Kerékpáros-vb: Valverde 38 évesen ért fel a csúcsra

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.09.30. 17:29
null
Alejandro Valverde nem bírta ki könnyek nélkül a ceremóniát (Fotó: AFP)
Alejandro Valverde győzött a férfiak mezőnyversenyében vasárnap az innsbrucki országúti kerékpáros világbajnokságon.

 

A Kufsteinből rajtolt mezőnyre 258,5 kilométeres táv és 4670 méter szintkülönbség leküzdése várt. A versenyzők hétszer teljesítették az Innsbruck környéki közel 24 kilométeres körpályát és annak emelkedőjét, mielőtt rátértek volna a záró „falra”, a rendkívül nehéz, helyenként 28 százalékos meredekségű hegyre.

A verseny korai szakaszán egy 11 fős szökevénycsoport lépett el, és 17 perc fölötti előnyt dolgozott ki. Az emelkedők az élen haladókat és a főmezőnyt is megrostálták, – a várakozásoknak megfelelően – az elmúlt három világbajnokságon aranyérmes szlovák Peter Sagan sem bírta a komoly szintkülönbséget, és leszakadt a 2014-es győztes lengyel Michal Kwiatkowski is.

Az utolsó kör emelkedőjén többen is támadtak, meg-megnyújtva az egyre fogyatkozó főmezőnyt, amely 23 kilométeren belül – az élen töltött mintegy 220 kilométer után – befogta az utolsó két szökevényt.

A záró emelkedő végére hárman maradtak: Michael Woods, Alejandro Valverde és Romain Bardet, míg Tom Dumoulin a lejtmenetben zárkózott fel rájuk.

Az utolsó, már síkon letekert kilométeren végig Valverde vezette a négyest, s ebből még meg is tudott indulni, közel kétszáz méteres hajrájával pedig egyik riválisa sem tudott mit kezdeni. A francia Bardet ezüst-, míg a kanadai Woods bronzéremmel térhet haza, az időfutamban második holland Dumoulin ezúttal lemaradt a dobogóról.

Az idei Vuelta a Espana pontversenyének győztese, a 38 esztendős Valverde 15 évvel első vb-medálját követően, két ezüst- és négy bronzérem után könnyeivel küszködve ünnepelte pályafutása első világbajnoki címét. Az aranyat a díjátadón Sagan akasztotta Valverde nyakába.

Országúti kerékpár, férfi mezőnyverseny (258,5 km),
világbajnok: Alejandro Valverde (Spanyolország) 6:46:41 óra
2. Romain Bardet (Franciaország) azonos idővel
3. Michael Woods (Kanada) a. i.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik