Az Astana csapata megvált a doppingoláson kapott Vinokurovtól

Vágólapra másolva!
2007.07.30. 18:00
Miután a Alekszandr Vinokurov, az Astana csapatának kazah kerékpárosa B-próbája is pozitív eredményt hozott a vérdopping-teszten, a csapat nemcsak elhatárolta magát, de meg is vált tőle. Rövid doppingkörkép az idei Tour de France után.
Alekszandr Vinokurov nem sokáig örülhett második szakaszgyőzelmének az idei Tour de France-on
Reuters
Alekszandr Vinokurov nem sokáig örülhett második szakaszgyőzelmének az idei Tour de France-on
Alekszandr Vinokurov nem sokáig örülhett második szakaszgyőzelmének az idei Tour de France-on
Reuters
Alekszandr Vinokurov nem sokáig örülhett második szakaszgyőzelmének az idei Tour de France-on

„Az Astana Cycling Team elfogadja a megerősített tényt, miszerint Alekszandr Vinorukov B-próbája sem hozott negatív eredményt” – így kezdődik a kazah csapat hivatalos közleménye.

„Következésképpen az Astana azonnali hatállyal megválik a kazah versenyzőtől.”

A botrány a Tour de France július 21-ei 15. szakasza után robbant ki, melyet a 33 éves Vinokurov ugyan megnyert, doppingtesztje azonban pozitív lett.

A versenyző vehemensen tagadott, többek között az ötödik szakaszon történt bukására és combsérülésére fogta az eredményt.

Mivel az ezt követő B-próba is pozitív lett, a magyarázkodásnak nem volt többé értelme, az Astana pedig már a botrány kirobbanásakor valamennyi versenyzőjével visszalépett a viadaltól.

Vinokurovval kampányol a kazah kormánypárt

A Tour de France országúti kerékpáros körversenyen doppingoláson ért és az Astana csapatából kizárt Alekszandr Vinokurov hazájában a kazah kormánypárt (Haza Pártja) választási kampányának kulcsszereplője.

A versenyző a legújabb közvélemény-kutatások szerint változatlanul hazája legnépszerűbb és egyik legismertebb állampolgára.
Ha a versenyző később sem bizonyul ártatlannak, kétéves eltiltásra és pénzbüntetésre számíthat. Az UCI (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) doppingellenes kiáltványa értelmében ez az összeg az egész éves keresetének megfelelő nagyságú pénz befizetését jelenti.

A spanyol Alberto Contador győzelmével végződött 94. Tour de France idén elsősorban sajnos a doppingbotrányoktól volt hangos.

Még egy nap sem telt el az Astana-ügy kirobbanása után és a Cofidis csapatában kerekező olasz Crsitian Moreni is lebukott, ráadásul ő a B-próbát már nem is kérte ki.

Nem sokkal ezután az éllovas dán Michael Rasmussent léptette vissza csapata, a Rabobank, mivel kiderült, hogy a versenyző az UCI legutóbbi két hivatalos doppingtesztjén nem vett részt.

Az idei Tour sajnos alaposan megtépázta a profi kerékpársport tekintélyét, de az egyre szigorúbb doppingszabályok és ellenőrzések igen reménykeltők a jövőre nézve.

Werner Franke német doppingszakértő lesújtó véleménye a győztesről

A doppingellenes küzdelem egyik német szakértője szerint Alberto Contador győzelme a Tour de France kerékpáros körversenyen a sporttörténelem egyik legnagyobb szélhámossága.

"Contador úr neve több helyen felbukkant spanyol bírósági, illetve rendőrségi iratokban - utalt a szakember a ZDF televíziónak nyilatkozva a doppingdoktorként elhíresült Eufemio Fuentes ügyének vizsgálatára. - Erről egyszerűen elfeledkeztek, mindenről hallgatnak, mióta Contador nevét kihúzták a gyanúsítottak listájáról."

Franke azt állítja, hogy birtokában vannak dokumentumok, többek között megvan neki a Fuentes rendelőjének átkutatásakor felvett jegyzőkönyv, melyben részletesen felsorolják a Contador által használt, fogyasztott szereket.

"Kapott inzulint, asztmagyógyszert, valamint egy olyan hormonkészítményt, amely segíti a tesztoszteron kiválasztását - fogalmazott a hazájában szókimondásáról híres szaktekintély. - Mindezt valakik fedezik, legalábbis Spanyolországban" - tette hozzá.

Franke az 1990-es évek elején nagy szerepet vállalt a korábbi évek szisztematikus keletnémet doppingoltatási eljárásának leleplezésében, majd "keresztes hadjáratot" indított a doppingbotrányba keveredett, ennek nyomán tavaly visszavonult Jan Ullrichhal szemben. MTI
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik