MTI 2020.06.21 14:26

Kajak-kenu: Szegedi Károlyról nevezték el az újfehértói sportközpontot

Szegedi Károly ötszörös magyar bajnok kenus és montreali olimpikon nevét kapta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó sportközpontja, a névadó ünnepséget vasárnap tartották a kisvárosban.

Szegedi Károlyról nevezték el az újfehértói sportközpontot (Fotó: Pusztai Sándor, Kelet-Magyarország – illusztráció)

 

Az eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, a sportoló szülővárosa, a Debrecen és Nyíregyháza között fekvő Újfehértó példaképül szolgálhat a kisebb és talán a nagyobb települések számára is.

„Vannak olyan települések, ahol száz százalékban sportolnak a gyerekek, szerintem a polgármester meg tudja erősíteni, hogy bizony itt is így van” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, ehhez létesítményekre, illetve olyan – a fiatalok elé állítható – példaképekre is szükség van, mint Szegedi Károly.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke beszédében Szegedi Károly életére kitérve elmondta, az 1953-ban született sportember elég későn, 17 évesen kezdte a kenuzást. Az 1967-től a Budapesti Építők, majd 1978-ig a Budapest Honvéd színeiben versenyző kenus a válogatotthoz kerülve a kor „nagyágyúival”, Tatai Tiborral és Wichmann Tamással készülhetett.

Az olimpiai felkészülés időszakában öt magyar bajnoki címet szerzett, 1975-ben – még mindig csak 22 évesen – a belgrádi világbajnokságon kenu egyesben tízezer méteren ezüstérmes lett, majd az olimpiai részvételt is kiharcolta.

Az 1976-os a montreali olimpián az ötszáz méteres versenytávon hatodik helyen ért célba. Akkor még úgy tűnt, kenusként még rengeteg szép siker várhat rá, de az ötkarikás játékokon szerzett gyomorbetegsége miatt 1978 júliusában tragikusan fiatalon elhunyt. Schmidt Gábor hozzátette, Szegedi Károly egy fiatal, mosolygós, maximalista kenus volt, aki rengeteget dolgozott azért, hogy álmai valóra váljanak.

A sportoló emlékét Újfehértón a róla elnevezett kitüntetés őrzi, melyről 2004 tavaszán döntött a város képviselő-testülete. A vasárnapi ünnepség keretében a sportközpont falán elhelyezett, a kenus képmását ábrázoló emléktáblát Szabó Tünde és Hosszú József, a város polgármestere leplezte le. 

2020.07.31 18:25:31

Kajak-kenu K. T. I.

A bajnoknő kislánya, Olívia, már szinte csapattagnak számít a szolnoki edzőtáborokban, s hajóba is ülne.

2020.07.27 17:39:32

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

Leült a gödör aljára, és fázni kezdett a feneke. Innentől már csak egy út vezetett – felfelé.

2020.06.18 22:15:25

Kajak-kenu PIRCS ANIKÓ

„Összességében nagyon göröngyös utat jártam be, de a meghatározó szakasz sima volt.”

2020.03.02 22:47:40

Kajak-kenu N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Wichmann Tamás ma indul utolsó útjára, át a Léthe vízén, szálfaegyenesen evezve, kimért, egyedi csapásokkal távolodva tőlünk, biztosan. Az ő lapátja sosem törhet el!

2020.02.21 19:50:28

Kajak-kenu CSINTA SAMU

A négyszeres olimpiai, 22-szeres világbajnok barát, Ivan Patzaichin szívszorító-felemelő visszaemlékezése.