Kezdődik! Szombaton Brestből rajtol a 95. Francia körverseny

Vágólapra másolva!
2008.07.04. 18:06
Szombattól július 27-ig három héten keresztül Franciaországra figyel az egész kerékpáros világ. Brestből a Pireneusokon és az Alpokon át a hagyományos párizsi befutóig 3554 kilométer vár a Tour de France mezőnyére.
Gyenyisz Mencsov is ott lhet a végelszámolásnál
Fotó: Reuters
Gyenyisz Mencsov is ott lhet a végelszámolásnál
Gyenyisz Mencsov is ott lhet a végelszámolásnál
Fotó: Reuters
Gyenyisz Mencsov is ott lhet a végelszámolásnál

Nem lesz prológ. Bizony, 1966 óta ismét teljes szakasszal indul a Francia körverseny, mivel a szervező idén a prológra és az időjóváírásokra sem tartottak igényt, ezzel azonos idő esetén majd a helyezési számok döntenek a sorrendről.

Az idei, sorrendben a 95. Tour de France-t az óramutató járásával ellentétes irányban teljesítik a versenyzők, akikre kilenc hegyes-dombos szakasz vár. Ezek közül öt hegyi etap, s ezen belül négy végződik hegyi befutófal. Szünnapból és időfutamból kettő vár a mezőnyre, a két egyenkénti összesen 81 kilométert tesz ki.

A rajtnál Bodrogi László és a címvédő spanyol Alberto Contador sem lesz ott. Előbbi nem nevezte csapata, míg utóbbi csapatát a szervezők nem nevezték. Az Astana a 2007-es doppingbotrányok miatt nem kapott meghívót. A 180 fős mezőnyben így egy korábbi Tour-győztes lesz, a spanyol Oscar Pereiro Sio Floyd Landis utólagos lebukása után lett 2006 legjobbja.

Az általános tudnivalók után nézzük a különböző trikókra kik a legesélyesebbek.

AZ ESÉLYESEK

SÁRGA TRIKÓ
A legendás maillot janue, amelyet az összetettben vezető kerékpáros viselhet.
Cadel Evans: az ausztrál már tavaly is második volt Contador mögött, míg idén mindenképpen előre szeretne lépni. A hétszeres Tour-győztes Lance Armstrong szerint tavaly kiváló éve volt, s idén is jól teljesít, noha neki sohasem sikerül a tavaszi viadalokon és a Touron is eredményesnek lenni, a Silence-Lotto kerekesét képesnek tartja a győzelemre.
Alejandro Valverde: A spanyol bringás volt már Vuelta-második, idén megnyerte a Dauphiné Libérét, és évek óta a legjobbak között tartják számon. Korábban az időfutamokon gyenge volt, azóta sokat fejlődött, bár még mindig nem a legjobb. Ha a hegyekben nem lesz nagyobb krízise, akkor veszélyes lehet Evansre.
Damiano Cunego: Fehér trikója már van az olasznak, az Olasz körversenyről rózsaszín is, ám ő most már sárgára vágyna, egész évi felkészülését a Tour de France-nak rendelte alá. A hegyek mellett az időfutamokon is igyekezett fejleszteni képességeit. Armstrong szerint azonban sohasem fog Tourt nyerni, a hegyekben és az időfutamokon sem tartja elég erősnek.
Gyenyisz Mencsov: a favoritok közül csak ő indult az idei Giro d’Italián, Contadortól bő három és fél perccel lemaradva az ötödik helyen végzett. A Vueltát már kétszer megnyerte, a Touron volt fehér trikós, kérdés elég erős lesz-e Evans és Valverde legyőzéséhez.
Carlos Sastre: Bombaerős a CSC kerete, három összetettbeli favorittal állnak rajthoz. Bjarne Riis csapatvezető kijelentette, a legrutinosabb, Carlos Sastre lesz a kapitány. Tavaly negyedik, tavalyelőtt harmadik volt a Touron, az időfutamokat nem bírja túl jól, a hegyekben azonban csodákra képes. Ha mégsem lenne topformában, akkor rögvest a helyére léphet Frank Schleck, vagy az öccse, Andy Schleck.

