Női Vuelta: mégis az apró olasz nyerte a hajrát, Van Vleutené a 6. etap – videó

Vágólapra másolva!
2023.05.06. 15:48
null
Realini (jobbra) meglepte nagy hajrájával Van Vleutent, aztán a zsűri is az olaszt... (Fotó: Getty Images)
A Spanyolországban zajló női országúti kerékpáros körverseny, a Vuelta á Espana hatodik szakaszán a Vas Blanka és az összetett éllovas Demi Vollerint csapata, az SD Worx – hivatalosan – egy oldalszeles szakadás miatt lemaradt Annemiek van Vleutentől, akit 50 kilométeres szóló végén célfotóval lehajrázott a 21 éves, 150 centis, 40 kilós olasz, Gaia Realini, aki eddigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el. Aztán 20 perc múlva a zsűri közölte: mégis van Vleuten nyert, majd Realini is átvehette a győztesnek járó trófeát...

A női Vuelta 6. szakasza előtt a Canyon csapata bejelentette, hogy a pénteken rövid ideig még a virtuális összetettet is vezető Chloe Dygert nem indul el a szombati etapon, miután a csapat vezetősége úgy döntött, hogy eléggé kidolgozta magát a korábbi napokon. A Castro Urdiales és Laredo közötti két második kategóriás emelkedővel tarkított 106.1 kilométeres szakasz feléhez közeledve a tengerpart közelében erős oldalszél fújta meg a mezőnyt, ami ketté is szakította a bringásokat, ráadásul az összetett éllovas Demi Vollering (SD Worx) és csapattársa, Vas Blanka is a szakadás rossz végén volt – ez pedig alaposan átírta a forgatókönyvet.

Maradjunk még azonban a szakadásnál egy rövid ideig, mert tv-s közvetítés híján nem lehetett látni, hogy mi történt, amikor Vollering és társai lemaradtak: akadnak pletykák, amelyek szerint az SD Worxösök vezetésével egészségügyi szünetet tartottak a leszakadók, s az élen haladók ekkor indítottak támadást – ami a kerékpáros etikettel ellenkezik.

Mindenesetre a piros trikós hátránya az első emelkedő kezdetén közel egy perc volt az élen tempózó Annemiek van Vleuten (Movistar) mögött, s ekkor már Vas Blanka is leszakadt Volleringről – neki innentől kezdve az lehetett a célja, hogy limitidőn belül befusson 45 kilométer múlva.

Az Alto de Fuente de las Varas tetejére érve van Vleuten előnye már másfél perc volt Volleringgel szemben, s a különbség csak nőtt a folytatásban, miután a 40 éves holland klasszis továbbra is embertelen tempót diktált az élen egyre fogyatkozó számú csoportjával. Van Vleuten a második emelkedőn is elsőnek ért fel, ezzel pedig átvette a vezetést a hegyi trikóért – ekkor már csak az apró, mindössze 150 centi magas és 40 kilós olasz Gaia Realini tartotta vele a lépést.

Az utolsó 15 kilométeren a világbajnok és címvédő holland és Realini előny másfél perc volt a harmadik csoportban érkező Vollering előtt, ami azt is jelentette, hogy van Vleuten átveszi az összetett vezetést is, mert Vollering hiába közeledett egy nagyobb csoport élén, nem sikerült 1:10 alá szorítani a különbséget.

A végén éllovas kettős nagy hajrát vágott ki, s a legkevésbé sem sprinteralkat Realini kihasználta van Vleuten apróbb kihagyását, és végül célfotóval lehajrázta a legendát. Harmadiknak az üldözőcsoport élén érkező Loes Adegeest futott be.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

A viadal vasárnap a Pola de Sieróból induló 93.7 kilométeres királyetappal zárul a Lagos de Covadongán.

Jól láthatóan Realini van előrébb, mégis van Vleuten győzelmét hozta ki a zsűri utólag... (Fotó: Twitter.com/LvF)
Jól láthatóan Realini van előrébb, mégis van Vleuten győzelmét hozta ki a zsűri utólag... (Fotó: Twitter.com/LvF)

FRISSÍTÉS, 15.55

Bő 20 perccel a célba érkezés után a verseny hivatalos honlapján megjelent, hogy a zsűri újra elemezte a célfotót, s ez alapján úgy döntött, hogy Annamiek van Vleuten nyerte a szakaszt...

FRISSÍTÉS, 16.20

Lezajlott az eredményhirdetés, amelyen van Vleuten átvette a győztesnek járó díjat, majd utolsóként Realinit is színpadra szólították és ő is átvette a győztesnek járó díjat, s a viadal hivatalos honlapján is visszaírták az eredeti sorrendet. Tegye fel a kezét, aki érti...

Vas Blanka az utolsó csoporttal érkezett meg a célba 26:06 perc hátránnyal, összetettbe visszaesett a 68. helyre.

KERÉKPÁR
VUELTA A ESPANA
6. SZAKASZ
(Castro-Urdiales–Laredo, 106.7 km)
1. Annamiek van Vleuten (holland, Movistar) 2:49:23
2. Gaia Realini (olasz, Trek-Segafredo) azonos idő
3. Loes Adegeest (holland, FDJ) +1:04 perc
...115. Vas Blanka (SD Worx) +26:06 perc

ÖSSZETETT
1. van Vleuten 16:16:17
2. Demi Vollering (holland, SD Worx) +1:11 perc
3. Riejanne Markus (holland, Jumbo-Visma) +1:23 perc
...68. Vas Blanka +35:05 perc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik