P. L. 2021.07.19 07:03

Tour de France: új király született Párizsban – lapszemle

„Szlovénia, király született, Pogacar a Touron történelmet írt, ez nem sikerülhet bárkinek!” – ezzel a felütéssel indítja az szlovén Ekipa napilap honlapja tudósítását a Tour de France kerékpáros körverseny utolsó, gálázó, egyben az eredményhirdetést is magában foglaló napjáról Tadej Pogacar győzelme apropóján.

 

Másodszor ünnepelhetett Párizsban a dobogón a szlovén kiválóság (Fotó: AFP)

A 22 éves szlovén kerekes megvédte tavaly először elhódított Tour-elsőségét, ráadásul imponáló, már-már nyomasztó fölénnyel nyert, ezt a „hegyi meneteken” erősítette meg. Kérdés, persze, mi lett volna, ha 31 éves honfitársa, Primoz Roglic nem kényszerű feladni a 108. francia kört idő előtt. Egy biztos, a TdF szlovén különítménye, Pogacar, Matej Mohoric, valamint Luka Mezgec sokat mondóan készített közös fotót Roglic 11-es rajtszámával…

Ahogy arról a Vecer beszámolt, Pogacar szülőhelyén, Komenda és Klanec települések térségében népes szurkolótábora gyűlt össze a hétvégén, hogy megünnepelhesse a „trikó-halmozó” – a legeredményesebb ifjú kerékpárosnak járó mezt is kisajátító – „Pogát”, s aligha véletlen, hogy a rajongók úgy fogalmaztak: „Mindig öröm, amikor azt látjuk, hogy a mieink közül a legjobb valaki…”

A lap emellett azt is pontokba szedte, hogy az ifjú szlovén kerekes évről évre milyen fejlődésen is ment keresztül 2016 óta, míg eljutott a mostani időszakáig, amikor is már kétszeres TdF-győztesnek vallhatja magát és még felmérhetetlen, hol is lehet vajon e pályafutásának a vége.

Szlovéniában persze amellett sem mehetnek el szó nélkül, hogy az UAE csapatának topsztárja mellett a 26 éves Mohoric (Bahrain-Victorious) is aratott két szakaszgyőzelmet, illetve az utolsó, „párizsi” befutón a 32 éves Luka Mezgec (Team BikeExchange) is elkönyvelhetett egy negyedik helyet a nagy sprint után.

2021.08.17 20:18:58

Kerékpár KOHÁN GERGELY

A francia–holland família története olyan, mint egy tündérmese, a kerékpársport egyedülálló családregénye.

2021.06.28 16:40:24

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2021.05.31 22:57:47

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Díszkivilágításba borult a Puskás Aréna, egy cukrászda Valter-süteménnyel állt elő.

2021.05.25 23:07:57

Kerékpár DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Hozzáértők szerint az, hogy Valter napokig viselhette a maglia rosát, a rózsaszín trikót, szakmai szempontból még Bodrogi egykori hőstetteit (két vb-érem, szakaszdobogó a Tour de France-on) is felülmúlja.