ZÖLD TRIKÓ
Ez a legjobb sprinternek járó ruhadarab, amelyet azonban nem mindig a leggyorsabb nyer meg, mivel nem minden sprinter szokott eljutni Párizsig.
Robbie McEwen: A számmisztika szerint biztos a sikere, mivel 2002-ben, 2004-ben és 2006-ban is ő érkezett zöldben Párizsban, idén pedig ismét páros évet írunk. Talán a jelenlegi mezőny leggyorsabbja, a Silence-Lotto idén viszont inkább Evans összetett sikerére koncentrál, kérdés, mennyire segítik a másik ausztrált.
Thor Hushovd: A norvég 2005-ben bizonyult a legjobb sprinternek, de volt már második és harmadik is a pontversenyben. Bodrogi László csapattársa úgy érzi, ez ismét az ő éve lehet, jó formában van, és készen áll a zöld trikó megszerzésre.
Óscar Freire Gomez: A Rabobank spanyoljáról talán elég annyit elmondani, hogy háromszoros világbajnok. A Tour de France-on eddig három szakaszt nyert, az idei évben már négy győzelme van, többe között ő volt a leggyorsabb a Gent –Wevelgemen.
Mark Cavendish: A Team Columbia néven a Touron debütáló fiatal angol az idei Girón már megvillantotta oroszlánkörmeit, két szakaszt is nyert, a szakemberek nagy jövőt jósolnak a 23 éves kerekesnek. Ha esetleg nem elég gyors, ott van mellett a 2006-os U23-as világbajnok német Gerald Ciolek.
Erik Zabel: A német inkább már csak a neve, mint a gyorsasága miatt szerepel a listán, de tény, 37 éves kora ellenére még mindig ott van a legjobbak között, ráadásul nála biztosra lehet venni, hogy nem adja fel idejekorán a versenyt. Korábban már hatszor megnyerte a zöld trikót, ez rekord a Tour történetében.

PÖTTYÖS TRIKÓ
A túró rudira hajazó ruhadarabot a legjobb hegyimenő viselheti, aki lehet éppen az összetettben előkelő helyen álló kerekes, vagy egy olyan valaki, aki egy-két kemény hegyi szakaszon jól szökik, és kellő mennyiségű pontot gyűjt össze.
Frank Schleck: A luxemburgi versenyző korábban megnyerte már a legendás L’Alep d’Huezi befutót, ezzel is bizonyította, a hegyekben a legjobbak közé tartozik. Ha némi szabadságot kap Sastre mellett, esélyes lehet a pöttyösre.
Riccardo Ricco: A Giro után az összetett győzelemre itt nincs esélye, de a virgonc és bátran támadó olasz ott lehet a hegyeken a legjobbak között.
Juan Maurizio Soler Hernández: Tavaly ő nyerte meg a pöttyös trikót. A kolumbiaiak egyébként is legendásan jó hegyimenők, Soler pedig idén is esélyes.
David de la Fuente: A spanyol kerekesben állandóan buzog a tettvágy, minden szökésben benne, van, és iszonyatos kitartással küzdi fel magát az emelkedőkre.
Felix Cardenas: a kolumbiai kerekes egy szakaszt nyert eddig a Touron, korábban a Kelme versenyzője is volt, a csúcson talán már túl van, de a hegyekben még kellemes meglepetést okozhat.

FEHÉR TRIKÓ
Az utánpótlás, a fehér mezt a legjobb huszonöt éven alul versenyző viselheti. Több későbbi Tour-győztes fehér trikósnak tette le először a névjegyét, bár Contador például tavaly mindkét trikót hazavitte.
Andy Schleck: A fiatal luxemburgi a tavalyi Girón már megszerezte a fehér trikót. Még mindig csak 23 éves, pályafutása során eddig három profi győzelmet jegyzett.
Riccardo Ricco: A nagyszájú olasz az idei Giro legjobb ifjú kerekese volt, ha nem készül el az erejével, és valamennyire bírja az időfutamokat, esélyes lehet a fehérre.
Konstantsin Siotsou: A 25 éves fehérorosz versenyre idén megnyerte a Tour de Goergie-t, ezzel már jelezte, a fiatalok szintjén számolni kell vele. Tavaly már villogott, ötödik lett az ifjak között.
Rémi Pauriol: A Crédit Agricole tehetséges versenyzője a harmadik helyet szerezte meg az idei Katalán körversenyen, most a Touron bizonyíthat.
Lius-León Sánchez: Tavaly harmadik, idén ötödik volt a Párizs–Nizzán, idén megnyerte a spanyol időfutam-bajnokságot, érdemes lesz figyelni rá.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik