„Kilencvenmillió fontos probléma” – Paul Pogba-sorozat, 2. rész

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2024.04.09. 13:32
Paul Pogba 2016-ban, a Manchester Unitedhez igazolásakor (Fotók: Getty Images, Football.London)
Ha érvényben marad Paul Pogba doppingvétség miatti négyéves eltiltása, vélhetően véget ért a francia klasszis pályafutásának érdemi része, hiszen 35 évesen térhetne vissza, ha lesz még klub, amely bizalmat szavaz neki. Háromrészes sorozatban taglaljuk Pogba minden siker ellenére is torzón maradó pályafutását – a második részben két manchesteri időszakát idézzük fel, amelyet leginkább csak a francia válogatottal megnyert világbajnoki cím tett édessé.

 

Sorozatunk első részét ott fejeztük be, hogy a Manchester Unitedból 2012-ben négy évre a Juventusba igazoló Paul Pogba már 2015 nyarán meghosszabbította torinói szerződését 2019-ig. Ám nem tartotta magát ehhez az elkötelezettséghez, már a következő nyáron, 2016-ban nem tudott nemet mondani korábbi egyesülete hívó szavára – vagy dörzsölt ügynöke, Mino Raiola az újabb zsíros jutalékra. Mindenesetre a Juventus sem járt rosszul anyagilag: ingyen kapta meg a 19 éves Pogbát 2012-ben, nyert vele négy bajnoki címet, BL-döntőbe jutott, majd 2016-ban 105 millió euróért visszaadta a Unitednak. Akkori vételárával Paul Pogba a világ valaha volt legdrágább igazolása lett, Gareth Bale 2013-as, kereken 100 millió eurós rekordját adva át a múltnak.

A „vörös ördögök” hatalmas csinnadrattával vitték vissza az Old Traffordra nem is tékozló, hanem inkább eltékozolt fiukat. A klub marketingesei megalkották a ReUnited (újraegyesülés) szlogent, és adta magát a közösségi médiában a #pogback szójáték is. Ez a kiírás 635 ezer reakciót váltott ki az Instagramon, korábban Luis Suárez Barcelonába igazolása 219 ezer vagy Gareth Bale Real Madridba szerződése 112 ezer reakciót eredményezett csak. Pogba hazaigazolása a legtöbbször megosztott poszt lett a Twitteren és a valaha volt legtöbb kattintást elérő hír a manchesteri klub honlapján.

A 2011–2012-es évadban csak három Premier League-meccse volt, utána Torinóba igazolt

Pedig sem a klub, sem Pogba nem lehetett biztos benne, hogy tárt karokkal fogadják az Old Traffordon. Hiszen Torinóba távozása 2012-ben nem volt a legelegánsabb, és akadt néhány kelletlen nyilatkozata is. A 2009-es évben került a francia Le Havre akadémiájáról a Manchester Unitedba, és aki addig nem hallott róla, 2011. március 19-én megismerhette a nevét, ugyanis az ifjúsági FA-kupában az U18-as együttes vezéregyéniségeként az elődöntőben a 2–1-re vezető Derby County ellen a tizenhatos csücskéről indulva négy védőből csinált bolondot, majd kilőtte a jobb felső sarkot. Abban az évben a YouTube egyik legnézettebb videója lett az erről készült felvétel Angliában. Amikor ezt követően döntőbe jutott, és azt is megnyerte 6–3-ra a Chelsea ellen az MU, mindenki csak idő kérdésének tartotta, hogy Pogba bemutatkozik a felnőttcsapatban. A következő, 2011–2012-es idényben el is érkezett a pillanat, de Sir Alex Ferguson csupán három bajnoki és egy Európa-liga-mérkőzésen adott neki lehetőséget. Így 2012 nyarán, szerződése lejártakor kissé duzzogva távozott a szupertehetséges középpályás a Juventusba. Pedig Ferguson olyan szerződést ajánlott neki, amilyet tartalék játékosnak még soha, heti 20 ezer fontos fizetéssel. Sőt, a klub legendája, Paddy Crerand még az otthonában is felkereste, hogy maradásra bírja.

„Türelmetlen vagyok. Legalábbis Ferguson mellett ezt éreztem – mondta Torinóba szerződése után nem sokkal Pogba a francia L’Équipe-nek. – Bízott bennem, de nem terhelt. Azt mondta, túl fiatal vagyok. Azt mondogatta, hogy majd eljön az én időm. De nem jött el. Ám ettől még semmi rosszat sem fogok mondani a Manchester Unitedra, nagyon szeretem a klubot. Az általam ismert játékosokat és az ott dolgozókat mind nagyon tisztelem.”

Az utóbbi két mondat nagyon jól hangzott, amikor 2016-ban méregdrágán visszaszerződött az egyesülethez. Igaz, már nem a 2013-ban visszavonult Sir Alex volt a főnök, hanem az azon a nyáron kinevezett José Mourinho, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Pogba visszatért.

Sir Alex Ferguson (balra) és José Mourinho sem tudta kihozni belőle az igazi harcost

De az, hogy világrekordot jelentő összegért szerződtették, súlyos terhet rakott a vállára. Ráadásul némiképp módosult a pozíciója is, a Juvéban a középpálya mélyén vagy közepén játszott, Mourinhónál viszont a 4–2–3–1-es hadrendben a csatár mögött, vagyis a három támadó középpályás közül ő helyezkedett középen. És bizony nem lehet azt mondani, hogy ajtóstul rontott be a házba, meglehetősen visszafogott teljesítménnyel kezdett régi-új otthonában. Bár voltak ígéretes megmozdulásai, látványos produkciója alig-alig akadt. Egy ideig persze türelmesek voltak vele a szurkolók és a szakemberek, de az idény második felében már megszólaltak a kritikus hangok is. A statisztikája sem voltak tündöklő: az első 25 meccsén csupán négy gól és három gólpassz állt a neve mellett, és egyiket sem az első hat helyezett csapat valamelyike ellen jegyezte. A Liverpool korábbi védője, Jamie Carragher a Sky Sports szakkommentátoraként így kritizálta: „Nem annyira jó és nem is annyira fegyelmezett, hogy támadó középpályást játsszon, a Southampton elleni Ligakupa-döntőt kis híján elveszítették miatta.” A Chelsea-ikon, Frank Lampard pedig azt mondta: „Sokkal inkább ki kellene vennie a részét a védekezésből. Csak azért nem kritizálom jobban, mert szerintem ez nem az ő posztja. Mourinhónak vérbeli középpályásként kellene játszatnia. De Pogba most egy probléma a Unitednak. Márpedig, aki elkölt kilencvenmillió fontot, nem akar magának egy kilencvenmillió fontos problémát.”

Idővel aztán az is kiderült, hogy nem az edzője vagy a posztja a probléma oka. Pogba ugyanis nem teljesített igazán jól Mourinho után Ole Gunnar Solskjaer, Ralf Rangnick és Erik ten Hag vezetőedző irányítása alatt sem; és akkor sem, ha védekező középpályást játszott a 4–2–3–1-es formációban, akkor sem, ha középső vagy szélső középpályást a 4–3–3-as felállásban. Erősen visszaesett a teljesítménye. A Juventusban a második idényétől kezdve mindig ott volt az Aranylabda jelöltjei között, a Manchester Unitedban töltött második ciklusa hat évében (2016–2022) csupán egyszer kapott szavazatot, 2018-ban, amikor világbajnok lett a francia válogatottal, és akkor is csak tizenötödik lett. Ebben a hat idényben mindössze két trófeát nyert a Uniteddal, a Ligakupát és az Európa-ligát, mindkettőt az első idényében, 2017 tavaszán. Az utolsó, 2021–2022-es évadában már csak húsz bajnokin, egyetlen FA-kupa-találkozón és hat európai kupameccsen kapott lehetőséget, és egyetlen szerzett góljára sem lehet büszke.

José Mourinho visszahívta az Old Traffordra a tékozló fiút, de ideális szerepkörét nem találta meg  

Nem vitás, hogy teljes manchesteri pályafutása során Pogba abban az egy hónapban futballozott a legjobban, amikor a 2018-as világbajnokságot rendezték Oroszországban. Szinte kivirágzott Didier Deschamps szövetségi kapitány csapatában, élvezte a játékot és vérbeli vezére volt a válogatottnak, olyan volt, amilyennek az Old Traffordon is mindig szerették volna látni. Egyértelmű, hogy nélküle nem nyerték volna meg második vb-aranyukat a franciák, a horvátok elleni döntőben fontos gólt is szerzett. De óriásit játszott az argentinok elleni nyolcaddöntőben (4–3) is, amely előtt csapattársai szerint minden idők egyik legnagyszerűbb motivációs beszédét tartotta: „Én ma nem akarok hazamenni! Holnap is a hotelbe megyünk haza. Ma este bulizunk. Előtte a belünket is kifutjuk a pályán. Senki sem hagyja cserben a többieket! A pályán egy csapat vagyunk. Katonák. Kinyírjuk ezeket az argentinokat. Messi vagy nem Messi, le van sz.rva! Azért jöttünk, hogy megnyerjük ezt a kib.szott vébét! Nem megyünk haza! Maradunk, és esszük tovább azt a sz.ros tésztát!”

A manchesteri közeg valahogy nem tudta kihozni ezt a harcost Pogbából, így amikor hat év után, 2022-ben lejárt a szerződése, úgy érezte, ahhoz, hogy megújuljon, vissza kell térnie nagy klubsikerei színhelyére: Torinóba.

(A befejező részben: Lecsengő ária)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2024. április 6-i lapszámában jelent meg.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik