Tour de Hongrie: az időjárás miatt változott a vasárnapi program

Vágólapra másolva!
2023.05.14. 11:00
null
Az időjárás miatt nem lesz verseny a Tour de Hongrie utolsó, budapesti szakaszán (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)
Az esős időjárás miatt változások történtek a Tour de Hongrie magyarországi kerékpáros körverseny ötödik szakaszán, s a 150 kilométeresre tervezett budapesti etap 11 óra helyett csak 12 órakor kezdődik, a versenyzők pedig az eredetileg tervezett 16 helyett csak nyolc kört tesznek meg – közölték a szervezők, ismertetve azt is, hogy nem lesz verseny, csak végigmennek a versenyzők, így szakaszgyőztest sem hirdetnek, illetve az összetett végeredménye is a szombati marad, azaz azt a svájci Marc Hirschi nyerte.



A fennállása 150. évfordulóját ünneplő fővárosban 150 kilométeres etapra került volna sor. A Császár-Komjádi Uszoda elől induló és oda is érkező 9.5 kilométeres körpályát reggel 9 órakor a borús, hideg idő és szemerkélő eső ellenére mintegy 300 vállalkozó szellemű kerékpáros tekerte végig Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely és a magyar körverseny főszervezője, Eisenkrammer Károly társaságában. A szakaszra azonban neutralizálás miatt végül nem került sor a fokozódó esőben.

„A biztonsági szempontokat és az esős időjárást figyelembe véve, a csapatokkal egyetértésben elfogadtuk a kérésüket” – tájékoztatta az MTI-t Szilasi László versenyigazgató, kiemelve: így nem lesznek sem részhajrák, sem végső befutó, a mezőny – a tervezett 16 helyett – nyolc kört teljesít 35 km/órás átlaggal 11 helyett 12 órától.

Az összetett és a kategóriák végeredményét így a szombati dobogókői szakasz alapján hirdetik ki: a sárga trikót a svájci Marc Hirschi viheti haza, Dina Márton az összetett legjobb pozícióját elfoglaló magyarként fehér trikós lett.

A 44. Tour de Hongrie összetettjének végeredménye:
1.
Marc Hirschi (svájci, UAE) 17:19:28 óra (sárga trikó)
2.
Ben Tulett (brit, Ineos Grenadiers) 10 másodperc hátrány
3.
Yannis Voisard (svájci, Tudor) 13 mp h.

17.
DINA MÁRTON (ATT Investments) 1:11 perc hátrány

További trikósok:
Piros (hegyi pontverseny):
Sebastian Schönberger (osztrák, Human Powered Health)
Zöld (pontverseny):
Matús Stocek (szlovák, ATT Investments)
Fehér (az összetett legjobb magyarja): Dina Márton

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta:
2015:
Tom Thill (luxemburgi)
2016:
Mihkel Räim (észt)
2017:
Daniel Jaramillo (kolumbiai)
2018:
Manuel Belletti (olasz)
2019:
Krists Neilands (lett)
2020:
Valter Attila
2021:
Damien Howson (ausztrál)
2022:
Edward Dunbar (ír)
2023:
Marc Hirschi (svájci)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik