P. L. 2021.07.19 07:03

Tour de France: új király született Párizsban – lapszemle

„Szlovénia, király született, Pogacar a Touron történelmet írt, ez nem sikerülhet bárkinek!” – ezzel a felütéssel indítja az szlovén Ekipa napilap honlapja tudósítását a Tour de France kerékpáros körverseny utolsó, gálázó, egyben az eredményhirdetést is magában foglaló napjáról Tadej Pogacar győzelme apropóján.

 

Másodszor ünnepelhetett Párizsban a dobogón a szlovén kiválóság (Fotó: AFP)

A 22 éves szlovén kerekes megvédte tavaly először elhódított Tour-elsőségét, ráadásul imponáló, már-már nyomasztó fölénnyel nyert, ezt a „hegyi meneteken” erősítette meg. Kérdés, persze, mi lett volna, ha 31 éves honfitársa, Primoz Roglic nem kényszerű feladni a 108. francia kört idő előtt. Egy biztos, a TdF szlovén különítménye, Pogacar, Matej Mohoric, valamint Luka Mezgec sokat mondóan készített közös fotót Roglic 11-es rajtszámával…

Ahogy arról a Vecer beszámolt, Pogacar szülőhelyén, Komenda és Klanec települések térségében népes szurkolótábora gyűlt össze a hétvégén, hogy megünnepelhesse a „trikó-halmozó” – a legeredményesebb ifjú kerékpárosnak járó mezt is kisajátító – „Pogát”, s aligha véletlen, hogy a rajongók úgy fogalmaztak: „Mindig öröm, amikor azt látjuk, hogy a mieink közül a legjobb valaki…”

A lap emellett azt is pontokba szedte, hogy az ifjú szlovén kerekes évről évre milyen fejlődésen is ment keresztül 2016 óta, míg eljutott a mostani időszakáig, amikor is már kétszeres TdF-győztesnek vallhatja magát és még felmérhetetlen, hol is lehet vajon e pályafutásának a vége.

Szlovéniában persze amellett sem mehetnek el szó nélkül, hogy az UAE csapatának topsztárja mellett a 26 éves Mohoric (Bahrain-Victorious) is aratott két szakaszgyőzelmet, illetve az utolsó, „párizsi” befutón a 32 éves Luka Mezgec (Team BikeExchange) is elkönyvelhetett egy negyedik helyet a nagy sprint után.

2022.05.09 19:34:16

Kerékpár ŐRI B. PÉTER

ALAPVONAL. Az eufória, hogy itt lehetek, láthatom élőben a világ legjobb kerékpározóit, mindent felülírt. Mert különben nem nagyon érthető, mi a csuda jó abban, hogy ott állsz a tömegben, bizony lökdösődnöd is kell, néhány másodpercre látod a bringásokat, szinte semmit információd sincs, ez azonban egyáltalán nem érdekel, ott vagy, jó értelemben véve őrjöngsz, tapsolsz, kiabálsz.

2022.05.03 10:58:02

Kerékpár nemzetisport.hu

A Magyar körverseny történetének eddigi legerősebb mezőnye sorakozik rajthoz a május 11-én kezdődő ötnapos viadalon. (x)

2022.05.06 13:20:54

Kerékpár CS. M., R. P., GY. F.

A holland kerekes óriási hajrával ért fel elsőként a Visegrádi várhoz. Fetter a 112., Peák a 167. lett.

2022.05.05 23:44:25

Kerékpár THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A három nap többet adhat rólunk a világnak, mint száz oldal a bedekkerben.