szökés után izgalmas hajrá végén az ausztrál Simon Clarke célfotóval diadalmaskodott; bár elesett, összetettben megőrizte az első helyet Wout van Aert. Roglic csúnyát bukott, nem biztos, hogy folytatni tudja.

 

Az idei Tour de France Lille és Arenberg közötti 155 kilométeres szakaszának második felében a Párizs–Roubaix egynapos klasszikus környékét járta be a mezőny, összesen 11 részen közel 20 kilométer volt a macskaköves borítású út.

De ne szaladjunk ennyire előre, a rajt után szinte azonnal kialakult a nap szökése: a pöttyös trikós Magnus Cort mellett Taco van der Hoorn, Edvald Boasson Hagen lépett meg, majd röviddel később felért még rájuk Simon Clarke, Neilson Powless és Alexis Gougeard is. A hatos fogat szépen őrizte az előnyét, és a macskaköves szakaszokhoz közeledve egyre bizonyosabb volt, hogy tagjai hazaérnek.

Ami a mezőnyt illeti, ott azért akadt bőven történés: a sárga trikós Wout van Aert például elesett, majd kis híján felkenődött az egyik előtte haladó és hirtelen lefékező csapatkocsira. Ugyan voltak olyan pillanatok, amikor közel négy perc volt a hátránya, végül 1:04 perc hátránnyal ért célba, s meg tudta őrizni a sárga trikót.

Földre került Peter Sagan is, aztán a macskaköves részek között Jonas Vingegaard defektet kapott, s miután a Jumbo csapatának nagy része hátramaradt neki segíteni, borítékolható volt, hogy az egyetlen segítővel elöl maradó Primoz Rogliccsal történni fog valami. Történt is: szűk 30 kilométerrel a vége előtt egy körforgalomba belógó szalmabálán átesett, és szintén földre került vele együtt Caleb Ewan és Geraint Thomas is.

Ekkor a főmezőnyben robbantott Tadej Pogacar, aki hamarosan 2 perces előnyt épített ki a sárga trikóshoz képest, igaz, a befutónál csak 13 másodperc maradt meg ebből. A szakasz nagy vesztese Roglic, aki nem elég, hogy három percet kapott a célban, meg nem erősített hírek szerint bukása miatt vállficammal ért célba, és kétséges, hogy folytatni tudja.

A szakaszt ritka izgalmas hajrát követően az ausztrál Simon Clarke nyerte meg a holland Van der Hoornt fél kerékkel megelőzve. A harmadik a norvég Boasson Hagen, a negyedik a hajrát korán indító amerikai Powless lett.

Csütörtökön a francia körverseny idei leghosszabb etapja, a Binche és Longwy közötti 220 kilométer vár a mezőnyre.

TOUR DE FRANCE
5. SZAKASZ (Lille–Arenberg, 155 km)
1. Simon Clarke (ausztrál, Israel) 3:13:35 óra
2. Taco van der Hoorn (holland, Intermarché-Wanty) azonos idővel
3. Edvald Boasson Hagen (norvég, Totaenergies) 3 mp hátrány
4. Neilson Powless (amerikai, EF Education) 4 mp h.
...7. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 51 mp h.
...16. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 1:04 p h.
...61. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 2:59 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Wout van Aert 16:17.22 óra
2. Neilson Powless 13 mp h.
3. Edvald Boasson Hagen 14 mp h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik