MTI 2020.07.21 11:20 Frissítve: 2020.07.21 12:17

Kerékpár: „A legjobbak a Tour miatt kihagyják az olimpiát”

A legjobb kerékpárosok a Tour de France miatt kihagyhatják a jövő évi tokiói olimpiát a francia nemzeti csapat vezetője szerint.

Thomas Voeckler szerint a legjobbak kihagyják a jövő évi olimpiát a Tour miatt (Fotó: AFP)

 

„Több mint bonyolult a helyzet. Régóta tudjuk, hogy az olimpiai mezőnyverseny útvonala a hegyimenőknek kedvez, márpedig a legjobbak közülük a Tour de France-on lesznek” – idézte az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál Thomas Voecklert, aki negyedik volt a 2011-es Tour de France-on, majd a 2012-es kiírásban kiérdemelte a legjobb hegyi bringást megillető pöttyös trikót.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott olimpiát 2021. július 23-tól augusztus 8-ig rendezik, a férfi országúti mezőnyversenyt pedig 24-én rendezik Tokióban. Ez közvetlen ütközést jelentene, mivel a francia körverseny július 2-án egyéni időfutammal rajtol Koppenhágából és július 25-én ér véget Párizsban.

A Tour de France-ot szervező Amaury Sport Organisation (ASO) július 1-jén jelezte: szeretné korábbra hozni a jövő évi viadal rajtját, hogy elkerüljék az ütközést. A 2021-es francia körverseny első három szakaszát rendezik Dániában, ám a helyi szervezőknek komoly logisztikai nehézséget jelent az időpont módosítása, mivel a szintén egy évvel elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokság egyik nyolcaddöntőjét június 28-án rendezik Koppenhágában, s ennek időpontját nem lehet megváltoztatni.

Voeckler bízik abban, hogy megoldás születik az átfedés problémájára, mivel a jelenlegi menetrend alapján "gyakorlatilag lehetetlen küldetésnek" látja a lehető legerősebb francia válogatott összeállítását az olimpiára. Voeckler – aki a 2004-es, athéni játékokon 19. lett – leszögezte: noha nagy hagyományai vannak az olimpiai kerékpárversenyeknek, a pénzügyi befektetők számára a Tour több médiamegjelenési lehetőséget biztosít.

„Ha választani lehet, biztos vagyok benne, a szponzorok döntő többsége arra fogja kérni a legjobbjait, legkiválóbb hegyimenőit, hogy az olimpia helyett a Tour de France-on vegyenek részt – fejtette ki Voeckler, aki szerint ez logikus lépés a támogatók szempontjából. – Mint ahogy az is logikus lenne, hogy a világ legjobb kerékpárosai ott legyenek az olimpián. Meg kell találnunk a megoldást.”

Az olimpián a férfiak időfutamát július 28-án, három nappal a Tour de France párizsi befutójának jelenlegi időpontja után rendezik.

2021.06.28 16:40:24

Kerékpár H. D.

Kattintson ide a verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép és program egy helyen.

2021.05.31 22:57:47

Kerékpár KOHÁN GERGELY

NS-VÉLEMÉNY. Díszkivilágításba borult a Puskás Aréna, egy cukrászda Valter-süteménnyel állt elő.

2021.05.25 23:07:57

Kerékpár DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Hozzáértők szerint az, hogy Valter napokig viselhette a maglia rosát, a rózsaszín trikót, szakmai szempontból még Bodrogi egykori hőstetteit (két vb-érem, szakaszdobogó a Tour de France-on) is felülmúlja.

2021.05.18 13:31:43

Kerékpár SZABÓKY ZSOLT, KOHÁN GERGELY

Sebességek, taktikák, csapatsport. Valter Attila sikere után sokan kezdték el nézni a Girót. Ha nem ismeri a sportágat, segítünk.