Kerékpár: 2020-ban Budapestről rajtol a Giro d’Italia?

Vágólapra másolva!
2018.09.08. 09:12
null
Alberto Contador (balra) és Bátorfi Béla
Bátorfi Béla, a Pannon Cycling Team tulajdonosa tervei között szerepel a 2020-as Giro d’Italia három nyitó etapja, a Big Start Budapestre hozatala, sőt Alberto Contadorral karöltve kerékpáros-akadémiát létesítenének Magyarországon.

 

Hogy mi a közös a Magyarországon tavaly létesült kontinentális csapatban, a Pannon Cycling Teamben, illetve a valaha élt egyik legsikeresebb kerékpáros, Alberto Contador és egy másik legendás bringás, Ivan Basso istállójában, a Polartec-Kometában?

Bátran kijelenthetjük: ma már nem csak a szponzori háttér.

Ugyan mindkét csapat támogatói között megtalálható (a spanyolnak főszponzora is) a kaposvári székhelyű, olasz tulajdonosi hátterű Kométa, a közös anyagi háttéren túlmutatva közös szakmai célok is kezdenek kibontakozni. Erről tárgyal hamarosan, a Vuelta a Espana jövő vasárnapi, madridi befutóján Bátorfi Béla, a Pannon Cycling Team tulajdonosa és a kétszeres Tour de France-, kétszeres Giro d’Italia- és háromszoros Vuelta-győztes Alberto Contador, valamint testvére, Francisco és Ivan Basso kétszeres Grand Tour-győztes kerékpáros. Contador az élsport befejezése után nevével fémjelzett alapítványt hozott létre, s tavaly útjára indított egy kontinentális csapatot is, a Polartec-Kometát, amely a Pannon Cycling Teamhez hasonlóan tehetséges fiatal kerékpárosok menedzselését tűzte zászlajára.

A PANNON CYCLING TEAM 2018-AS ÉVE SZÁMOKBAN
14 magyar versenyző
6. hely csapatban a Tour de Hongrie-n
15. hely egyéni összetettben a Tour de Hongrie-n Valter Attilának köszönhetően, aki a hegyi pontversenyben a 2. helyet szerezte meg
6 magyar bajnoki cím 2018-ban
2 top10-es eredmény az U23-as országúti Európa-bajnokságon (8. Dina Márton, 9. Valter Attila)
Több mint két tucat nemzetközi szereplés, ebből egy UCI 1.1-es és négy UCI 2.1-es verseny

A két istálló az idei augusztusi Tour de Hongrie-n össze is mérhette tudását: a legjobb magyar csapatként záró Pannon Cycling Team húsz istállóból (négy pro kontinentális gárda is rajthoz állt) az előkelő hatodik, míg Contador versenyzői a nyolcadik helyet szerezték meg a hatnapos, az idén szintet lépő, a nemzetközi szövetség (UCI) versenynaptárában immár 2.1-es besorolással szereplő körversenyen.

Ám nem csak ez jelentett mérföldkövet a két csapat életében.

„Magyarországi látogatásuk során megbeszélésre invitáltak bennünket Contadorék, akik a jövőben szeretnének együttműködni a Pannon Cycling Teammel – mondta Bátorfi Béla.Ennek az együttműködésnek két fő pontja van, az egyik a 2020-as Giro d’Italia rajtjának Budapestre hozatala, ami hatalmas presztízst, reklámértéket és turisztikai bevételt jelenthetne az országnak, s amely versenyen már közös pro kontinentális csapatként szállhatnánk versenybe. Az idei Tour de Hongrie eredménye nekünk is jó visszaigazolás volt, bebizonyosodott, hogy lehet keresnivalónk magasabban rangsorolt csapatok között is, s az esetleges Giro-részvétel nagy reklámértéket, óriási fejlődési lehetőséget és üzleti bevételt is hozhatna a magyar kerékpársportnak. Felvettük a sportállamtitkársággal a kapcsolatot, s négy-hat héten belül kiderül, van-e létjogosultsága a témával kapcsolatban egy kormány-előterjesztésnek.”

A madridi tárgyalás másik témája egy magyarországi kerékpáros-akadémia létrehozása, amelyhez a Contador Alapítvány utánpótlásprogramja adná a szakmai alapot – Alberto Contador pedig a nevét is, s ennek az együttműködésnek köszönhetően a magyar kerékpársport elindulhatna a world tour kategória, vagyis a világelit felé vezető úton.

„Madridban megbeszéljük az akadémia létrehozásának lehetőségeit is, amely nemcsak a térségben, hanem világviszonylatban is egyedülálló lehetne, és hatalmas lökést adhatna a magyar kerékpársportnak. Ám ehhez mindenképpen a kormány támogatására lenne szükség” – tette hozzá Bátorfi Béla.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik