Kerékpár: első profi szakaszgyőzelmét aratta Vas Blanka országúton – videó

Vágólapra másolva!
2023.06.17. 20:45
null
<strong>Vas Blanka</strong> nagy pillanata (Fotó: Getty Images)
Az SD Worx 21 éves magyar bringása karrierje legnagyobb sikerét érte el nemzetközi porondon.

Parádésan indult a női Svájci Körverseny, magyar szempontból különösen. A szombat kora este, kerékpárversenyhez képest kifejezetten későn rajtoló etapot nem véletlenül tartották fél héttől. A férfiak verseny ugyanis még mindig tart Svájcban, így azzal nem ütközhetett a program. A négynapos viadal nyitó szakasza mindössze 56 kilométeres volt, ráadásul végig síkon tekert a mezőny, így nem okozott nagy meglepetést, hogy mezőnyhajrára került sor.

Ami viszont ez után jött, arra már lényegesen kisebb volt az esély, Vas Blanka ugyanis mesteri felvezetést kapott a hazai pályán tekerő Marlen Reussertől, és maga mögött tudta tartani a kubai Sierra Arlenist az utolsó métereken, így szakaszgyőzelemmel nyitotta a viadalt. Vasnak ráadásul ez volt az első profi szakaszgyőzelme nemzetközi versenyen országúton – rögtön egy World Tour-viadalon.

A győztes öröme (Fotó: Getty Images)
A győztes öröme (Fotó: Getty Images)
Az eredményhirdetésnél (Fotó: Getty Images)
Az eredményhirdetésnél (Fotó: Getty Images)
Ő vezeti az összetettet, ezért ő viselheti a sárga trikót (Fotó: Getty Images)
Ő vezeti az összetettet, ezért ő viselheti a sárga trikót (Fotó: Getty Images)

„Tényleg igazi csapatmunka volt, nagyon boldog vagyok, hihetetlen ez az egész. Rengeteget segítettek a többiek, nem tudtam volna ezt megcsinálni nélkülük. Egy ilyen rövid szakaszon én vagyok a leggyorsabb, így az volt az előzetes stratégia, hogy én mehetek a győzelemért”– mondta a verseny után közvetlenül a magyar bringás, aki így természetesen összetettben is élre állt.

Vasárnap egyéni időfutammal folytatódik a verseny, egy többnyire lapos terep vár Vasékra, mindössze egy két kilométer hosszú emelkedőt tartalmaz a pályarajz.

A BEFUTÓ

INTERJÚ

A SÁRGA TRIKÓBAN

Svájci Körverseny
1. szakasz (Weinfelden–Weinfelden, 56 km):
1. Vas Blanka (magyar, SD Worx) 1:24:09 óra, 2. Sierra (kubai, Movistar) azonos idővel, 3. Gasparrini (olasz, UAE) a. i.
Következik:2. szakasz (Sankt Gallen–Abtwil, 25.7 km)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik