Tour de France: a címvédő Pogacar átvette a sárga trikót

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2021.07.03. 18:16
null
Pogacar szép környezetben szép eredményt ért el (Fotó: AFP)
A címvédő szlovén Tadej Pogacar erődemonstrációt tartva átvette a sárga trikót a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny nyolcadik, szombati szakaszán, amelyet a belga Dylan Teuns nyert meg szökésből.

 

Az Oyonnax és Le Grand-Bornand közötti 150.8 kilométeres szakasz volt az első nehéz hegyi etap az idei francia körversenyen, öt kategorizált emelkedő – közte három első kategóriás – megmászása várt a kerékpárosokra. Szökés csak nehezen, a táv harmada után alakult ki az esős, hideg időben, végül egy több mint húszfős boly tudott meglépni a mezőnytől.

Az előzetesen az összetett esélyesek közé sorolt, korábban bukó Geraint Thomas már az első, kategorizálatlan hegyen gondokkal küzdött, majd a pénteken is hátránnyal érkező tavalyi második szlovén Primoz Roglic is leszakadt. A sárga trikós holland Mathieu van der Poel 33 kilométerrel a cél előtt maradt le az esélyesek csoportjáról. Harminc kilométer volt hátra, amikor Pogacar ritmust váltott, egyedül Richard Carapaz tudta tartani a lépést a címvédővel, de ő sem sokáig, mert a szlovén kiválóság a következő támadásával a Giro d'Italián 2019-ben győztes ecuadori bringást is maga mögött hagyta.

Pogacar teljesen más tempóban tekert, mint bárki más, közvetlen riválisai már az utolsó előtti kaptató, a Col de Romme tetejére percekkel utána értek fel, a szlovén bajnok közben a több mint ötperces különbséget ledolgozva sorra utolérte a szökevényeket, az utolsó hegytetőre egyedül a belga Dylan Teuns maradt előtte. A lejtmenetben Pogacar nem kockáztatott a csúszós, nedves aszfalton, így a korábbi szökésből ketten is utolérték, Teuns pedig megnyerte a szakaszt, és 2019 után másodszor ünnepelhetett a Tour de France-on.

Pogacar rendkívül magabiztos előnnyel átvette a sárga trikót Van der Poeltól. A hétfői szünnap előtt vasárnap a Cluses és Tignes közötti 144.9 kilométeres távval és hegyi befutóval folytatódik a 108. Tour de France.

TOUR DE FRANCE
8. szakasz (Oyonnax–Le Grand-Bornand, 150.8 km)

1. Dylan Teuns (belga, Bahrain-Victorious) 3:54:41 óra
2. Ion Izagirre (spanyol, Asztana-Premier Tech) 44 másodperc hátrány
3. Michael Woods (kanadai, Israel Start-Up Nation) 47 mp h.
4. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 49 mp h.
...11. Alekszej Lucenko (kazah, Asztana-Premier Tech) 4:09 p h.
...13. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) azonos idővel
...21. Wout Van Aert (belga, Jumbo-Visma) 5:45 p h.
Az összetett élcsoportja
1. Pogacar 29:38:25 óra
2. Van Aert 1:48 p h.
3. Lucenko 4:38 p h.
...6. Carapaz 5:01 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik